Allsång på skansen....
Vad är det med mig? Det sprätter i kroppen efter att allsång på skansen
skall börja, att grillarna runt om i viken skall dofta dygnet runt. Att båten
skall ligga intill bryggan och guppa. Bastun är redo om kvällen blir svalare än
tänk. Till att all grönska skall slå ut (förlåt alla som inte tål pollen)
Det är nästa så jag kan säga att det skulle vara mysigt att höra Lotta Engbergs
röst sjungandes medans jag tar kvällsdoppet i poolen,
Vad är det som händer, är det som så att man inte annat än som så, detta kallas folklighet? Pjäxorna är i sommardvala, laggen insmorda med vax och allt annat dyrt skit som de som kan, säger att man skall ha… Jo men visst, det är allt lite sommar man längtar efter…
Vad är det som händer, är det som så att man inte annat än som så, detta kallas folklighet? Pjäxorna är i sommardvala, laggen insmorda med vax och allt annat dyrt skit som de som kan, säger att man skall ha… Jo men visst, det är allt lite sommar man längtar efter…
Det hör väl även till vardagligheterna
att var mans hus har ett set för att tillreda sin egna Sushi? I min familj så
har vi några konstiga drag till den asiatiske välden, antar att om man släktforskar
en längre tid tillbaka så kommer det garantera ut en asiat ibland grenarna, för
så mycket som mor gillar att ta bilder och har kameran med sig överallt och att
jag är född till att äta med pinnar så måste det finnas gener till de där
borta. Och det är jag inte alls bitter över, tvärtom. Det är galet kul att
tillreda gastronomi som liknar något av Asiens otroligt breda och smakrika kök.
Denna kväll så blir det att börja
med ett gäng Maki. Och det är inget konstlat alls med dessa små rariteter som
skall passa bra till kvällens första vin. Vi tar en bit av bästa laxen, likaså
med gös och tonfisk. Klär den riskropp som är lent behandlat av mina fina och
välsvarvade fingrar. Kladdar en liten tuss med wasabi, kanske lite mer än
vanligt. Det är så gott med falsk wasabi. Och vips så ligger det ett smärre
gäng med fina bitar på allas fat.
Gänget är samlat och som jag
lovade förra veckan så kom solen och hälsade på, så första rätten och vinet
njuts ute på terrassen. Bubblor är gott och vi startar med 2011 Rotari Brut Rosé. Gjort
på följande, 75% Pinot Nero och 25% Chardonnay. Torr och stora inslag av
sommaren, omogen citrus och speciellt den dyra Yuzns fruktighet och sötman.
Smaken är fylld av jordgubbar, hallon och brisande fräschör. Långlivad och har
god balans, fina små bubblor och kittlar dödsskönt på tungan. En fin start på kvällen.
”Druvorna handplockas från
vingårdar i Alto Adige. Den första jäsningen sker på rostfria tankar. Den andra
jäsningen sker på flaska (sk Metodo Classico). Efter avslutad jäsning mognar
vinet hela 36 månader på sin jästfällning innan vinet degorgeras
(jästfällningen skjuts ut och flaskan försluts med champagnekork).”
Vi tar oss en Maki och låter
bubblet få hänföra sig fint på alla smaker. Först ut provar vi den lilla med
lax och fiskens feta stil gör bubblet mjukt och religiöst. Gösen fick en liten
mer hetta och får fram syran och ungdomens behag i bubblet. Tonfisk med outtömliga
behag av Umami gör bubblet ännu mer friskare och bubblet visar upp en gedigen
nötighet och trivsam fruktighet. Tre olika ting till samma bubbel och vinet
visar upp att det passar genitalt till Asiens godtyckliga kök.
”Trentinos ledande vinhus är kooperativet Mezzacorona där mer än 1500
medlemmar ingår. Vinhuset grundades redan 1904 och har sedan dess stadigt
expanderat vilket resulterat i att Mezzacorona idag står för över 50 % av den
totala vinproduktionen i Trentino. De välgjorda vinerna görs på både gröna och
blå druvor och på grund av Trentinos varierande klimat och jordmån runt om i
regionen är det ett idealt område att odla olika druvsorter i.
Vinerna präglas
av en druvtypisk karaktär med väl avvägda fatinslag. Den nyligen renoverade
vinanläggningen är hypermodern och även visuellt vacker. Här arbetas det
ständigt med att bevara den naturliga omgivningen och skapa hållbara lösningar
för framtiden. Alla medlemmar i Mezzacoronas kooperativ följer de system som
satts upp för att arbeta med hållbar vinodling.
