Bouvet Ladubay
Loire, cremant de Loire. Ja varför inte, fin bubblighet alla dagar i
veckan, och buteljen kostar inte en förmögenhet, lite vardagslyx är allt vad
det är. Låt oss prova 2013 Bouvet Ladubay (Nr 76532) Cremant de Loire Blanc De
Blanc.
Läckert, är det första som slår
mig. Spralligt och piggt vin det här, doften är stenig, grusig och kalkig. Fina
toner av citronskal, fläderblom och krispigt äppelskal. Smaken är jästig med
samma inslag som sina doften. Bubblet är smakrikt och har en god längd i gommen.
Vinet vill ha mat för att komma till sin rätt och denna gång så tar vi fram
Tereses musslor i grädde och örter.
Koka musslorna med lök, vitlök
och vitt vin, glöm inte rikligt med vittvin. Kräma upp allt med grädde och
smaksätt med örter och bacon. Kan det bli godare? Och varför kommer vinet bli
som en räddande riddare till musslorna, enbart för att musslorna har kvar sin
havsmask och det gillar vinet med sin tydliga Terroir. Grädden är smakrik och
fett, då behövs fräscha tillhyggen som vinet levererar med bravur. Det är så
här man njuter av vardagens lyxliv. Njut för böveln, det blir inte bättre i
morgon.
”Vinhuset ligger i sen berömda staden Saumur även vida berömd i rid och
hästkretsar för en av världens mest berömda ridskolor. Här har man brutit kalksten
till otaliga byggnader och monument runt om i Frankrike och år 1025 kom
munkarna av Saint Florent hit och startade bygga sitt kloster »La Belle dÃnjou» som stod
klar 1040. I dag är det i klostrets kalkbrott djupt nere i berget
Bouvet-Ladoubay lagrar och tillverkar sina viner idag. Bland annat innehåller deras
källare
en underjordisk »katedral» som man använder till konstutställning. Sten slutade man bryta i Saumur i slutet på
artonhundratalet. Företaget grundades år 1851. Arkitekten Etienne Bouvet ritade
och byggde de spektakulära byggnaderna och gifte sig med Mademoiselle Ladouaby.
De gav sig även in i vinbranchen och var störst på Brut produkion i slutet på
1800 talet. År 1932 sålde familjen Bouvet-Ladoubay till J.M. Monmosseau och det
var farfar till Patrice Monmosseau som gjorde det. År 1974 sålde Monmosseau
till Champagnehuset Taittinger som ännu äger firman.”
Kommentarer
Skicka en kommentar