Rosé & Techno....

Stökigt värre, det är middag igen, i denna aftons frestelser så har vi återigen en säregen extra gäst som kommer att vända plattor under kvällens gång. Och då är inte spisplattor heller inte stenplattor utan hederliga stenkakor som kommer att snurra fint på två 12: or som vi inbitna och dammiga Dj:s säger om en helt vanlig LP. Kvällen öppnar upp kanske något hårt men vi kommer enbart att öka tempot både på musik och gastronomi. Solens varma strålar tar oss i akt på vår terras och vi känner oss som vältränade hunkar hela manskapet, men i ärlighetens namn så är vi mer som degen som aldrig slutar jäsa.
”Swinging in the Jungle- The stadium Techno Experience”
Kvällen till ära som sådan följer så är vi redan uppe i BPM på 144 så det gäller att hålla takten ordentligt, vi början med en skuren lax från Norge som vi hackar i mindre bitar, smakar upp allt med rostade pumpafrön, sesam, rostad grönkål, rönnbris (världens farligaste smaksättning till vin om man frågar de som kan) färsk basilika och i botten av tallriken har vi gömt en majjo smaksatt med chili, soya och miso.

”Like Hypa Said”
I glaset så är det ingen annan tid än för rosé, vi kommer att hela kvällen lång att skåla i rosé, njuta av varje klunk och inhysa sommarens första varma kvällar. Jag är den som säger emot mig själv mest i denna fråga, som alla vet ,dricker  jag rosé vin hela året runt och det finns inte i min natur att bara dricka rosé vin så fort uteserveringen är i full gång, men jag är nog även lik alla andra att det är allt bra gott och svalkande att ta sig ett gott glas rosé på vårens kant. Det brukar liksom bara passa in efter alla torra vita viner är provade inför sparrisens busighet på vårens kvist.

”Oxia – Domino Remixes”
Det som vi serverar först i kvällens solsken är inte mindre än La Spinetta subtila Il Rosé di Casanova. Med ny årgång som är 2016. Förlåt… men jädrar vad mineraler och frisk frukt, passionsfrukt, granatäpple och lime, smaken är gentil och har lång smak, fint balanserad med ett örtigt avslut. Alla runt bordet som hoppar i takten till Domino Remixes kan inte annat än tjuta av lycka. Vi som har med oss äldre notes från de här vinet kan vi nu inte undgå att denna årgång sjunger högst av de vi provar alla år tillbaka. Och det är bevisligen grundat på att familjen Rivetti enbart stävar efter att göra bättre och bättre viner för varje år som går.
Druvorna skördas för hand och får efter pressning ligga en timme med skalkontakt innan musten skiljs från skalen. Vinet får sedan vila på sin jästfällning under 4 månader på rostfria ståltankar innan det buteljeras”

Tro oss, vinet till laxens fetma är en genialisk plan, örtigheten som vi finner i vinet, finner laga kraft i rättens kål och färska basilika. Majjon som med sin fetma och hetta, är inte alls dumt till vinets friskhet och unga frukt. Rönnbris som många ser som djävulens påfund till vin, men kalla mig vad ni vill, till och med djävulen går bra det med, för jag sätter mig totalt emot. Det går utmärkt att ha med detta salta, beska och syrliga bär till vin, bara man vet vad man gör. Gafflar man ihop en sked med alla rättens smaker och tar en stadig sipp på vinet så är det bäret som kommer hålla alla de övriga smaker ”uppe” och smaken får en längd och fräschhet som ingen kommer att dö av, inte ens de som skrev böckerna som beskriver att Rönnbris är ingen vinvän.

”Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti. 1978 gjordes det första vinet, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti. Det första röda vinet kom 1985, Barbera d’Asti Ca di Pian. Det största vineriet ligger i Castagnole Lanze i Barbaresco. Mest känt är La Spinetta för sina kraftfulla ”vingårds”-Barbaresco med namnen Gallina, Starderi och Valeirano. De två förstnämnda ligger i kommunen Neive medan Valeirano ligger i kommunen Treiso. 

År 2000 köptes 8 ha vingård i Barolo, Campè i Grinzane Cavour, stod klart 2003. 2001 kom nästa steg, och då ut från Piemonte. Flera gånger om har La Spinetta tilldelats tre glas i ”Gambero Rosso”. 2001 köpte den välkände Piemonteproducenten La Spinetta 65 hektar vingård i Toscana och vineriet Casanova stod klart 2007.

Casanova ligger i byn Terricciola mitt bland Toscanas böljande kullar mellan Pisa och Volterra. Druvan Sangiovese är Toscanas stolthet och det är också den La Spinetta valt att fokusera på. Den precision och kvalitet som vi hittar i La Spinettas viner från Piemonte återfinner vi i allra högsta grad även här i vinerna från Casanova.”
Touched by Heaen – Paul Van Dyk”
Efter smeksam lycka från första rätten och dropparna från flaskan så är vi redo att steppa upp lite till och medans några dukar av och någon dukar fram nya glas. Solen gassar fortfarande på från viken och spegelblankt som det är ,så värmen solens strålar oss fint denna kväll. Kvällens Dj tar även och poppar till det ännu ett snäpp och vi för oss mot ännu mer gastronomi och galet gott vin.

Vi häller nu upp 2016 Miraval Côtes de Provence Rosé. Gjort på druvorna Cinsault 25%, Grenache 25%, Syrah 25%, Rolle 25%. Ännu ett vin som har provat flera år i rad nu och blir inte missnöjd någon gång.

”Denna rosé är framställd enligt saignée metoden, d.v.s. att de krossade druvorna får ligga med druvmusten några timmar för att dela med sig av frukt och färg. Vinet har sedan vinifierats på rostfria ståltankar.”

Vinet doft är härlig med toner av Grape, jordgubbar och örter. Smaken är som sin doft men vi alla vill tillägga och bemärka vinets fina friskhet och fina fruktighet. Tycker oss känna små vindpinade fält med örter som får en bris av ett kallt och salt medelhav. En vis fruktsötma anstöter våra lökar och vi kan inte annat än ta en klunk till och njuta vidare. Till vinet så serverar vi rosastekt ankbröst med fet och krispig kappa, en kräm på morot, smörstekt selleri och en sallad på råa rödbetor och massor med citronsaft.
Vinet är som gjort för mat av denna stil, det är säkert många som vill dricka vinet till en klassisk fisksoppa, och det är inget fel med det, inte alls. Men denna kväll så skulle pippin få gotta sig med fin rosé.

”Familjen Perrins historia började med Château de Beaucastel i den franska anrika vinregionen Châteauneuf du Pape redan på 1500-talet. 1549 byggdes den egendom av Pierre Beaucastel som idag är basen för vinproduktionen, med det storslagna familjevapnet – som idag återfinns på vinflaskorna – på stenväggen i salongen. Sedan 1909 har namnet Perrin varit synonymt med Château de Beaucastel och idag ägs och drivs egendomen av den femte generationen av familjen Perrin. 

Perrin var tidiga med att arbeta ekologiskt och sedan 1974 har allt arbete skett enligt biodynamiska principer i vingårdarna. Familjens ledord i sin vinmakning är absolut respekt för jorden och terroir, biodynamisk kultur som livsfilosofi, sanningssökande, balans och elegans. De 100 hektar mark som omger egendomen är planterade med samtliga av de 13 tillåtna druvorna i Châteauneuf du Pape, något som är nästintill unikt i regionen idag, men det är druvan Mourvedre som ofta spelar huvudrollen i deras röda viner.

Familjen har expanderat sin vinproduktion genom åren och idag äger familjen Perrin vingårdar runt om i hela södra Rhônedalen och producerar vin från dessa under etiketten Famille Perrin. De har även två nya projekt i form av deras egendom Domaine du Clos des Tourelles i Gigondas och egendomen Miraval i Provence vilken de driver tillsammans med Angelina Jolie och Brad Pitt.

Alla av familjen Perrins vinproducenrande egednomar delar filosofin gällande elegans, balans och kvalitet. Druvorna handplockas och sorteras noga innan de går vidare i produktionen. Resultatet av
den gedigna familjehistorien är viner av högsta kvalitet med ett ursprungsuttryck som inte liknar många andra. En familj vars hjärta tillhör vin – nu och föralltid.”

Vinet får en säregen stil till maten, det är som att vinet inte vill släppa taget om morotens sötma, det råa och ”jordiga” från betorna, syran i vinet lyfter rättens smaker och ankan får oss att le. Vi grillade ankan först för att få en ”Sötare” och lite mer rökigare stil på köttet och det gjorde både oss lyckligare och speciellt vinet.

Två mycket bra viner denna kväll, som vanligt ett gediget sällskap och såklart ett extra stort tack till Mister med skivorna som förgyllde våra musikhjärtan, det hör inte till vanligheterna att det är denna stil på musik på våra kvällar, men varför inte stöka till det lite extra någon gång ibland?

Tack till Enjoy Wine för vinerna, tack till vännerna som alltid ställer upp och lär mig mer om vinerna vi provar och det är en ynnest att höra era utlåtanden om allt. Kvällen skall avslutas med kaffe och Gotti gott, så här slutar vi för denna gång ti textens historia. Resten får av kvällen får ni bara fundera på…


Kommentarer

Populära inlägg