Sensommarens godsaker
Vi tar oss sakta men säkert mot en svalare årstid, vi är inne i andra
veckan i augusti och det känns redan att kvällarna är lite kortare, att den
svala vinden som besökt oss mest hela sommaren är nu ännu lite kallare. Alla ropar
efter kräftor och övriga skaldjur, det är ju egentligen nu som man ”får”
börja sörpla på det röda guldet.
Men vi väntar en liten stund till för att köra
vår årliga kräftskiva, vi vill hålla oss och inte känna att sommarens sill
knappt hunnit ta slut, innan vi ger oss på nästa vattendjur.
Därför så tar vi
till vara på sensommarens grödor, skördar det som finns i växthuset och så får
vi se vad som kommer med upp från källaren. Jag brukar alltid ta en pratstund
med råvarorna om vad som kan göra sig bäst i glaset och ta hänsyn till gästernas
aktuella humör och stämma.
Äntligen, så är vi samlande igen.
Den ena är mer solbränd än den andra, någon har gått upp något kg och någon har
varit duktig och tränat sig i form. Jag tillhör den delen som mer ser ut som en
svullen gris och inte lyft ett finger till motion under hela sommaren, nu ljuger
jag, jag snubblade ju på min sambos hantlar häromdagen och fick med det anstränga
mig att lyfta tillbaka de till korrekt plats.
Vi har två italienare som skall
gör oss sällskap i afton, till detta så kommer det att lagas enkel kokkonst, men
förhoppningsvis smakrik och uppskattad sådan. Första rätten kommer nästa att
vara vegetarisk med, men bara nästan.
Till den första presentationen så kommer
jag att servera ett bakat lant ägg från Gotland (mycket viktigt att alla köper
ägg som värps av frigående UTOMHUS höns och gärna så lokalt som möjligt) till
ägget så kommer det smörstekta kantareller som fått gotta sig i vitlök,
persilja och såklart krondill. I botten av tallriken så finner vi ristad
pancetta, knaprig, salt och alldeles underbar.
Allt skall vevas runt i tallriken
och man äter med sked, inget annat. Allt skall så blandas med varandra och det
är barnsligt gott, när alla de fina smakerna blandas och ägget binder upp smakerna
på det fina vid de gör.
”Tina Cousins – Pray”
I glaset har vi 2015 Villa
al Cortile Rosso di Montalcino. Ett modernt vin, med det menar vi att
frukten är strålande, känns fräsch. Vinet har en jordighet och en tuff elegans
som får oss att hoppa till runt bordet. Fat och tannin för vinet balanserat till god nivå. Sangiovesedruvan ger oss en fin upplevelse och kroppen fylls
med toner av choklad, vanilj och en viss fet nötighet.
”Montalcino reser sig mellan 350–500 meter över vattenytan på kuperade
sluttningar bland de största floderna i Siena-provinsen: Ombrone, Asso, Arbia
och Orcia. Till söder om berget Amiata, som mäter 1740 meter och kan kallas för
”väktaren av Montalcino”, då det skyddar territoriet från extremt väder, så som
stormar, låga temperaturer, hagelstormar samt snö från Alperna.
Vinodlingsområdet Montalcino är en officiell vinzon som sprider sig över
ungefär 2000 hektar.
Montalcino-området är dock inte officiellt uppdelat i distrikt, men det
finns en bred uppdelning mellan de nordöstra och sydvästra vinlägerna. Denna
gängse uppfattning av delningen har sin bas i att Montalcino är berikat med ett
brett spektrum av mikroklimat och jordtyper.
Villa Al Cortile är en egendom på totalt 12 hektar där 8 hektar är beläget i Montosoli som ligger i norra delen av Montalcino och 4 hektar ligger i Lavacchio som ligger på de sydvästra sluttningarna av Montalcino.
Placeringen av både vingårdarna ger Villa Al Cortiles viner en egen och
helt unik karaktär. Vingårdarna i nordöstra Montalcino har en nord/nordöstlig
exponering, vilket medför kallare medeltemperaturer som ger vinet hög syra och
är det som utgör huvuddelen av en klassisk Brunello, perfekt för långt åldrande
och lagring.
De sydvästra vinodlingarna har en lång solexponering och berikas av varma vindar som kommer från kusten, vilket ger vinet en friskhet och dess varma samt fruktdrivna karaktär.
De sydvästra vinodlingarna har en lång solexponering och berikas av varma vindar som kommer från kusten, vilket ger vinet en friskhet och dess varma samt fruktdrivna karaktär.
De unika väderförhållandena som är typiska för hela området spelar en
avgörande roll, särskilt under de avgörande mognadsmånaderna, när tidigt
morgonsolen tidigt tar bort den kalla luften från natten och ger långa varma
dagar. Dessa varma dagar och kalla nätter förlänger växtsäsongen, något som i
sin tur ger finess och djup uttryck för vinets parfym.”
