Det fetaste livet!

Sommar sommar sommar, de fina vädret håller i sig och det är nästan så att vi längtar efter lite regn, för att låta naturen få komma till ro och känna sig till lags. Jag kommer att dela upp detta inlägg denna gång, med att vi gjorde två kvällar för att njuta av sommaren varma stunder. 

En av kvällarna blev det middag på en klippa hemma i vår skärgård, den andra middagen blev på älskade landet, som även det ligger precis nere vid vattnet. Första kvällens grillning gick till på så vis att mycket tillreddes på två små grillar och den andra kvällen tillreddes allt på svärfars gedigna grill med tillhörande tjejer, drinkandes på andra sidan grillen. Allt på ett och samma ställe, det är allt fint det.
Att ta båten ut i vår skärgård är inget som man blir ledsen över, att sittandes på en solvarm klippa med havet intill oss, dofterna från grillarna gör sig påtagligt sexiga för min nos och mitt sinne. Den första kvällen så tar vi en stor bit flank, som fått ligga i och gottat sig med persilja, dill, salt och peppar. Det är ju lite annorlunda att laga högaktuella gastronomi på enklaste vis, när man är på en klippa, då man inte får glömma något hemma i Snickerboa.
Till köttet så har vi gjort en liten buffé som lätt och lagom placeras ut på hällen, vi får ta del av romansallad som fått ligga tillsammans med chili, vitlök och ingefära. Vi har tomatsallad med grillad lök innan den fått smak av inläggningslag. Bönor i örter och vinäger. Samt två såser som har kropp av söt hetta och ännu mera vitlök. Det låter som att vi kommer att behöva ett vin som har kropp och en vis fruktsötma och gärna med på mjuka tanniner och en behaglig eftersmak av ek och örter.

”Vi tar oss till Italien och dess kända producent Allegrini. Familjen Allegrini har spelat en ledande roll i Valpolicella vinhistoria sedan 1600-talet. Genom historiens vingslag har Allegrini förfinat traditioner och kultur av såväl vinmakning som vinodling från en generation till nästa. Allegrini är känd över hela världen som en av de främsta vinproducenterna i Italien och Veneto, i synnerhet tack vare grundaren Giovanni Allegrini. Hans intuition och starka entreprenörsanda stakade ut vägen genom en stark strävan efter kvalitet och perfektion.
Idag leder nästa generation, Franco och Marilisa familjeegendomen med passion, entusiasm, nytänkande och stark koppling till sina rötter. Allegrini är baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Franco är erkänd som en av Italiens skickligaste vinmakare, och den karismatiska Marilisa Allegrini som förenar sitt stora kunnande av vin såväl som med regionen Venetos historiska kulturarv.

Allegrini äger i dag drygt 70 hektar vingårdar, som ger några av regions främsta vingårdsbetecknade viner. Däribland Palazzo della Torre, vingården som omger Villa Della Torre, en vacker renässansherrgård med en fantastisk arkitektur. Kullen La Grola, som bär samma namn som vingården, d v s La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen. Druvorna därifrån ger ett av Italiens främsta och mest kända viner. Allegrini producerar även en Amarone av världsklass. För 20 år sedan beslöt man att rensa bort alla botrytisangripna druvor i samband med amaroneproduktionen.
Många av de andra producenterna menade att det var fel, att det var ett avsteg från den normala processen. Allegrini tog striden eftersom man ansåg att ädelrötan var negativ för såväl tanniner som polyfenoler och antocyaner, de viktigaste grundstenarna i rödvinsbygget, och i dag har de allra flesta valt bort botrytisen. Allegrini tilldelades den prestigefyllda utmärkelsen Winery of the Year 2016 av Italienska Gambero Rosso.”

2015 Di Fumate Veneto Rosso gjort på de klassiska druvorna Corvina, veronese, Rondinella, Molinara. Vinet har kryddigheten och de önskade fat inslagen kommer som på beställning när vi nu tar oss en sipp. Söta körsbär, färska örter och påtaglig del av vanilj. Ett precis sådant vin som vi önskar till det vi skall njuta av på våra tallrikar. Köttet är mer än rött och gillar därför vinets tanniner och kryddighet. Syran från såserna som är dess grund är kanon till vinet. Att hetta, sötman och vitlökens starka inverkan på vinet, är absolut inget som vinet blir sämre av. Så ett glas vin, en köttbit, solnedgång och varma vänner, så kanske jag inte behöver konstla till det med i att förvränga ord och ett försök till att Ni skall känna att ni är med oss på klippan.

