Tysken, Fransosen & Jag!

Julbord i all ära, men under december är det viktigt att även få i sig lite ”vanligt” käk också. Sillar, skinkor, ribbor, knäck och ost, i all sin ära, men brukar ha en max gräns på 5 julbord innan jag åker hemåt, mot Öland och det rediga julbordet. Där det finns grisfötter, kroppkakor och då inte de töntiga vita och mjuka, utan de riktiga med rå potatis och massa kryddpeppar. Bruna bönor ”Bruunbön” som vi säger på öländska. Vi alla märker så finns det en stor längtan hem till Öland och våra jultraditioner. Till dess så skall gubbarna få njuta av havets läckerheter och det kommer bli enkelt, riktigt enkelt, men sagolikt gott.
 Mina vänner som utsätts för gedigen gastronomi och toppenviner i alla olika priser, är denna kväll extra spända på vad som skall komma i glasen och på deras fat. De vet om att jag är en person som inte följer trender, årstider med vad man ”bör” dricka. Utan att kan komma in med en flaska svinkall rosé till årets första koka skinka. De kommer heller aldrig att glömma, då primörerna kom i våras och till lammet så fick de en ung, sofistikerad och stram Barolo, som i sig borde vila i 20 år till. Men med smör och några grundsmaker så blev rätten en av årets hittills bästa kombinationer. Så med det sagt så kommer vi inte dricka tungt, tanninrikt rött vin i kväll. Utan vi kommer hålla oss till strama, mineraliga och finfina viner från Tyskland och Frankrike.
Vi börjar middagen ute, det är 5 minusgrader och perfekt ljus för att bilderna skall bli bra. Det är min enda tanke med varför vi börjar ute. Grabbarna fryser om sina små tassar, men vad gör man inte för den perfekta bilden. Krabba, jo det är första rätten. Välmatade och smakrika från kalla västkustvatten. 
En perfekt rätt som vi äter alldeles för sällan. Man gröper ut allt kött och smör, blandar upp det med nygjord majonnäs och några droppar citron. Sen är det bara att ta för stora skedar med röran på en rostad macka och resultatet blir alltid ett bejublande tillfälle. Vad som kommer i glaset bör ha en frukt som kan komma överens med krabbans sötma, men vi vill även ha en syra och friska som kan lufta upp rättens smaker. Fetmans toner i krabban och majjon är i behöv av mineraler och pigg frukt för att bryta upp och göra rätten mer balanserad. Kan man även be om envinstil med vissa inlevelse av grönt äppelskal.

”Druvorna skördas för hand och transporteras till vinanläggningen i grunda tråg. Druvorna pressas skonsamt och musten får jäsa långsamt i rostfria ståltankar, vid låg temperatur och med sin egen naturliga jäst. Vinet lagras en tid i kontakt med jästfällningen och filtreras lätt, endast en gång före buteljering.”

Gissningarna går vilt till runt bordet, vi enas om att vi är i Tyskland och då mer bestämt Pfalz. Riesling är en klarhet, och jag skall inte hålla dem på halster längre, i glaset vårt har vi 
2014 A Christmann Gimmeldinger Riesling Trocken.

”Gimmeldingen är en by i västra Tyskland, Pfalz. Byn ligger i utkanten av bergskedjan Haardt norr om Neustadt staden och söder om Konigsbach. De typisk Gimmeldingers vinerna har en mogen, smakrik stil gärna producerad av druvan Riesling. Gimmeldingen Riesling är ett så kallat "Ortswein". 

Druvorna till vinet har hämtats från flera olika vingårdar runt byn Gimmeldingen där Christmanns vinanläggning är belägen. Jordmånen domineras av sandsten och järnhaltig lera. Det relativt höga läget ger stor skillnad mellan dag och nattemperatur, vilket ger strama, eleganta och aromatiska viner. Christmann odlar sina vingårdar biodynamiskt med minimal filtrering och chaptaliserar aldrig sina viner.”

