2014 Castello Di Ama Chianti Classico
Då kom snön, det yr runt husknuten och snålblåsten är iskall. Vad kan
inte då bli bättre med en mustig köttgryta och en goding till flaska vin. Tiden
är inne för att krypa upp framför brasan och bara njuta.
Chianti är vinet med de goda
smakerna och dess fina kropp. Vinerna från området är mycket omtalade och vi
alla har en relation till vinerna på något vis. Chianti är en av den mest
besökta regionen i Toscana, området sträcker sig från Sienna i söder till
Florens i norr. Med ett landskap som är likt ett sagoland med fantastiska
kullar och underbara dalar.
Denna gång provar vi 2014
Ama Chianti Classsico. En ungtupp som kommer att bli perfekt, vilken
dag du än väljer att dricka vinet. Doften är bedårande av ung röd frukt, smaken
är mer inbjudande än sin doft, jag finner komplexa toner av körsbär, lingon,
rostad mandel, örtighet och allt är stift och alldeles perfekt.
Vi provade att dricka vinet
direkt efter öppning och insåg omgående att vinet behöver en timme i karaff för
att öppna upp sig och bli sådär gott som det bara är.
På spisen så står det en höstlig
gryta och sjuder, gjord på högrev och en del goda kryddor som lagerblad,
timjan, persilja, precis som man kan känna i vinet. Grytan pryds även av
rotfrukter som med sin sötma plockar fram en vänlig frukt i vinet, hettan och
kryddigheten gör vinet romantiskt och den strävhet som var påtaglig innan är nu
mjuk och fin som ett lamm.
”Företaget grundades 1972 av de fyra familjerna Sebasti, Cavanna,
Carini och Tradico, efter att ha blivit förälskade i chiantiviner och
traditionerna i vindistriktet. Efter hand köpte de mark, och två mycket gamla
byggnader från 1800-talet; Villa Pianigiani och Villa Ricucci. Egendomen ligger
mitt i hjärtat av Chianti Classico mellan Radda och Gaiole inte långt från
Siena.”
Med dessa ord så önskar jag er en
trevlig middag och njut av vinet, sällskapet och köttets heta behag.
Kommentarer
Skicka en kommentar