Vi spolar fram tiden en liten bit och landar på landet. Grillen är tänd och enligt lag och rutin så skall det alltid avnjutas Gin & Tonic medans vi låter de som skall grillas bli klart. Vi ser gärna att en det finns en skål med morötter för att samtidigt kunna döva sitt samvete med att det alltid kommer en skål med supergoda men kanske inte alltid så nyttiga chips till.

Köttet från Ibericogrisen fräser och brinner för fullt på den heta grillen. Allt är i sin ordning och vi låter köttet får vila lite i mellan de gånger som de hettar till på gallret. Till denna sugga så serveras stekt potatis, såklart från eget land. Grillad zucchini och spetskål. Vi skojar till potatisen med att riva spansk koost över, precis innan servering. Den röda såsen (superhemligt recept) och den får enbart göras på landet för att få rätt smak. Men jag avslöjar att såsen innehåller, tomat, lök, chili, russin, spiskummin och lite annat gott.
För att få denna kväll till den perfekta så hämtar vi upp ett vin från Cantine due Palme. Och mer exakt 2011 Selvarossa Salice Salentino Riserva. Här har vi ett vin som vi kommer att tala om mycket i framtiden. Ett vin som passar min palett till fullo, och det är inget annat att göra än att fylla upp facket i källaren med en låda av vinet.

”Druvor från äldre vinstockar av Negromaro och Malvasia handplockas, därefter sker ännu en selektion för att säkerställa högsta kvalitét. Druvmusten jäser i 14 dagar i roterande ståltankar, följt av lagring på franska 230 liters ekfat i 9 månader. Efter buteljering lagras vinet i 6 månader innan lansering.”

Vinet har ett fint djup och gentil välsvarvad kropp. Smakrikt och vinet smaker sitter kvar länge i gommen. Frukten är generös och här bjuds jag på plommon, vanilj och körsbär. Typiska drag från örtagården och det är backtimjan och soltorkad basilika som gör sig mest kända. Fatens inverkan på vinet är fint, och tanninerna är lekfulla och gör vinet komplett. Ett mycket gott vin rent ut sagt. 

”1989 grundade Angelo Maci vingårdkooperativet Cantine Due Palme i Cellino San Marco i provinsen Brindisi. Angelo var den tredje generationen i en familj av vinodlare, och från 90-talet fram till idag har kooperativet vuxit med fyra hörnstenar som utgångspunkt; tillväxt, utveckling, teknik och hållbar produktion. De 1000 vingårdarna som är medlemmar sträcker sig över 2500 hektar i en triangel av mark och går in i provinserna Brindisi, Taranto och Lecce vilket är hjärtat av Salento. 

Cantine Due Palme är idag Apuliens största samt ledande vinkooperativ.
Cantine Due Palmes vingårdar består främst av blå druvor och då huvudsakligen de lokala druvsorterna Negroamaro, Malvasia Nera, Susumaniello och Primitivo. Vinerna präglas av regionens jord- och klimatförhållanden men även av vinmakaren Angelo Macis passion för sin produkt. Producentens toppvin, Selvarossa Riserva, anses vara ett av Italiens bästa röda viner och år 2009 utsågs Cantine Due Palme till årets bästa vinhus.”
Grisen är fet och smakrik. Vi klappade grisen med paprika och chili, så att vinets frukt och tannin gör de två tillsammans, alldeles perfekt. Potatis med smörighet, nötighet och fetman från osten gör vinet ännu mer gentilt och fruktigheten i vinet är lika strålande som Sanna på skansen. Kålens fina textur och sötma görs sig fint med vinets frukt och jag påstår att zucchinin gör samma ting med vinet som kålen.

Såsen som har allt, hetta, sötma, beska, sälta och ja gud vet allt får vinet att bli som en gladiator som står inför sin sista strid, dropparna visar upp kraft, styrka och kropp…Jo ni, ett vin som vi alla runt bordet verkligen gillar och njuter av.

Snart är semestern slut och vi står inför en spännande sensommar och höst hemma i Snickerboa, det jag vet är att det kommer lagas ännu mer god gastronomi och det kommer att poppas massa goda vinet. Tack för denna vecka och så ses vi i vimlet. Snart är det skaldjurstider och då kommer vi såklart att prova viner som är perfekta till havets läckerheter.Kommentarer

Populära inlägg