Påskens viner forstätter
I strålande solsken så är det tid för veckans tredje lunch, vi testar
vidare i receptbanken med vilken rätt och vin som kommer bli bäst under
påskveckan.
Det regnar och blåser i Storbyn,
medans det är solsken och minusgrader i fantastiska Åre. Det är bara att packa
bilen och dra till fjälls alla ni. Dagen till ära så skall vi prova Tessans
magiska Chorizo gryta, och återigen gjord för fjällens äventyrare som måste få
i sig riktigt kost för att orka med den hårda och gedigna åkningen som Åres
baksida nu ges.
För att inte bli för stel i benen
så tar vi oss ett glas vin, endast för njutnings skull och varför envisas om
att inte dricka gott till en god lunch. Tro det eller ej, denna dag så har
skotern fått belasta sig med både silverbestick och Orrefors glas. Fint skall
det vara. 2013 Allesverloren Tinta Barocca är vinet denna dag. Ett
smakrikt vin med god kropp och bärighet. Mustigt är rätta ordet, röda bär som
jordgubbar, hallon och kråkbär slåss om att få plats i min palett och vinet
envisas med en godhet av mörk choklad, en viss del ceder och såklart är ek
tonen med hela vägen lång.
Grytan idag är har smaker och
råvaror av vitlök, kummin, paprika, chili och såklart perfekt stekt och het
chorizo. Tomatens inverkan på vinet är gediget och får vinet lugnt och
harmonisk i gommen min.
Till tonerna av Mustach-
Homophobic/Alcoholic så kan man inte annat än känna sig tuff både i sin smak
och umgänge denna dag. Vi rensar tallrikarna med en bit bröd och slickar i oss
de sista dropparna ut buteljen och styr sen laggen mot baksidan där dagens
sista åk skall utföras. Denna gryta skall göras i för stor portion så att den
får dra till sig ordentligt, så är även middagen klar. Gällande vinet så finns
flaskan både i Magnum och i 5 liters, kanske lite för stort för fjällens lunch,
men varför inte till kvällens middag eller till den stora festen?
”Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då
familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset
nedbränt och boskapen stulen. Den nuvarande ägaren och vinmakaren, Danie Malan,
är femte generation i familjen Malan och en stor personlighet med tillika stor
kroppshydda. Danie är en före detta rugbyspelare vilket avspeglas i hans viner.
Det är kraft och långt liv och länge kvarsittande eftersmak som han strävar
efter, dock är de aldrig aggressiva utan tvärtom mycket generösa, precis som
Danie själv. Området är ett förhållandevis hett, varmt och torrt distrikt och
nederbörden är i genomsnitt endast 450 till 600 millimeter. Konstbevattning har
inte tillåtits förrän helt nyligen.”
Kommentarer
Skicka en kommentar