Riesling & Syrah till Julen...

.Då var man hänvisad dit igen, längst in i rummet, satt med haklapp o sked. Antar att herrarna tycker att jag var lite väl mycket i vägen förra måndagen, är ju så svårt att hålla sig borta från spisen och vinöppnaren. Det är ”bara” 23 dagar kvar tills man på riktigt kan börja dekantera igen, men klagar inte på allt vad mina kära vänner gör för mig kvällar som dessa. En kväll som skall gå till historien om hur mycket en sommelier kan äta ost. Två viner, två rätter och ett jäkligt glatt gäng julfirare.
Jag har plockat fram kvällens viner och därefter givit de helt fritt fram till vad som skall tillredas. Detta är enbart nyttigt för mig, att kunna ta ett steg tillbaka och njuta av andras goda gastronomi. Ser från min plats att det skärs fina skivor av Salma lax och det picklas lök för fullt, koriander rivs och det plockas små partier med salladsskott. Rostning av Panko och blomkål, ja sitter spänt förväntansfull på vad som komma skall.
Vinet vi fått i glaset, är serverat riktigt svalt, nästan för svalt, jag vill att tungan skall reagera fort och skicka en signal till de där uppe och få oss att förstå att vinet måste få värma sig och gro i våra gommar. Det första vi känner är kall sten som blir en bitande del. Kalk och skiffer slås om varann. Vinet känns i detta läge, naket och utan personlighet. Men så händer det, gommen värmer upp musten och en fantastisk fin och snygg frukt presenteras, fin torrhet och balansen i vinet är bedårade. En fin sötma som trollbinder tungan och får oss att bara le. Citrusfetman och dess ihållande syra gör vinet till de perfekta. Det är inte något annat än 2013 Maximin Grünhaus Abtsberg Riesling Alte Reben Trocken, vi har blivit serverade.

”Maximin Grünhaus är en av Mosels verkligt anrika egendomar som kan räkna sin historia ända tillbaks till romartiden. På 600-talet donerade. Frankernas Kung Dagobert hela egendomen till klostret Sankt Maximin i Trier. I slutet av 1700-talet sekulariserades egendomen av Napoleon och i slutet av 1800-talet så tog den nuvarande ägarfamiljen Von Schubert över. Maximin Grünhaus har en 30 hektar stor vingård uppdelad i tre delar. Från de branta skiffersluttningarna producerar Dr. Carl Von Schubert fjäderlätta rieslingviner med en oefterhärmlig elegans och smakintensitet."

Skall bli spännande att känna vinets kropp få ta del av fiskens fetma och alla de syrade tillbehören. Vilken kombination, vinets friskhet och minerlaitet älskar fiskens fina fett, dropparna av citron gör vinet lyckligt och framhäver än en så bedårande fräschör så de picklade grödorna blir söta. Blomkålens textur och bevarade bitterhet överträffar vinets Terroir och en fin frisk doft av en soldränkt alptopp framträder. Koriander kan spela viner ett dåligt spratt i visa fall, med denna gång får vinet se kryddan som en tillgång och en viss bakomliggande aromatik framkommer. Lycka, ett måste är att få ta del av tonerna från Sigur Rós – Glósóli… är detta en av årets mest intressanta kombinationer?

”Maximin Grünhaus äger cirka 30 hektar vingårdar i ett sammanhängande stycke vid Mosels biflod Ruwer i närheten av Trier. Traditionellt delar man in egendomen i tre olika vingårdar; Brudersberg, Herrenberg och Abtsberg. Vingården Abtsberg är den centralt belägna brantaste delen med en jordmån av blå skiffer. Det räknas även som den kvalitetsmässigt bästa delen vars vin tidigare reserverades för biskopen på den tid egendomen tillhörde klostret Sankt Maximin i Trier.”

Det blev svårt att släppa denna rätt tillsammans med vinet. Men tiden är inne för en speciell rätt, det serverades kanske ett kg lax före mycket, så en kötträtt efter detta skulle kännas lite overkill. Därför så kommer en väldoftande bakad brie in, fylld med nötter, honung, tryffel och örter. Jo men man tackar. Vad kan man dricka till en rätt som denna? Vi har fetman både från osten och nötterna, här skall tilläggas att det är ju bara nyttiga fetter. Honung med sin trevliga sötma och såklart en gestaltande sälta, jag ser ett mig ett vin storhet, burdus kropp, gärna solmogen röd frukt och ett stycke bitiga men ack så välsvarvade tanniner. Mina herrar kunde inte tolka mina förväntningar bättre till detta vin.

”QUPÉ Tack vare en konsert med the Kinks 1979, lärde sig Bob Lindquist göra vin då Jim Clenenden gav honom ett jobb på Zaca Mesa. Bob hängde mest med Jim i källaren där dom delade ett brinnande intresse för rockmusik och vinmakning. 1983 grundade Bob Qupé men det var inte förrän 1989 som han tillsammans med Jim Clenenden byggde en egen produktionsanläggning och källare i utkanterna av Bien Nacido Vineyard. 2002 köpte Bob och hans fru en ranch på 30 hektar varav hälften planterades med vinrankor. Sedan 2005 är det som idag heter Sawyer-Lindquist Vineyard under strikt biodynamisk odling.”
2010 Qupe Bien Nacido Syrah. Kan inte för stunden finna ett bättre vin till denna enkla men så svårslagna osträtt. Dofterna är bisarrt trevlig med toner av torkade björnbär, blåbär, kråkbär och vitpeppar, någon vid bordet är på väg att dra två drag med pepparkvarnen över osten, då jag i sista sekund hinner avstyra det hela med gipset. Vänta ber jag snällt och låt vinet få krydda rätten. Låt vinet med sin kryddande själ få bli det som behövdes för att osten skall få smaka som bäst.

Vinet har en elegans i smaken sin, det drar åt kalla Pata Negra skivor, fettet som både doftar och smakar sagolikt, de tonerna ligger som en rökridå genom vinets kropp. Fina och balanserade tanniner gör vinet sin stilfulla och korrekta stil. Finns vissa vintomtar som kalla dessa stilar för syltiga viner, shiit vad tvärfel de har. Den mogna röda frukt kommer fram på ett mycket bra vis och det är perfektion av fat, tannin och hantverk som gör vinet så fullkomligt bra.
”100% av druvorna tas från Bien Nacido Vineyard. 25% av druvorna jäser med stjälkarna, resterande druvmaterial avstjälkas och sorteras för hand innan de går ner i jäskaren. Jäsning sker i öppna cementtankar. Överpumpning sker en gång om dagen. Efter jäsning dras musten över till franska 225 liters barriquer varav 25% är nya mediumrostade fat”

Två viner, med två mycket bra rätter, jag tackar för all hjälp i köket och med hantverket i matsalen, snart har jag två händer att arbeta med och då j-lar skall ni få se på stordåd. Vi runt bordet tackar för ikväll och önskar Er alla en god jul, glöm inte att äta ordentligt under julen, Tack till Enjoywine och en glad Jul till er alla.Kommentarer

Populära inlägg