Påskens viner forstätter

I strålande solsken så är det tid för veckans tredje lunch, vi testar vidare i receptbanken med vilken rätt och vin som kommer bli bäst under påskveckan.
 Det regnar och blåser i Storbyn, medans det är solsken och minusgrader i fantastiska Åre. Det är bara att packa bilen och dra till fjälls alla ni. Dagen till ära så skall vi prova Tessans magiska Chorizo gryta, och återigen gjord för fjällens äventyrare som måste få i sig riktigt kost för att orka med den hårda och gedigna åkningen som Åres baksida nu ges.

För att inte bli för stel i benen så tar vi oss ett glas vin, endast för njutnings skull och varför envisas om att inte dricka gott till en god lunch. Tro det eller ej, denna dag så har skotern fått belasta sig med både silverbestick och Orrefors glas. Fint skall det vara. 2013 Allesverloren Tinta Barocca är vinet denna dag. Ett smakrikt vin med god kropp och bärighet. Mustigt är rätta ordet, röda bär som jordgubbar, hallon och kråkbär slåss om att få plats i min palett och vinet envisas med en godhet av mörk choklad, en viss del ceder och såklart är ek tonen med hela vägen lång.
Grytan idag är har smaker och råvaror av vitlök, kummin, paprika, chili och såklart perfekt stekt och het chorizo. Tomatens inverkan på vinet är gediget och får vinet lugnt och harmonisk i gommen min.
Till tonerna av Mustach- Homophobic/Alcoholic så kan man inte annat än känna sig tuff både i sin smak och umgänge denna dag. Vi rensar tallrikarna med en bit bröd och slickar i oss de sista dropparna ut buteljen och styr sen laggen mot baksidan där dagens sista åk skall utföras. Denna gryta skall göras i för stor portion så att den får dra till sig ordentligt, så är även middagen klar. Gällande vinet så finns flaskan både i Magnum och i 5 liters, kanske lite för stort för fjällens lunch, men varför inte till kvällens middag eller till den stora festen? 


”Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen. Den nuvarande ägaren och vinmakaren, Danie Malan, är femte generation i familjen Malan och en stor personlighet med tillika stor kroppshydda. Danie är en före detta rugbyspelare vilket avspeglas i hans viner. Det är kraft och långt liv och länge kvarsittande eftersmak som han strävar efter, dock är de aldrig aggressiva utan tvärtom mycket generösa, precis som Danie själv. Området är ett förhållandevis hett, varmt och torrt distrikt och nederbörden är i genomsnitt endast 450 till 600 millimeter. Konstbevattning har inte tillåtits förrän helt nyligen.”

Kommentarer

Populära inlägg