Räkfrossa & Vinterväder...

Då kom vintern tillbaka, jag står i Snickeboa och tittar ut över viken, skalar superfina sparrisar och tänker att, jo men visst det är vår och sommaren står bakom knuten och vill komma fram. Med det som händer är att ett smärre dump faller ned och gör marken alldeles vit. Ja jag vet att jag fick för få skiddagar denna säsong, men kära du där uppe. Straffa mig inte på detta vis. Jag lovar att det kommer bli massor med dagar på laggen nästa vinter så kom igen. Ge oss styrka som He-man uttryckte det och så får vi sommar nu…Kom igen!
Gänget är här och samlas gör vi i köket som vanligt. Det är en sådan där afton där brasorna sprakar även att det är snart är mitten mot maj. Vi tjattrar på som om det inte finns någon morgondag och alla pratar i munnen om vem som har provat och druckit det dyraste vinet för veckan, eller om det var det godaste till den bästa pengen. Vi som tillhör detta sällskap, vi är rena och ärliga labeldrinkers. Enbart för att vi gillar att titta på etiketten för att få lära oss något nytt. Vi kanske inte tillhör de som dricker enbart efter slotten heller inte bara det dyraste, utan mer av det som är godast för stunden.

Kvällen börjar med 2010 Rotari Blanc de Blancs Extra Brut. Ett gott bubbel med 7 år på nacken, det är inte dumt alls. Bubblorna flörtar med våra näsor och minerlaitet och syra visar sig redan vid första flörten. Smaken är lekande lätt och behaglig. Fina citrus toner som hänförs tillsammans med en viss nötighet och hyvlad champinjon. Vi har gjort som så att vinet provas i både champagneglas och ett Mature glas för att se vad som sker med bubblet. Och som vi tog oss för så bredde vinet ut sig på ett bra sätt i Mature glaset. Vinets mognadstoner blev mer öppna och speciellt de rostade nötterna och nougaten kom verkligen fram.
Det är många som inte kan dricka bubbel i ett glas med stor kupa, enbart för att man tror att man jagar ut bubblorna, som enligt mig är helt fel. Låt bubblorna få plats och bre ut sig, de försvinner inte, tro mig. Vi har under tiden vi provat vinet, förflyttat oss från köket till ekbordet i matsalen och börjat gotta oss i ett gäng med nyrökta räkor. På bilden så ser det ut som att vi fick 5 räkor var, men det var bara för att skålen eller hinken med de 5 kg räkor inte gjorde sig på bild, därav så blev det ett litet träfack som fick bli modell. Till dessa två godingar så har jag gjort en kräm på Västerbotten, kummin och en skvätt majonnäs och ett fåtal droppar av citron och soya. Samt en dipp med ramslök. Det behövs inte mer än så här för oss enkla och simpla vindrickare.

”Druvorna skördas för hand från de vackra terrasserade vingårdarna i Alto Adige. Enbart de bästa chardonnaydruvorna används till Rotari Blanc de Blancs. Den första jäsningen äger rum i rostfria tankar. Den andra jäsningen sker på flaska (sk Metodo Classico). Efter avslutad jäsning mognar vinet hela 36 månader på sin jästfällning innan vinet degorgeras (jästfällningen skjuts ut och flaskan försluts med champagnekork).”
Vinet är en överraskning och vi blir gladare och gladare för varje sipp vi tar. Vinet har en stilfull klass som man bör prova. Ett vin för årstiden som kommer nu. Räkorna som röktes ordentligt får en sötma som bubblorna gillade och tack vare sin mognad så gillar vinets nötighet och brödighet. Fettet från osten kom väl till pass då minerlaitet i vinet vill ha lite motstånd och kamp, det blev en kärleksfull fight.

”Trentinos ledande vinhus är kooperativet Mezzacorona där mer än 1500 medlemmar ingår. Vinhuset grundades redan 1904 och har sedan dess stadigt expanderat vilket resulterat i att Mezzacorona idag står för över 50 % av den totala vinproduktionen i Trentino. De välgjorda vinerna görs på både gröna och blå druvor och på grund av Trentinos varierande klimat och jordmån runt om i regionen är det ett idealt område att odla olika druvsorter i. Vinerna präglas av en druvtypisk karaktär med väl avvägda fatinslag. Den nyligen renoverade vinanläggningen är hypermodern och även visuellt vacker. Här arbetas det ständigt med att bevara den naturliga omgivningen och skapa hållbara lösningar för framtiden. Alla medlemmar i Mezzacoronas kooperativ följer de system som satts upp för att arbeta med hållbar vinodling.

I hjärtat av Dolomiterna föddes Rotari. Det svala bergsklimatet i denna region är exemplariskt för Chardonnaydruvan som får en perfekt resa till mognad och lägger grunden för ett av Italiens bästa mousserande viner. Rotari produceras av Mezzacorona och utgör ryggraden av högkvalitativt mousserande vin i området. För att höja statusen på regionens viner har Trentino skapat en kvalitetsstämpel i form av Trentodoc. Under denna benämning produceras alla viner strikt enligt den traditionella metoden och är av högsta kvalitet. Samtliga viner under Rotaris flagg görs som Trentodoc. Rotari har med åren blivit synonymt med kvalitet och varje år släpps även små utgåvor av äldre årgångar. De visar med all önskvärd tydlighet vilken utmärkt lagringspotential vinerna besitter.”

Efter att vi slagits om den sista räkan och råkat poppa några fler pavor av samma bubbel så är vi nu extra glada, och vi dansar lättsamt ut i köket till Charles Aznavour La bohéme. Vi släpper all disk tar oss en sväng om på dansgolvet som tagit plats i köket, sjunger med i kör som vi alla kunde franska bättre än någon annan.
Till dessert så blir det sparrisglass, hyvlad sparris som doppats i socker som smaksatts med citron och fläder. Som sällskap till dryck så provar vi Barrels & Drums Sparkling Chardonnay. Ett alternativ till dem som inte vill, kan eller får dricka drycker med alkohol. Detta tillhör inte vanligheterna att jag/vi provar denna stil, men det är alltid kul och lärorikt vad som kommer ut på marknaden för som sagt de som inte vill konsumera alkoholhaltiga drycker.
Vi alla runt bordet tycker att flaskan innehåller för mycket socker, vi kan även förstå vad 43 gram socker per liter kan göra, för de som tycker om en dryck med påtaglig sötma men även har en vis stil av frisk frukt så är detta ett gott val. Tropisk frukt kommer som skjuten ur en kanon och absolut drycken är ”läskande”. 
Vi kommer fram till att detta alternativ funkar med mat som har en viss sötma i sig och gärna sällskapande av hetta från chili. På så sätt kommer dryckernas sötma till behag och det var synd att vi inte hade kvar en enda räka som vi även tror hade funkat utmärkt till.  

”Vinet är fastställt som ett vanligt vin som fått jäsa och lagras på ståltankar. Därefter har alkoholmolekylerna tagit bort med hjälp av vaccumdestillering för att sedan kolsyresättas och buteljeras.”

Vi drömmer gärna inte ut något och det blir en spännande upplevelse att prova dryckern till sparrisglassen, och min tanke var att dropparna i glaset kommer att bli en hit med sparrisens kalla sötman och det som händer är att vinet inte känns alls sött nu, och att frisk syra och ung grön frukt kommer fram. Den hyvlade råa sparrisen gjorde sig bra till vinet på så vis att de möttes då av syra från bägge parter och vinet kändes riktigt bra till. Vi höjer inget varningens finger utan bara ger ett tips att vinet gärna ser sig efter en lättsam sötma i maten och som vi sa, gärna lite hetta så kommer vinet till sin fulla rätt. Absolut kan vi se denna flaska som ett gott alternativ för den alkoholfria gästen.
”Enjoys Wine & Spirits har genom ett nära samarbete med utvalda vineriet, destillerier och producenter runt om i världen utvecklat produkter i olika stilar. Målsättningen är att alltid leverera produkter med högsta kvalité i förhållande till pris oavsett ursprung.”

Kvällen går mot sitt slut och vi kan inget annat önska varandra en god nattsömn efter en sådan här middag, räkor ätna som om vi levde sista dagen, sparrisglass i mängder och två nya vänner i glaset som vi gärna ser oss efter fler gånger.


Kommentarer

Populära inlägg