Svårslagen Elegans i Rhône.
Snöstorm och vackert vinterväder… NOT, snöslask, kaos. Ett vanligt
fenomen i Storstockholm. Aha, det kom snö i år igen? Därför denna kväll så
kurar vi upp oss ett smärre sällskap killar och njuter av brasans sprakade
läten, och från köket kommer en jämn doft av kvällen gastronomi. Ännu en gång,
varmt välkomna in till oss i Snickerboa för en sensorisk och sensuell njutningslära av högsta rang.
Det går inte en måndag utan att
det provas vin och äts gott, denna kväll är given för oss, lika väl som Amen i
kyrkan. Jazzens stråkar ligger som en ridå bakom eldens fantastiska läten och
låt oss inte vänta allt för länge med att slå oss ned till bords. Två viner en
rätt denna gång. Två flaskor från samma område och druva men ända så olika,
fast lika.
Där står de, i varsin karaff av svenskt
hantverk. Timmarna har gått och vinerna öppnades lite efter lunch, så 5 timmar
i karaff innan servering, som ni vet gillar jag framförhållning och tycker om
när juicen får vakna till liv och ha otaligt många snozningar innan det är tid
för att prestera i gom och glas.
Först ut är 2014 Yann Chave Crozes-Hermitage
Le Rouvre. Appellationen som vi finns på högra sidan om floden mitt
emot har vi St Joseph och inklämt i mellan har vi anrika Hermitage. 100 % Syrah.
Det första som vinet berättar om sig är sin doft, passerade björnbär, övermogna
körsbär, rostad rosmarin och timjan. Smaken är oändlig, nymald vitpeppar i
stora handfasta drag från kraftfull kvarn. Violens präglande och gedigna smak,
en smak som för med sig en nästan överdriven tanninstruktur. Nu kan inte
tanninerna blir för mycket, speciellt inte för oss runt detta bord. Tanniner
har för mig personligen två ting att berätta. Antingen så är det att tanninerna
vill få en bra omgång i kraftfull matlagning som ung, eller så vill vinet
berätta att om si så där 10 år så kommer vinet kännas helt annorlunda.
Tyvärr så kommer jag aldrig dit,
jag eller vi dricker upp vinerna i för tidigt stadier.
”Druvorna kommer från "chassis" området, där medelåldern på
vinrankorna är över 50 år. Efter noggrann selektering pressas druvorna och får
sedan jäsa på rostfria ståltankar innan de lagras på 500 liters franska ekfat
varav en tredjedel är nya och resterande används för andra och tredje gången.”
” Jag har två intressen i
livet, vin och rugby” -Yann Chave
"Yann Chave har sitt vineri precis vid foten av Hermitage berget i norra
Rhônedalen, Yanns föräldrar startade verksamheten 1970 och började sakta köpa
bättre vingårdslägen i Crozes-Hermitage. 1996 tog Yann helt över verksamheten
och efter det att han byggt sitt eget vineri 2003 tog det verkligen fart.
Egendomen är certifierad ekologisk, något Yann inte använder sig av i sin
kommunikation då han anser det vara självklart att alla bra viner är
framställda på ett för jorden respektgivande sätt.”
På bordet kommer det in grillad
nötnacke i perfekta skivor och temperatur. Ett fat med torkade potatisar och
friterade skockor levereras in, inte att förglömma med en del fint riven
tryffel. Torkad grönkål med sin spektakulära smak och tillgivnare textur. För att
få en hint av fett och liknade ”sås” så serveras en kräm på rostad majs.
Kan tänka mig att vinet för många
känns stelt, torrt, grinigt och surt. Då har enbart vinet berättat att det är
tid för mat i gommen för vinet skall få bevisa sin storhet. Stramhet, tanniner,
garvsyror. Det finns speciellt två ting som gör susen med påståendet ovanför
och det är protein och fett. Kött av god kvalitet är berikat med protein och
eftersom köttet inte alls överstigen en inne temp på 53 grader så finns det en
besudlade del protein kvar som kan omfamna vinets kantighet. Adderas man sen
till fett och i detta fall en varm stil på fett. Receptet mot kantighet och
stramhet är då vår kräm på majs. Grädde och smör har fått koka ihop med majsen
lägger sig som siden runt vinet och våra hjärtan.
Tack vare sötman från chipsen
och majsen så kommer vinets frukt nu fram på ett fint sätt. Sältan från
grönkålen hämnad vinet, så att vinet inte släpper för mycket på sin pondus.
Vi kan avsluta såhär, detta vin
till maten fick oss inse storheten i vinerna från området är och att vinet
enbart kommer bli bättre med året.
Vi är heller inte svåra på att ta
nästa vin för att ställa den bredvid första glaset, vi vill så gärna känna hur
vinerna gör sig mot varandra, eller tillsammans med varandra.
2013 Francois Villard Saint
Joseph Mailand. Vi har nu tagit oss lite norr ut och håller oss på
vänster kanten om floden. Vinet uppvisar direkt en karaktärsfull stil. Likaväl
som sin väl i glaset innan. Men jag vill påstå att doften känns ett uns
elegantare och mjukare än föregående vin. Varma örter piskar min nos och
bärigheten kommer som nummer två i denna flaska. Bärighetens som består av
körsbär och bigarråer. Klassiska dragen åt vitpeppar, känner även en del malt
långpeppar.
” Druvorna till vinet kommer från byarna Ardoix, Félines and Chavanay.
Efter manuell skörd har druvorna pressats och skalmacererat innan jäsning tagit
vid. Vinet har sedan lagrats 12 månader på franska ekfat.”
Storartat vin men personifierad Terroir.
Stenigheten i vinet är mer påtagligt här än i första vinet. Och vinerna är
klart lika i sin stil men ända så olika. Om jag får besluta mig själv så är
första vinet storheten i burdusa tankar och sista vinet får min mer att klappa
på min Hermes pläd och känna lusten till att bli romantisk.
”Villard har på 20 år etablerat sig som en av Norra Rhônedalens
absoluta topproducenter, Francois arbetade innan som kock men blev tidigt tagen
av “vinets magi”. Hans stor
Gastronomin till detta vin, blev
bedårade när tryffeln och köttets röda känsla fick omge sig med dropparna. Krämen
puffade på vinets smak och resulterade i att vinet tuffade till sig ordentligt.
Många kan väl återigen uppleva vinerna ”opersonliga” för att frukten är så integrerad
till en början. Ge vinerna tid så kommer de att smaka gudomligt.
Kvällen kan inte annat än bli mer
än godkänd och vinerna tog oss på sängen. Vi visste att vinerna skulle bli
storstilade med att de är så med på banan gör oss bannlysta vinnördar lyckliga
och stilfullt berusade.
Kommentarer
Skicka en kommentar