Grinigt värre... Men gott!
Herregud vad tiden springer iväg, är det inte fredag så är det onsdag
eller måndag som innebär en ny afton med vännerna, glasen och en bättre bit
mat. I högtalarna spelas för stunden Dire Straits fantastiska Brothers In Arms,
den är så spektakulärt perfekt skriven så tror att vi alla torkar en tår som
föll ned för vår kind. Det kan även vara kvällens första vin som gjorde oss
tårögda… Vem vet. Hur som är vi återigen sammanförda, dessa totalt felfria
sommelierer som aldrig har fel och kommer alltid känna sig fullärda inom vinets
värld. För något annat är inte värt att kunna, jo kanske att tända grillen,
hyvla tryffel och skära perfekta skivor av glad anklever. Men sen känner vi oss
ganska nöjda.
Kvällens vin som serveras
svalkande kallt, kan behövas när det är minus 3 ute. Fasen det är ju vårvärme,
vart är vintern med de klassiska dagarna med 20 minus? Ett vin som får oss att
le lite extra en måndag som denna. 2016 Steenberg Chardonnay Viognier, har vi
fått i våra glas. Ett klart och tydligt vin med korrekt och trevlig doft, den
typiska exotiska och lätt smöriga tonerna kommer som skjuten ur en kanon,
direkt efter kommer en örtighet och stillsamma vindar av sälta. Antar att
blåsten kommer från Viognerdruvan. Smaken har fin syra och mineral, god balans
och trevlig frukt. Ett bra vin att börja kvällen med.
”Steenberg Vineyards, 1662 anlände den 22-åriga änkan Catharina Utsings
Ras till Sydafrika. 20 år senare grundar hon Steenberg. Steenberg gör idag
unika viner genom sitt speciella microklimat. Egendomen har genomgått
omfattande investeringar i nybyggd vinkällare, provningsfacilitet, restaurang
och vingårdar som ger några av Sydafrikas ledande viner. På egendomen finns
också en golfbana och ett prisbelönt lyxhotell”
Till vinet så serverar vi en rätt
som är från Jämtland och hämtad från Copperhill, en rätt som jag tyr mycket
kärlek till, enbart för att rätten i sig är så enkel men så gudomligt smakrik.
Gravad hälleflundra med skivad och inlagd karl- Johan svamp. Krassekräm och
flarn av ost från Oviken heller inte att glömma de texturfyllda kaviarkornen
från laxen. Sältan och texturen från fisken är ett perfekt val till vinet med
sin innehavande av syra och grönfrukt. Flarnet ger vinet en knäckighet med fin anstrykning
till nötighet. Krämen har en pepprighet och fetma som lyfter vinets mer kroppsliga
del. Syran i svampen gör att vinet känns piggt och fräscht, att kaviar och vin
är bästa vänner, visar vi ännu en gång när de två möts. En bättre start på
kvällen.
Kvällens andra rätt blir Brisket som serveras med bakad tomat, vitkål, smörade bönor och en väl reducerad sky med svarta vinbär. En rätt som har det som nästa vin gärna blir staterat till. Vi tar oss till den legendariska producenten Allegrini. Som ni alla vet ligger detta hus oss nära om hjärtat och gården skapar viner som är av alla klasser, detta vin får vi räkna till gårdens ”näst” bästa vin. Gillar inte att skiva så men om jag får rangordna dem så kommer det bli så.
2013 La Grola. Druvblend består av Corvina 90%, Oseleta 10%. Och vi har nu
vinet i glasen och ingen kan hindra oss att trycka ned våra näsor för att möta
vinets varma bärighet. Tycker mig alltid att finna de klara och tydliga spåren
av svarta vinbär och dess gröna blad. Denna doft får jag inte fram på samma
sätt i varken de viner som rankas lite lägre heller inte i topp vinet La Poja.
Förra veckan provade vi Palazzo della Torre och var mer än nöjda. Men vinet har
en modern och nya världen frukt som gör det hela lite svårare att lokalisera
som Allergrinis mer klassiska stil av stram frukt.
Vi kan inte annat än gilla vinet
och hyser inte länge för att ta nästa klunk av vinet. Smaken är stor och toner
av ceder, rostade fat och plommonkött, och choklad klär vår gom och det är inte
långt bort från ett litet fniss av glädje.
”Efter skörden avstjälkades och krossades druvorna försiktigt och musten
fick därefter jäsa under temperaturkontroll (20–28 C) i rostfria ståltankar i
cirka två veckor. Druvskalen fick macerera med tillsammans med druvmusten i ca
nio dagar med daglig överpumpning. Efter avslutad alkoholjäsning filtrerades
skalmassan bort och vinet flyttades över till ekfat där den malolaktisk
jäsningen tog vid. Vinet har lagrats på franska ekfat i 16 månader. 20 % av
faten var nya 230 liters ekbarriquer. Därefter blandas de olika vinerna och får
'gifta sig' i två månader innan buteljering. Vinet lagras slutligen i cirka tio
månader på flaska innan det får lämna vineriet.”
Nu förstår ni varför köttet är riktigt
blodigt, vi kommer behöva protein och köttets textur för att komma åt vinet
bakomliggande tanniner. Lockbetet blir att såsen med svarta vinbär får ta del
av vinets bärighet och gör att tanniner och strävan kommer fram, och då är köttet
med på noterna. De smörade bönorna gör sitt jobb till fullo med att fylla hela
gommen med smakrika och mer bestående protein. Tomatens sötma och örtighet
(fick bakas med timjan, oregano och mynta) gör att vinet inte blir generat över
sin storhet i frukt. Och inte heller att förglömma så har vinet redan till en
början en gentil stil av örter.
”Familjen Allegrini har spelat en ledande roll i Valpolicella
vinhistoria sedan 1600-talet. Genom historiens vingslag har Allegrini förfinat
traditioner och kultur av såväl vinmakning som vinodling från en generation
till nästa. Allegrini är känd över hela världen som en av de främsta
vinproducenterna i Italien och Veneto i synnerhet tack vare grundaren Giovanni
Allegrini. Hans intuition och starka entreprenörsanda stakade ut vägen genom en
stark strävan efter kvalitet och perfektion.
Idag leder nästa generation, Franco och Marilisa familjeegendomen med
passion, entusiasm, nytänkande och stark koppling till sina rötter. Allegrini
är baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Franco är
erkänd som en av Italiens skickligaste vinmakare, och den karismatiska Marilisa
Allegrini som förenar sitt stora kunnande av vin såväl som med regionen Venetos
historiska kulturarv.
Allegrini äger i dag drygt 70 hektar vingårdar, som ger några av
regions främsta vingårdsbetecknade viner. Däribland Palazzo della Torre,
vingården som omger Villa Della Torre, en vacker renässansherrgård med en
fantastisk arkitektur. Kullen La Grola, som bär samma namn som vingården, d v s
La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på
kullen. Druvorna därifrån ger ett av Italiens främsta och mest kända viner.
Allegrini producerar även en Amarone av världsklass. För 20 år sedan beslöt man
att rensa bort alla botrytisangripna druvor i samband med amaroneproduktionen.
Många av de andra producenterna menade att det var fel. Att det var ett
avsteg från den normala processen. Allegrini tog striden eftersom man ansåg att
ädelrötan var negativ för såväl tanniner som polyfenoler och antocyaner, de
viktigaste grundstenarna i rödvinsbygget och i dag har de allra flesta valt
bort botrytisen.”
Jag provade även La Grola i
lördags, tänkte att det behövs att prova vinet i några olika miljöer och den
gången så hade vi ett gäng med bättre ostar från Frankrike och ett fat med
chark. Jo men visst, det var väl bra men tycker att vinet är ”för” bra för att
inte hållas till en hel rätt. Vi som provade vinet då, sa vi alla att vinet blev
blygt och vågade inte riktigt blomma ut, sen kan det ju ha med platsen vi
befann oss på som gjorde vinet mindre inställsamt. Så den rätta miljön och
gastronomin för vinet är med ett gäng sjukt duktiga och pålästa sommelierer i
hemmamiljö, tillsammans med en gudagod kock som mer ser till vinets skäl än
vad hen önskar.
Usch vad gnällig jag låter, men
det är många små ting som gör ett vin från bra till helt fantastisk. Hur våra
sinnen och smaker förändras i tid och stämning. Som tur så är vi alltid på
topphumör, avslappnade och vi har slängt av oss kavajen och de välputsade skorna
för att inta med avslappnad klädsel, detta är mitt recept för en lyckad kväll.
Än en gång tack till gänget som kan allt och lite till, vi bugar oss djupt
inför Enjoys Wine och såklart till Jeff (vår hund) som i vanlig ordning så
hjälpligt ordnar med fördisken till maskinen som sen sköter finliret.
Kvällens snacks (häng i köket)
Trevlig
vecka till er alla och njut av det enkla och inte alltid efter vad andra tycker
och säger sig vara bäst. Inte heller att glömma, så finns nu La Grola på
bolaget med ny label, en vacker sådan som är en special edition. Riktigt snygg
och klär allas vinkällare, för dettas vin är värt att dricka nu men det gör
inget om några flaskor får bli kvar i källaren i säg 5 år. Bara en tanke!
Ordinarie sortiment – 2016 Steenberg(Nr 15001) Chardonnay Viognier ENDAST 80 PIX
Ordinarie sortiment – 2013 LaGrola (Nr 42334) FINA 170 PIX
Nästa vecka är jag återigen i Åre och då grillar vi gris....
Kommentarer
Skicka en kommentar