I hjärtat av Dolomiterna föddes Rotari. Det svala bergsklimatet i denna
region är exemplariskt för Chardonnaydruvan som får en perfekt resa till mognad
och lägger grunden för ett av Italiens bästa mousserande viner. Rotari
produceras av Mezzacorona och utgör ryggraden av högkvalitativt mousserande vin
i området. För att höja statusen på regionens viner har Trentino skapat en
kvalitetsstämpel i form av Trentodoc. Under denna benämning produceras alla
viner strikt enligt den traditionella metoden och är av högsta kvalitet.
Samtliga viner under Rotaris flagg görs som Trentodoc. Rotari har med åren
blivit synonymt med kvalitet och varje år släpps även små utgåvor av äldre
årgångar. De visar med all önskvärd tydlighet vilken utmärkt lagringspotential
vinerna besitter.”
Under tiden som vi stått och
mumsat gott och hinkat goda bubblor så har grillen gjort sitt jobb med att
förgylla kvällens köttstycke till perfektion. 30 dagars hängd Entrecôte är det
som står på menyn till varmrätt. Vi kommer att servera en smakfull salladgjord
på salladskål, sparris, ramslök, sesam och rivna nötter. Vi skippar
folkligheten för en stund och ställer undan gratängen, Bean och de fint skuran ananasringarna
(som för övrigt är galet gott) Vi satsar på att vinet kommer att besitta smaker
som gör att rätten känns fullständig.
I glasen häller vi en
sommarfavorit gjort av 100% Zinfandel, och kommer från Lodi. 2013 Brazin Old
Vine Zinfandel. Det kommer tyvärr alldeles för mycket ”fel” viner till Sverige
gjord på denna fantastiska druva. Många av vinerna har för hög sötma och det är
många som tycker de blir för syltiga. Jag kan hålla med till vis del, men vill
istället ta fram de vinet som har den goda och fylliga kropp som bra Zinfandel
har och detta vin är ett av dem som jag gillar. Vinet vill dekanteras en timme
innan för att komma igång och få piffa till sig.
”Vinet har lagrats på franska och amerikanska ekfat i 7 månader.
Vinstockarna är gamla mellan 40 och 100 år, de får växa fritt utan någon
uppbindning. Vingården bevattnas två gånger per år med ”flood technique”,
översvämningsbevattning, vilket är en metod som innebär att marken översvämmas
och vattnet sedan får genomdränka marken. Den här tekniken gör att man stressar
vinstockarna, vilket leder till att druvorna blir mindre och mer koncentrerad
frukt. Jordmånen är en blandning av stora granit- och ""kullerstenar""
som skapar utmärkt naturlig dränering. En grusig jord varvat med bördig röd
jord.”
Doftar mycket och med varm
bärighet. Fatens inverkan känns påtagligt redan i doften och gör vinet varm och
jag blir nyfiken att ta första klunken. Smaken av fallfärdiga plommon, korgar
fyllda med blåbär och när man sådär snubblar ned med hela plytet ned i en ask
med mosade hallon och kråkbär. Smaken sitter i länge och det finns absolut behagliga
tanniner som gör sig gott med fatens toner som nu viker åt vanilj och rostade
trä toner. Det som gör vinet spännande är att vinet har en läcker kryddighet
och örtighet som får en att dofta på viner mer än dricka.
Till köttet så passar vinet fundamentalist
gott och det alldeles röda köttet enbart älskar vinet. Protein, salt, tannin
och ungfrukt är något som vi länge kan tala om. Men inget blir för mjällt tack
vare den lilla sallad som serverades bredvid och står upp med hetta, Umami och
en lätt beska som gör vinet enbart gott. Vi kommer direkt fram till att de
rivna rostade nötterna som fick falla fritt över köttet, gjorde vinet med kralligt
och fram i vinet kom nu fina stiliga toner av mer fat. Fruktigheten i vinet
behövs som vän till köttets feta och nötiga smak. Som vanligt glömmer jag att
berätta om de få droppar med varm citron som vi alltid droppar över köttet,
enbart för att få en god frisk smak och de få dropparna för underverk även med
vinet som stöter på en frisk smak och på så sätt livas vinet upp och känns även
det toppen fräscht.
Vi sitter kvar länge på terrassen
denna kväll, även att det blir lite kallt nu om kvällarna och att vi gasade på
med gasolstubbarna lite extra, det kan ingen annan rå för. Vi har kommit till det
stadiet att det är nu officiellt sommar och då skall man sitta ute. Tackar för
en otroligt trevlig kväll och vi kan redan här skvallra om, att nästa vecka
kommer bli helt alkoholfri. Denna uppgift skall bli kul att genomföra och jag
tro mig veta att det kommer bli menings skildringar om det mesta och min tanke
är att inte servera det som läsarna kanske tror att jag skall göra, men vi får
se. Trevlig vecka till Er alla så ses vi i vimlet.
Kommentarer
Skicka en kommentar