Räkfrossa & Vinterväder...
Då kom vintern tillbaka, jag står i Snickeboa och tittar ut över viken,
skalar superfina sparrisar och tänker att, jo men visst det är vår och sommaren
står bakom knuten och vill komma fram. Med det som händer är att ett smärre
dump faller ned och gör marken alldeles vit. Ja jag vet att jag fick för få
skiddagar denna säsong, men kära du där uppe. Straffa mig inte på detta vis.
Jag lovar att det kommer bli massor med dagar på laggen nästa vinter så kom
igen. Ge oss styrka som He-man uttryckte det och så får vi sommar nu…Kom igen!
Gänget är här och samlas gör vi i
köket som vanligt. Det är en sådan där afton där brasorna sprakar även att det
är snart är mitten mot maj. Vi tjattrar på som om det inte finns någon morgondag
och alla pratar i munnen om vem som har provat och druckit det dyraste vinet för veckan, eller om det var det godaste till den bästa pengen. Vi som tillhör
detta sällskap, vi är rena och ärliga labeldrinkers. Enbart för att vi gillar att
titta på etiketten för att få lära oss något nytt. Vi kanske inte tillhör de som
dricker enbart efter slotten heller inte bara det dyraste, utan mer av det som
är godast för stunden.
Kvällen börjar med 2010 Rotari
Blanc de Blancs Extra Brut. Ett gott bubbel med 7 år på nacken, det är inte dumt
alls. Bubblorna flörtar med våra näsor och minerlaitet och syra visar sig redan
vid första flörten. Smaken är lekande lätt och behaglig. Fina citrus toner som hänförs
tillsammans med en viss nötighet och hyvlad champinjon. Vi har gjort som så att
vinet provas i både champagneglas och ett Mature glas för att se vad som sker
med bubblet. Och som vi tog oss för så bredde vinet ut sig på ett bra sätt i Mature
glaset. Vinets mognadstoner blev mer öppna och speciellt de rostade nötterna och
nougaten kom verkligen fram.
Det är många som inte kan dricka
bubbel i ett glas med stor kupa, enbart för att man tror att man jagar ut
bubblorna, som enligt mig är helt fel. Låt bubblorna få plats och bre ut sig, de
försvinner inte, tro mig. Vi har under tiden vi provat vinet, förflyttat oss
från köket till ekbordet i matsalen och börjat gotta oss i ett gäng med nyrökta
räkor. På bilden så ser det ut som att vi fick 5 räkor var, men det var bara
för att skålen eller hinken med de 5 kg räkor inte gjorde sig på bild, därav så
blev det ett litet träfack som fick bli modell. Till dessa två godingar så har
jag gjort en kräm på Västerbotten, kummin och en skvätt majonnäs och ett fåtal
droppar av citron och soya. Samt en dipp med ramslök. Det behövs inte mer än så
här för oss enkla och simpla vindrickare.
”Druvorna skördas för hand från de vackra terrasserade vingårdarna i
Alto Adige. Enbart de bästa chardonnaydruvorna används till Rotari Blanc de
Blancs. Den första jäsningen äger rum i rostfria tankar. Den andra jäsningen
sker på flaska (sk Metodo Classico). Efter avslutad jäsning mognar vinet hela
36 månader på sin jästfällning innan vinet degorgeras (jästfällningen skjuts ut
och flaskan försluts med champagnekork).”
Vinet är en överraskning och vi
blir gladare och gladare för varje sipp vi tar. Vinet har en stilfull klass som
man bör prova. Ett vin för årstiden som kommer nu. Räkorna som röktes ordentligt
får en sötma som bubblorna gillade och tack vare sin mognad så gillar vinets
nötighet och brödighet. Fettet från
osten kom väl till pass då minerlaitet i vinet vill ha lite motstånd och kamp, det blev en kärleksfull fight.
”Trentinos ledande vinhus är kooperativet Mezzacorona där mer än 1500
medlemmar ingår. Vinhuset grundades redan 1904 och har sedan dess stadigt
expanderat vilket resulterat i att Mezzacorona idag står för över 50 % av den
totala vinproduktionen i Trentino. De välgjorda vinerna görs på både gröna och
blå druvor och på grund av Trentinos varierande klimat och jordmån runt om i
regionen är det ett idealt område att odla olika druvsorter i. Vinerna präglas
av en druvtypisk karaktär med väl avvägda fatinslag. Den nyligen renoverade
vinanläggningen är hypermodern och även visuellt vacker. Här arbetas det
ständigt med att bevara den naturliga omgivningen och skapa hållbara lösningar
för framtiden. Alla medlemmar i Mezzacoronas kooperativ följer de system som
satts upp för att arbeta med hållbar vinodling.
I hjärtat av Dolomiterna föddes Rotari. Det svala bergsklimatet i denna
region är exemplariskt för Chardonnaydruvan som får en perfekt resa till mognad
och lägger grunden för ett av Italiens bästa mousserande viner. Rotari
produceras av Mezzacorona och utgör ryggraden av högkvalitativt mousserande vin
i området. För att höja statusen på regionens viner har Trentino skapat en
kvalitetsstämpel i form av Trentodoc. Under denna benämning produceras alla
viner strikt enligt den traditionella metoden och är av högsta kvalitet.
Samtliga viner under Rotaris flagg görs som Trentodoc. Rotari har med åren
blivit synonymt med kvalitet och varje år släpps även små utgåvor av äldre
årgångar. De visar med all önskvärd tydlighet vilken utmärkt lagringspotential
vinerna besitter.”
Efter att vi slagits om den sista
räkan och råkat poppa några fler pavor av samma bubbel så är vi nu extra glada, och vi dansar lättsamt ut i köket till Charles Aznavour La bohéme. Vi släpper
all disk tar oss en sväng om på dansgolvet som tagit plats i köket, sjunger med
i kör som vi alla kunde franska bättre än någon annan.
Till dessert så blir det sparrisglass, hyvlad sparris som doppats i socker som smaksatts med citron och fläder.
Som sällskap till dryck så provar vi Barrels & Drums Sparkling Chardonnay.
Ett alternativ till dem som inte vill, kan eller får dricka drycker med
alkohol. Detta tillhör inte vanligheterna att jag/vi provar denna stil, men det
är alltid kul och lärorikt vad som kommer ut på marknaden för som sagt de som
inte vill konsumera alkoholhaltiga drycker.
Vi alla runt bordet tycker att
flaskan innehåller för mycket socker, vi kan även förstå vad 43 gram socker per
liter kan göra, för de som tycker om en dryck med påtaglig sötma men även har
en vis stil av frisk frukt så är detta ett gott val. Tropisk frukt kommer som skjuten
ur en kanon och absolut drycken är ”läskande”.
Vi kommer fram till att detta
alternativ funkar med mat som har en viss sötma i sig och gärna sällskapande
av hetta från chili. På så sätt kommer dryckernas sötma till behag och det var
synd att vi inte hade kvar en enda räka som vi även tror hade funkat utmärkt
till.
”Vinet är fastställt som ett vanligt vin som fått jäsa och lagras på ståltankar. Därefter har alkoholmolekylerna tagit bort med hjälp av vaccumdestillering för att sedan kolsyresättas och buteljeras.”
Vi drömmer gärna inte ut något
och det blir en spännande upplevelse att prova dryckern till sparrisglassen,
och min tanke var att dropparna i glaset kommer att bli en hit med sparrisens
kalla sötman och det som händer är att vinet inte känns alls sött nu, och att
frisk syra och ung grön frukt kommer fram. Den hyvlade råa sparrisen gjorde sig
bra till vinet på så vis att de möttes då av syra från bägge parter och vinet kändes
riktigt bra till. Vi höjer inget varningens finger utan bara ger ett tips att
vinet gärna ser sig efter en lättsam sötma i maten och som vi sa, gärna lite
hetta så kommer vinet till sin fulla rätt. Absolut kan vi se denna flaska som
ett gott alternativ för den alkoholfria gästen.
”Enjoys Wine & Spirits har
genom ett nära samarbete med utvalda vineriet, destillerier och producenter
runt om i världen utvecklat produkter i olika stilar. Målsättningen är att
alltid leverera produkter med högsta kvalité i förhållande till pris oavsett
ursprung.”
Kvällen går mot sitt slut och vi
kan inget annat önska varandra en god nattsömn efter en sådan här middag, räkor
ätna som om vi levde sista dagen, sparrisglass i mängder och två nya vänner i
glaset som vi gärna ser oss efter fler gånger.
Ordinarie sortimentet - 2010 Rotari (Nr 77152) Blanc de Blancs ExtraBrut ENDAST 139 PIX
Beställnings sortimentet – N/v Barrels& Drums Sparkling Chardonnay FINA 56 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar