Italiens storheter!
Ny vecka, nya viner och ny god gastronomi. Denna gång blir det inte med
de hederliga kunskapsberikade vännerna hemma i viken, utan ett gäng säregna
sommelierer från Jämtland, de är lite mer robusta, ärligare och styva i korken,
fast med ett älskvärt stort hjärta. Drygt
en vecka kvar med gips och innebörden att snart kunna dekantera korrekt är
viktigt för mig, samt att staven sitter utan handbollsklister i högernäven. Låt
mig tillsammans med mina vänner få ge er en gedigen afton från ett snörikt Åre.
Vi börjar med en smakrik skapelse
till förrätt, fjällbete i Åre är ursinnes bra och har enbart välmående kött. Lammbog som
fått koka med mörk porter, kummin, chili, paprika, lökar, honung, tomat, dill,
persilja, kanel och ingefära. -Ja ni hör ju, tur att grytan sköter sig själv
och att vi kan roa oss åt helt andra ting som att bemästra årets julklappar
från playstation.
Efter 6 timmar börjar grytan ta
form och de picklade betorna med den rimmade gurkan få ta plats i tallriken, en
omgång med tryffel rivs med handfasta drag över chilin och vi sätter oss till
bords, för att få upp smakerna ur gropen så har vi såklart en stor korg med hårt
bröd från Huså, förlåt alla Sveriges toppbagare, men i detta fall gällande knäcke
är ni inte ens i närheten av detta bröd.
”Året1979, när Giovanni Allegrini, inspirerades av den briljanta
intuition och förståelse för sin älskade Valpolicella, bestämde han sig för att
plantera bara Corvina Veronese på toppen av La Grola, vad han inte visste då
var att han just skapat ett av världens mest uppskattade viner.”
Det smakrika köttet smälter i
munnen och alla kryddor har trängt in i lammet och chilins hetta gör sig
perfekt. Betornas syrliga toner gör så att vi inte behöver kleta ned rätten med
smetana eller liknande ting. Erkänner att tryffeln gjorde sig inget extra, med
sin fina och mjälla smak så fick svampen denna gång lägga sig lite i bagrunden.
Men ett vin som passar till denna
fåraherde är inget mindre än 2012 La Poja, ett vin med dominerande
krafter och en besinningslöst bra frukt och kropp. Såklart måste vi ha
smakrikedom som möter upp lammets kaotiska smakfyrverkeri. Och det tycker vi
alla att detta vin gör, vinet har kryddigheten som möter grytans slagfält av
örter, fantastisk fin balans av ekfat som kramar om rättens sötma och rätten
ger då tillbaka en subtil fräschhet och i vinet kommer då torkade svara oliver
och en läderhint fram. Vinet tvärvägar att sluta smaka, det är så lång smak att
till slut är man alldeles torr på tungan, det sista som vinet efterlämnar sig
är en bukett av björnbär, oregano, ceder och varm kakao. Superläckert vin.
”Familjen Allegrini har spelat en ledande roll i Valpolicellas
vinhistoria sedan 1600-talet. Genom historiens vingslag har Allegrini förfinat
traditioner och kultur av såväl vinmakning som vinodling från en generation
till nästa. Allegrini är känd över hela världen som en av de främsta
vinproducenterna i Italien och Veneto i synnerhet tack vare grundaren Giovanni
Allegrini. Hans intuition och starka entreprenörsanda stakade ut vägen genom en
stark strävan efter kvalitet och perfektion.
Idag leder nästa generation, Franco och Marilisa familjeegendomen med
passion, entusiasm, nytänkande och stark koppling till sina rötter.
Allegrini är baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra
Italien. Franco är erkänd som en av Italiens skickligaste vinmakare, och den
karismatiska Marilisa Allegrini som förenar sitt stora kunnande av vin såväl
som med regionen Venetos historiska kulturarv.
Allegrini äger i dag drygt 70 hektar vingårdar, som ger några av
regions främsta vingårdsbetecknade viner. Däribland Palazzo della Torre,
vingården som omger Villa Della Torre, en vacker renässansherrgård med en
fantastisk arkitektur. Kullen La Grola, som bär samma namn som vingården, d v s
La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på
kullen. Druvorna därifrån ger ett av Italiens främsta och mest kända viner.
Allegrini producerar även en Amarone av världsklass. För 20 år sedan beslöt man
att rensa bort alla botrytisangripna druvor i samband med amaroneproduktionen.
