Påskens viner...

Vinet är som skapt för den klassiska grytan från Ungern, och då talar vi såklart om Gulasch med mycket smak. Vi tar oss till Sydafrika för att finna det goda vinet till. Häng med sommelieren på fjället.
Precis som de övriga recepten som nu kommer så lägligt till påskens fantastiska skidåkning, ingen har tid eller vill lägga en halvdag framför spisen för att missa dagens bästa åk. Så därför ställer vi denna gryta på bastuns vedeldade platta, så sköter sig allt utan att vi behöver bry oss, och vi kan enbart tänka på skidåkning och vad vi skall packa ned för vin, dagen till ära.
Gulasch, vem kan inte gilla det? Mört kött som möts av kummin, tomat, vitpeppar, paprika, chili, vitlök och en drös av vitlök. Anser man sen att man skall dränka gulaschen med smetana så är man helt på min sida. Återigen så är det Tessan som står för receptet och jag gläds med vinet och vännerna som skall få prova detta till lunch.
Solen strålar en dag som denna och det har anlänt en hel del snö, vi tar oss till den vanliga platsen som inte så många känner till, det blir att traska en bit men det är det värt.
Brasan tänds upp och grytan har hittat sin plats över björkvedens hetta. Vi poppar upp en flaska vin och idag blir det 2013 Jacobsdal Pinotage. Ett förträffligt vin för detta tillfälle, jag vet att en Ch Haut Brion 1966 även hade passat in denna dag. Men i dag är vi sugna på Sydafrikas nationaldruva Pinotage. Ett vin med inslag av ceder, kall tobak, fallfärdiga plommon och en hel del tanniner. Allt detta behövs för att möta upp grytans smaker.
Sked efter sked intas och sipparna på vinet blir allt större och gemytligare. De sista dropparna blandas med en brödbit som dras ut efter kanten i soppskålen för att inte missa en gnutta av den goda grytan. Ännu ett påskvin som provats i -2 och strålande sol, ibland är livet som sommelier inte alltid kostym och fluga utan ett vin med tillhörande gastronomi smakar underbart i underställ och gogglebränna.
”Cornelis Dumas tog över egendomen efter sin far som hastigt gick bort när Cornelis bara var 21 år gammal, sedan dess har Cornelis inte ändrat på någonting väsentligt. Att satsa fullt ut på en enda druva som han gjorde var helt unikt i Sydafrika på den tiden och även idag. Valet av Pinotage som ”sin” druva är helt unikt. ”The winemaker is the smallest part of influence” säger Cornelis. Cornelis har numera hjälp av sonen Hannes med vinproduktionen. På Jacobsdal låter man vinerna växa i buskform. Pinotage är en druva med tjockt skal så röta är aldrig något problem, druvan hämtar lätt karaktär av jorden men man måste beskära extra hårt för att få ett bra vin. Stockarnas ålder är 25 - 35 år och ingen konstbevattning förekommer. Vinet jäses i öppna cementkar och man använder enbart naturlig jäst vilket man varit totalt ensamma om under väldigt många år. Även sekundärjäsningen får ske spontant. Själva huvudjäsningen varar i ca 10 timmar i öppna jäskar innan vinet förs över till slutna cementtankar där jäsningen avslutas. Allt övervakas minutiöst av Cornelis själv. ”jag har mycket sunda druvor - jag har aldrig haft en misslyckad jäsning här trots naturjäst sedan jag tog över 1966.” - säger Cornelis stolt. Cornelis mål är alltid att producera maximalt långlivade viner och de brukar vara som bäst runt 15 år gamla, detta utan att vara överdrivet tanninrika.”

Kommentarer

Populära inlägg