Spännande med denna rätt och vin
är att ingen av dem har i åtanke att ta över den andra, utan att mötet mellan de
smakerna från tallriken är enbart ödmjukt försett till vad vinet önskar. Kantareller
och smör som fått tillreda sig med örter och vitlök, blir som att vinet känner
sig hemma. Från vinet så möter våra gommar lekfulla toner av örtighet och
fin bärighet. Ägget i sin tur tar hans om fläskets sälta och smeker sig
kärleksfullt mot vinet stramhet och tannin.
Vi alla runt bordet tycker att
dessa råvaror och detta vin skall återigen provas om en månad då mer svamp
finns och till allt detta så skall vi riva irriterande stora mängder svart tryffel
över allt, det kommer göra oss susen allihop.
Från växthuset så har vi till nästa
rätt, morötter, rödbetor och salladslök. Från skafferiet tar vi oss en god vinäger,
en bättre olja och saltad kapris. Från bondgården så har vi högrev och från
krukorna snor vi basilikan och oreganon. Med dessa ingredienser så har allt för
att förgylla nästa vin och de övriga runt bordet.
Jag skivar rödbetorna tunt och de
får ligga och dra med olivolja, vinäger och kapris, ett drag eller två från
kvarnen. Saltet är jag försiktig med då kaprisen är riktigt salt. Morötterna steker
jag i smör, socker och salt, de blir härligt karamelliserade, och får en hårdare
textur i mitten, löjligt gott.
Högreven som grillas i stor bit, och fick göra
sig redo i ungen på 55 grader, innetemperaturen är inte över 52 grader när
köttet åker ut från ugnen och låter köttet få vila i 30 minuter.
”Ice MC- Think About the Way)
Skivar upp köttet, all saft finns
kvar och det ser riktigt smakligt ut, betorna har fått smak av sina vänner och
morötterna fick ett dump av hackad basilika och oregano. Vi häller upp kvällens
andra vin och det är ingen nykomling som presenterar sig, ett vin som vi
tillsammans har provat ett gäng gånger och det fanns en tid, då jag jobbade på
krogen så sålde jag detta vin på magnum i mängder. I glaset har vi N/v Piccini
Memoro.
'”I hjärtat av Chianti började Angiolo Piccini, med en blygsam start på
7 hektar, framställa viner under devisen ”det är inte hur mycket vin vi gör,
utan hur mycket passion vi lägger ner i vårt arbete med vinet”. Angiolos
passion för vinmakning lade grunden för ett av de mest erkända vinmakarnamnen i
Toscana och efterkommande generationer ärvde förfaderns passion och driv. Idag
drivs produktionen av den fjärde generationen – syskonen Mario och Martina
Piccini – och det är även dem som fått Piccini utanför Toscanas, och även
Italiens, gränser.
Piccini har idag fyra separata egendomar i Toscana i sin
portfolio och det genomgående temat från deras Chianti till vinerna från egendomen
i Brunello di Montalcino finns de gemensamma nämnarna: kvalitet, drickvänlighet
och respekt för ursprunget.
Mario och Martina Piccini driver familjeegendomen efter sin fars ord
”allt vi gör i nutid är både för det förflutna och för framtiden” och har tolkat
detta genom att konvertera till en 100 % ekologisk vinframställning.”
Primitivo 40%, Montepulciano 30%,
Nero d’Avola 20%, Merlot 10%... där har ni den gedigna blenden, för detta vin.
Vinet doft och smak är klassiskt Italien och vi finner det vi önskar,
kaffetonernas doft är påtaglig och smakrik, adderar till torkade fikon, dadlar
och körsbär. Smaken får med sig behaglig stil av faten och trivsam bitterhet av
ren choklad. Vinet har en god balans och vi tycker att vinet presterar bra.
Betorna och morötternas sötma
möter upp vinet varma bärighet och när sältan äntrar tungan så möter vinet upp
med tanniner och en lättsam strävhet som gör att saltet sätter ännu mer prägel på
de övriga smakerna och får ett lyft. Vinäger och sockret till vinet, blir likt olja för en motor. Köttets protein belastar inte vinet utan gör att vinet
får en längre smak och choklad samt vaniljtonerna visar sig på ett bra sätt. De
finhackade örterna får vinet att stråla och härkomsten känns betryggande och
det går inte att ta miste om att vi är i Italien.
En smakrik kväll och en festlig
sådan. Några av oss satt kvällen innan och provade igenom 30 talet unga och
besinnade Barolos, som vi fått i uppdrag att göra noteringar om. Och visst
var det fantastiska viner, men vi alla denna kväll, höll med om att de här två
vinerna och rätterna inte ställde för höga krav på oss utan vi kunde ägna oss åt
varandra och bara njuta av de enkla och mest goda.
Kommentarer
Skicka en kommentar