Många av de andra producenterna menade att det var fel. Att det var ett
avsteg från den normala processen. Allegrini tog striden eftersom man ansåg att
ädelrötan var negativ för såväl tanniner som polyfenoler och antocyaner, de
viktigaste grundstenarna i rödvinsbygget och i dag har de allra flesta valt
bort botrytisen. Allegrini tilldelades den prestigefyllda utmärkelsen Winery of
the Year 2016 av Italienska Gambero Rosso.
Vännerna sitter kvar runt bordet
och de kan inte sluta att smaka på La Poja, vinet fick två timmar i karaff innan
servering och det är välbehövligt för vinet skall blomma ut och bli så där gott
som bara La Poja blir. Vi lyfter nu in en bräda med anka och ännu mer lamm från
fjällbete. En panna med risotto och en liten planka med överbliven tryffel.
Vi häller upp ett nytt vin och
det är ett vin som alla svenskar vet vad det är, det är vinet som kommer fram
när det är fest, jag ber alltid mina vänner respektera dessa viner med att inte
ha för stora förväntningar på vinet, i ung ålder. Det är viner som behöver
många, många år i källaren för att uppskattas som mest. Skulle med trogen kunskap
säga att i detta land, dricker vi denna typ av vin 9 av 10 fall ”för tidigt” Alla
förstår nu att det är Amarone vi talar om.
”Nej ärade vänner, det är inte coolt att beställa in en fl. ung Amarone
och säga att vinet surt, beskt och för mycket ek. Heller inte tro att vinet är
perfekt till all sorts Parmesan”
Detta är årgång 2012 och jag
hyser många fantastiska år tillsammans med min låda av detta vin, innan
flaskorna är redo på riktigt. Återigen så får jag bakläxa från de mer erfarna
sommelierer som belyser sin konst i att dricka ungt vin, för att det bara skall
göras. Fine med mig, men jag vill ha ut mer av vinet. Och när det ligger över
600 flaskor i källaren så behöver jag inte alltid plocka viner från Primeurkällaren.
Säger antagligen emot mig själv
nu och har dekanterat 2012 i 6 timmar, men med hyffsad kontroll över vinet och
kunskap så skall vi bedöma vinet ur den stilen vinet har i dag och tänka oss om
5 år. -Jo, vi kan faktiskt ha förståelser för hur vinet utmärker sig i framtiden.
Doften är stor och elegant, torkade röda druvor slåss om varann, rostade
hasselnötter som fått ett bad i salt. Smaken är balanserad redan nu och violens
söta frukt binder sig runt, kaffe, ceder, kakaon toner. Fina inslag av torr ek
med tillhörande vanilj. Ett i dag mycket gott vin som kommer med året att bli
ännu bättre.
”Efter sortering får de bästa druvorna lufttorka i 3–4 månader, de
tappar då 40–45 % av sin ursprungliga vikt. I början av januari avstjälkas och
pressas druvorna för att sedan macerera i 25 dagar med dagliga överpumpningar.
Vinet har lagrats i 18 månader på stora ekfat”
För att kunna ta hand om vinets torrhet,
stramhet och kärva frukt, så behövs fett, kolhydrater och en svamp. Dessa tre
ting kommer redan i dag göra vinet gott. Ankan med sin kappa av smakrikt fett,
lika så med lammets feta stil kommer att ”lugna” vinet. Krämigheten och syran
från risotton gör vinet mer lent tack vare att vinet inte känner sig ensamt med
att ha en syra till ung frukt. Sältan i osten kommer så i detta fall strama upp
vinet samtidigt det blir en gentil väg till söt frukt. Svampen som i detta fall
är en svart knasboll som pratar franska kommer få vinet att känna en ro, tack
vare tryffels jordiga och hasselblads arom. Vinets Terroir görs sig helt plötsligt
mer bekväm. Absolut ett vin som blir bäst om 10 år, men med lite kunskap och en
jädrans massa kärlek så finns det goda tillfällen att öppna upp detta vin redan
om 2 år igen.
De nu feta och fina vännerna,
blir hämtade av sina fruar och det är vackert att se när skotrarna ger sig i väg
ut på fjället i ett enda stort moln av snö som lyses upp av Åre by, det är
vackert. Nästa vecka är vi tillbaka i viken hemma vid slottet och då har vi nya
smaker på gång. God fortsättning.
Ordinarie sortiment – 2012 LaPoja (Nr 99485) Allegrini. Endast 460 PIX
Beställning sortiment - 2010 Allegrini(Nr 75861) Amarone della Valpolicella Classico. Fina 469 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar