Old Wines

Torsdag, då var det dax igen. Detta är "de gamla vinernas kväll"  Det skulle serveras 7 rätter och tills slut så hade vi provat igenom 15 viner. och vilken afton.

Vi började med Lanson Black Label sent 60-tal, fortfarande vid god vigör.
Härligt doft som gör att tankarna får en att fundera om vinet skulle själv vilja berätta om sig själv. Mystiskt var också en tanke som slog mig. Vinet hade hemligheter kvar. Detta är en god start.

Sen som 1971 Magnum Lanson, lite tröttare en föregående får jag erkänna, hade större förväntningar på detta vin efter att fått en god start med Black Label. Men absolut så fanns syra och struktur kvar. Men att doften kändes lite kall och nästan lite höstig potatiskällare var inget som störde.Tyvärr så är blev ett vin sjukt under kvällen och vi tog bort det från provningen, men vill ändå presentera detta "i vanliga fall fantastiska vin. 

1960 Magnum Perrier- Jouet. Nästkommande vin fick nu ta lite större ansvar för att "storebror" var ju dålig. 1955 Perrier-Jouet, fan vad bra. livlig, bra syra. komplex fortfarande men samtidigt så len, höstens murkna frukt Wow! Och till detta så avnjöt vi först massor med popcorn som Carl hyvlat vårens färska tryffel på. Sen serverades aftonens Amuse som bestod av getostcréme med kavringssand och rädisa, tryffelcreme A la Escargots och nässlor. 

Vi rullar vidare med nästa vin och vi landar i mitt distrikt Alsace. 1966 Gustav Lorentz Riesling Grand Reserve, jag brukar prata om nysladdade BMW däck på tysk strasse, massor med petroleum och detta var precis vad jag fann i detta vin med, givetvis med kombination av mogen frukt och en aningens mineralton, skulle detta bli min favorit i afton?

Vid sidan om så stod nästa underbart gula mogna vita vin redo. 1959 Mersult från producenten Boillot. Servering blev lättrökt Sterling Hälle, med variation på blomkål, äpple och selleri, inga ben där nej. Vi går vidare och Vin Mårten har satt ribban högt i afton. 1972 Musigny från Poulet, mer sensuellt än så här blir det inte, vilken kropp, alldeles fantastisk, så mjuk, struktur, sammetslena eleganta tanniner. Det blir inte bättre än så här.

1964 Charmes Chambertin Louis Louiseau, oj oj.. liknande föregående vin men vi har inte riktigt samma elegans genomgående på vinet, men hellt fantastisk, det roliga här är att det går att spåra terrior. Sen rullar det på med 1945 Vosné- Romanee Malconsorts Gilberts Gibres, 1971 La Nerthe Ch Neuf-du-pape cuvee cadet, Huvudrätten serverad och presenteras som dovhjortssadel, kronärtskocka, tryffelsky. Och varför inte några droppar av vinerna 1953 Pichon Lalande (Nicolas tappning), 1950 Ch Pavie, 1947 Ch Lynch-Bages. 

Några timmar senare och ännu lite lyckligare (och lite salongsberusad) är det tid för Pre dessert. Mispel i Textur serveras med mjölk och vanilj. Nu dricker vi små klunkar av bubblet 1971 Mumm Rosé Magnum givetvis, socker sött med fin textur genom drycken och dessa rara bubblor som lyfter vinet till högre höjder, detta gjorde sig bra tillsammans med syran som vi fick känna på i mispelsorbet. Och tiden går och nu då huvusdesserten som är Mousse på nogat och choklad i variation. Ja och till det så provade vi 1959 Ch Guiraud och 1926 Ch Coutet. Det går inte att få en bättre avslutning.. Vi tackar Mårten för ett gediget genomfört arbete med val av drycker.

Kommentarer

Populära inlägg