Vilken start på kvällen, och för att få känsla på topp så spelas Fancys- slice me Nice. Snacka om att vi är disco kungar med skaldjur runt hela munnen och droppande kvalitet Riesling i mungipan. Fasen vad gött vi har det. Grillen är laddad inför nästa rätt och denna gång så tar jag mig ut själv till grillen och låter de riktiga karlarna sitta kvar inne med sina plädar och raggsockar.
Grillad bläckfisk med broccoli och zucchini står på menyn. Från morteln kommer en väldoftande röra gjord på chili, paprika, basilika, dill, citron och soya. I glasen har vi fått kvällen andra vin. Klassiskt vin med anor tillbaka till 1810. Detta är den stil som fick mig att öppna upp ögonen och gommen för området. Ett område som är värt att besöka och jag försöker göra det minst en gång per år för att hålla mig uppdaterad, och se till alla mina vinproducerande vänner. Tyvärr så känns det som att vi glömmer bort denna fantastiska plats där några av världens bästa Riesling viner tillverkas. Tycker även att man gärna kan nämna att vinerna inte kostar skjortan, och man kan verkligen fynda här. 4 ädla druvor, 51 Grand Cru, så nu förstår alla att vi är i Alsace.  

”Domaines Schlumberger är ett familjeägt vinhus med gamla anor. Idag är det 6:e och 7:e generationen som driver verksamheten vidare sedan starten 1810. Allt vin kommer från egna vingårdar där 70 ha av totala arealen på 140 ha är Grand Cru-klassade; Kitterlé, Kessler, Saering och Spiegel. Vingårdarna bearbetas manuellt med de fyra egna hästarna, mycket på grund av de mycket branta sluttningarna. 60 ha av Domaines Schlumbergers vingårdar består av ekologiskt odlade druvor och ytterligare 30 ha av biodynamiskt odlade. 65% av Domaines Schlumbergers produktion går på export, totalt produceras 800 000 flaskor per år.”

Vinet är bedårande, vi känner en läcker ung frukt i vinets doft, men även gula äpplen, fallfärdiga plommon och en viss friska. Smaken är mer åt de röda äpplena och varm citron. Lång eftersmak som är balanserad till fullo. Årgången 2012 var svår med att juni och juli var fuktig och röta uppkom i vissa gårdar. Men tack vare en torr sensommar så gick skörden bra, många säger är Muscat blev bäst i Saerling (26,8 ha) men jag påstår att Riesling vinerna kommer att hålla fräschören längre. Vinet tog sitt ansvar och de örtgrillade bläckfiskarna smakade mycket gemytligt till vinet. Smakbron mellan de två blev som beräknat röran med alla örter och chilin. Tack vare dessa pigga och heta toner så höjdes vinet upp ännu mer och vinets fruktighet blev mer påtaglig. Bläckfisken som penslades i soya och vitlök innan grillningen blev som en Umami bomb till vinet, trivsamt. Inte att förglömma så kom grönsakerna i form av broccoli och zucchini fram till att vinet fick visa upp sin aromatiska sida. 2012 Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering.

 ”De hela druvklasarna pressas försiktigt i en pneumatisk press, därefter vidtar jäsning vid låg temperatur på temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet vilade sedan på sin jästfällning i åtta månader på stora ekliggare från Frankrike och Slavonien innan buteljering.”
Två viner, två rätter, 5 gäster vad mer kan man begära en kväll som denna. Sen blev den, glad blev den och mätta blev vi. Tack till Enjoy Wine för storheter till viner och tack till vår diskmaskin som sköter alla glas och den är så bra så vi slipper putsa alla glas efter. Tack för en superb afton.(Vi provade 2014 av Schlumberger Riesling, men kommer man över en flaska från 2009 så är det till stor belåtenhet, samtliga viner från denna Cru och årgång har toner av rostade mandlar, en viss bitterhet men är fullproppade med mineraler och frukt) 

Kommentarer

Populära inlägg