Felskär & Lingon...
Jämtarna är samlade och vi är tillbaka i jämtländsk Terroir, det är
underbart att vara tillbaka på kopparkullen och det går inte annat le åt vår
middagsutsikt, ett nytt konstverk skapas varje ny sekund och det är skutan som
tillsammans solen som skapar böljande och vackra ljus i skymningen.
Det är så vi har det här uppe i Åre, har man inte bryggan eller bastun
nedanför sig som hemma i Landfjärden så får man njuta av fjällets lugn. Gänget
är samlat och vinerna har fått resa några mil extra för att jag måste förse dem
med goda ting, de är de så värda. 6 personer, iförda de mest slitna och mest
urtvättade underställen, vissa har inte ens fått av sig sina goggles. Pjäxorna
ligger i en stor hög och främjar brasans sparkande värme. Vi skall inte gå
djupare in på dessa dofter eller mer odörer, utan att vi kommer att lägga mer
tid åt att specificera vinerna och matens fina smaker.
Ännu ett gäng som är felaktiga
och kan allt om vin, i dessa områden så är vinkunnandet utspätt med ett galet
skidkunnande så det blir inte mycket till snack om dofter från storstans bouquet
utan mer fjällets skafferi. Först ut ett vin som har alla de drag åt för att
kunna vara skapt i svenska fjällen. Dofter av lingon, kalla och isade örter,
vindpinade björkar och stenighet, tilläggande av torkade kråkbär och ristade
blåbär så har vi med det sagt vad doften har att ge. Smaken är som att sätta
tänderna i en förfallen björk under ett våråk på baksidan av skutan, lätt träig
men väldigt inbjudande. Hård men saklig, medgivande och man känner sig
välkommen in i trädet efter ett fel skär som slutade lyckligt. Vinet har
ungdomlig saklighet och får oss grabbar att kavla upp underställen och inse att
detta är allt bra gott. Det vi fått i glaset är en ”enkel” med god Nebbiolo
från Paolo Scavino Langhe. Årgång 2014, ungt men så spetsande gott att
dricka nu. Spara inte utan njut.
”Paolo Scavino I byn Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo, Langhe,
hittar vi producenten Azienda Vitivinicola Paolo Scavino. Vinhuset bär namn
efter dess grundare Paolo Scavino, som gjorde det första vinet 1921. Nu är det
andra och tredje generationen som håller i rodret. Pappa Enrico Scavino som
följt sin fars fotspår sedan liten och hans två döttrar Enrica och Elisa delar
nu arbetet i vingården och källaren. Familjen Scavino är övertygade om att
vinerna ”görs i vingården” och att sambandet mellan natur, jordmåner, årstider
och årgångar spelar en mycket stor roll för vad vinet slutligen smakar i
glaset”
Till denna lilla goding så hade
vi förberett en liten starter som blev till hel rätt innan vi var klara med
alla smaker och här med serverar vi en rätt som vi kallar glad gris med grymt
goda linser och svingod rödvinssås. Vinet är beroende av fett och protein för
att lingontonen skall få komma till skott, och linser som kokt i bättre rödvin
och örter går inte av för av för hackor med tanke på att vinet har en
förbryllande god ton av fjällens örter. Mitt uppe i allt så kommer den
klassiska smaken av viol, violens kärleksfulla sötma och karaktär blir superbt
bra till vinet ynka tid på fat och allt detta tillsammans balanserar vinet och
får en fin syra och bra tanninbrygga in till vinet kropp. Snacka om bra start
på en middag.
Vi dukar av, vänder på pjäxorna,
tar av oss ett lager med kläder och slänger av oss de sältande skidstumporna
och tar oss ut i köket för att lägga upp nästa rätt och servera nästa vin.
Mature glasen är putsade och karaffen från Orrefors är uppslukad av nästa vin.
In på bordet kommer feta fåglar rättare sagt anka som vi stekte över öppen
björk eld och bastade klara i ugnen innan servering, bakad kål som fått ligga
över natten i den glöd som blev kvar av föregåendes natts bastubadande. Grillad
och kokta svampar som vi skördat under hösten, på renfällets kulle. Som tur
hade vi redan dagen innan hunnit med att fritera skocka, gjort kräm på skocka
och picklad löken. Så för oss var det bara att sätta till kniven i alla och
servera i stora lass.
”Vingårdarna ligger högt beläget vid bergsklippan Conero 150 meter
ovanför Adriatiska havet. Här skördas Montepulcianodruvorna vid optimal mognad
från slutet av september till mitten av oktober. Hälften av vinet har lagrats
på 500 liters fat och hälften på 1:åriga franska 230 liters barriqueekfat under
12 månader och ytterligare 6-8 månader på flaska innan lansering.”
100% av Montepulciano druvan ger
oss en fin inlevelse i skogens mörka bär och torkan av bark. Kryddighet som får
mig att tänka på soldränkta lingon som stötts med lätt sockrade tranbär. Visst
finns en lantlig ton av körsbär och dess ihållande syrliga del av kärnor. För
att avrunda vinets smaker så förmodar jag att alla kommer känna den lilla goda
tonen av choklad med lagom bitterhet.
Varmrätten är redo för vinet,
lika så vi. Tar oss en rejäl tugga och en hysterisk tystnad lägger sig över
rummet och vi kan alla ta på stämningen, detta är enda beviset och det mest
ärliga att förstå att det är sagolikt gott det vi stoppar i munnen, Ankan med
sitt perfekta och knapriga fett och penetrerat sitt kött rikligt. Kål som är så
underskattat, en finare textur finns kvar i kålen. Men det är sötman som är så
bedårande i denna grönsak. Äpplet som fått bevara sin syra, skockan som kommer
som två in i variation, som friterad och har sin krispighet och sälta. Krämen av
skockan är lenare än dun och smakrikare än något annat. Silver lök som fått
picklas i en mer söt lag än bara salt kommer att bjudas upp vinet till dans.
”Umani Ronchi är av många ansedd som en av de ledande vinegendomarna i
Marche. Umani Ronchi är belägen i Osimo Scalo söder om Ancona i regionen
Marche. Egendomen har fått sitt namn av grundaren av Dr. Gino Umani Ronchi, som
startade verksamheten i början av 1950-talet. Nu drivs egendomen av familjen
Bernetti med Massimos son Michele i spetsen. Ansvarig i vinkällaren är Giacomo
Mattioli som har hjälp av den konsulterande vinmakaren Giuseppe Caviola. Umani
Ronchi har förutom sina erkända vita Verdicchio och röda Montepulcianoviner
från Marche även kvalitetsutvecklat viner i grannregionen Abruzzo från egna
vingårdar. Redan 2002 satte Umani Ronchi igång med att odla ekologiskt. Idag är
majoriteten av Umani Ronchis vingårdar omställda till ekologisk odling.”
Allt bara stämmer in, vinet har
sin kropp som klarar av smakrikt kött och fett. Kålen är en sann vän som vinets
bärighet och vi får fram en mjukare och gentilare frukt i vinet, tack vare
kålen. Äpple har sin uppgift och det är att sätta lite press på vinet och locka
fram allt som har bitighet och tannin, vi vill inte att strukturen i vinet
skall försvinna bara för att vi har mjuka och mjälla smaker på tallriken. Skockans
kräm är som mjukmedel, allt som kunde kännas kantigt och till den mildas grad strävt
är som bort blåst tack vare krämigheten och sötman, den del som friterades kan
inte bli annat än pricken över allt inför denna rätt. Ibland är det bara så
gott med ett vin utan för stor prislapp och tillsammans med rätt gastronomi så
höjer vi vinets kropp och stil många gånger om.
Tiden är inne för att duka bort
allt och pjäxorna skall åter igen på, det är såklart upplagt för lite dans efter
en middag som denna, tack för denna kväll mina vänner, det är alltid en ära att
få bjuda er kunskap och det är så viktigt för mig att få ta del av era sinnen
och uppfattningar om allt vi provar.
Ordinarie sortiment – 2014 LangheNebbiolo (Nr 2368) 375 ml ENDAST 90 PIX
Ordinarie sortiment – 2014 Conero Riserva (Nr 3025) Umani Ronchi FINA 100 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar