Höstens viner...

Röyksopp & Robyn "Monument"
Stämningen för kvällens middag är rogivande, denna grupps texter, sound och sätt att framföra musik på, är enastående till min gastronomi. Välskapta toner blandas med innerlig känsla och kärlek från den nyanserande och moderna musiken, återigen. Precis som min gastronomi, ödmjukheten är bländande.
Friheten som musiken delar med sig av får var gäst och vän att spinna loss i både höft och glas, tonsättningen är lika perfekt som att kunna balansera ett vin med korrekt lång tid i fat. Mjukheten i varje stråk, samtidigt som varje not är skarp satt, lika svårbemästrat att klara av att odla Syrah i för kallt klimat. Som ni förstår så hör musik och vin ihop, och för att de skall bli som mest tillkännagivande så adderas perfektionen av gastronomi till.

Röyksopp - Running To The Sea.

Det kommer att rulla en platta i kväll, och det är endast Röyksopp som kommer att spelas. För att inte skapa oro ibland er, så har vi inte bytt stil på något annat för kvällen. Två viner och två rätter som skall penetreras in i minste detalj, och vi skall på sekunden hålla tiden för varje moment med så dekanteringen, presentationen, de 7 minuter som ges för att förklara vinerna till respektive mat och fasen som det spills en droppe eller att dekanteringen avbryt under akten, då är det endast en sak att göra, stick!
Ops, vi kanske inte är inför SM riktigt än, och jag vet att det tränas massor i våra stugor runt om i landet, inför nästa SM och vem vet. Är det som så, att vi har en eller två med oss i kväll. Därav lite extra hets om dessa sekunder och rätt uttryck. Men ni känner oss vid detta lag, så ni vet att det inte blir några regler att hålla sig till, inte i alla fall i kväll, i kväll blir vi endast fulla för kärlekens skull, fasen där kom ju älskade Plura in i bilden, sorry.

Kvällens första rätt blir, hackad nöt som blandas upp med rökta kantareller, sesamfrön, kapris och kummin, jag kommer att placera ut picklad gurka och morot över den lilla hög med tartar som blitt på tallriken. För av att avsluta rätten så pudras ett ”snö” över anrättningen, denna del är för två saker. För att jag saknar och längtar så enormt efter kyla och snö, och för det andra är att det ger rätten en snygg och tänkvärd inlevelse, och såklart en smaksättning av tryffel och hjortron.

”Röyksopp – Here She Comes Again(dj antonio remix)”
Vad kan tänkas passa i glaset då? Tycker att vi testar ett vin gjort av, Grenache, Syrah och Carignan, vi landar i Rhone och varför inte under Enjoy Wines egna label. Doft och smak av tydlig örtighet, en vis del varm sten med påtagliga delar av skogens röda och blå bär. Lägger till en smula fat och tack vare tiden i fat, så får vinet en balanserad smak och kropp. I glaset har vi 2015 Barrels and Drums Organic Cotes du Rhone Village.
”Vinet får jästa på temperaturkontrollerade ståltankar för att sedan dras om till 2 och 3 gånger på neutrala fat där vinet får vila i 6 månader innan buteljering.”

Vinet söker en vän, som musten kan dela sin smak och stil med, jag känner direkt vid första tuggan och sippen av vinet, så finner det varandra. Det enda jag behöver göra är att justera sältan för att vinet skall få en så välkomnade handläggning till köttet fina smak, kantareller och kapris är inte alls dumt till vinet och druvornas längtan efter lättsam syra och sälta kommer som på beställning.

Snön som har påtaglig smak av tryffel och söta hjortron livar upp vinet och det blir en spännande textur och känsla i gommen. Lite som att åka knädjupt puder, och inte riktigt veta när nästa stup kommer, avsevärt spännande.

”Enjoy Wine & Spirits har genom ett nära samarbete med utvalda vinerier, destillerier och producenter runt om i världen utvecklat produkter i olika stilar. Målsättningen är att alltid leverera produkter med högsta kvalité i förhållande till pris oavsett ursprung.”

”Röyksopp - Ice Machine (Depeche Mode cover)”
Vi känner oss redo för nästa rätt och vin, jag har hållit på i Snickerboa mest hela dagen och det är inget annat än lammbringa från Åstad gård på Öland som skall tillredas. Till detta lamm så kommer det att serveras sensommarens bönor, ärtor och svartrot. Vi har även en skål med hasselbackspotatis samt en såskanna med lammsky smaksatt med rosmarin, timjan och basilika.

Detta vin som nu kommer in på bordet, har vi för en tid sen testat, och det skall bli intressant vad som sägs om vinet denna gång. 2014 Selvarossa Salice Salentino. Från producenten, Cantine due Palme.

”1989 grundade Angelo Maci vingårdkooperativet Cantine Due Palme i Cellino San Marco i provinsen Brindisi. Angelo var den tredje generationen i en familj av vinodlare, och från 90-talet fram till idag har kooperativet vuxit med fyra hörnstenar som utgångspunkt; tillväxt, utveckling, teknik och hållbar produktion.
De 1000 vingårdarna som är medlemmar sträcker sig över 2500 hektar i en triangel av mark och går in i provinserna Brindisi, Taranto och Lecce vilket är hjärtat av Salento. Cantine Due Palme är idag Apuliens största samt ledande vinkooperativ.

Cantine Due Palmes vingårdar består främst av blå druvor och då huvudsakligen de lokala druvsorterna Negroamaro, Malvasia Nera, Susumaniello och Primitivo. Vinerna präglas av regionens jord- och klimatförhållanden men även av vinmakaren Angelo Macis passion för sin produkt. Producentens toppvin, Selvarossa Riserva, anses vara ett av Italiens bästa röda viner och år 2009 utsågs Cantine Due Palme till årets bästa vinhus.”
Doften är örtig och chokladen sprider sig i nosen min, påtaglig och lekfull karisma av fänkål och torkad röd frukt. Smaken är balanserad och det är allt trivsamma toner av fat som anstryker mitt gomsegel. Jag personligen gillar druvan Negroamaro, enbart för sitt vackra namn och såklart sin stil. Vi finner även en skvätt av druvan Malvasia som jag tycker snyggar till kanterna i vinet och får det att kännas bekvämt och snyggt i munnen.
”Druvornas ursprung är Salice Salentino vilket är den främsta appellationen i Salento. Druvorna skördas för hand under noga selektering och sedan vinifieras de två druvsorterna var för sig. Musten maccererar i ståltank under 14 dagar och sedan lagras 70% av vinet på 1: åriga franska ekfat i 6 månader.”

Vi hade med facit i hand inte behövt den goda såsen, för vinet gillade att blanda alla smaker från tallriken, men nu blev det ”två” såser och det är väl bättre än en. Lammet med sin tydliga smak från allvaret på Öland, smakrikt av örter och dess Öländska Terroir, blev blixtförälskad i vinet och inte att förglömma de gröna bönorna, ärtorna och svartroten som piggade till vinet. De smöriga och frasiga potatisarna blev en hit, fungerade mer som en eftersläckare, med att sittandes och knapra plugg och sippa på de sista av vinet.
Återigen så träffade vi rätt på alla punkter, vinerna gillade maten, vi gillade musiken och dess sällskap och det verkade som att vinerna uppskattade oss också. Vi tackar för denna kväll och förflyttar oss in till brasan. Det är så läckert ljus som breder ut sig över viken vår, och med en sprakande brasa så kan vi inte annat än njuta av ett fat med praliner och en Rhum, The Brand New Republique Gran Añejo. Kommer några rader om denna goding nästa vecka, till dess, njut och drick bara det godaste.

Kommentarer

Populära inlägg