2012 Montes Alpha Syrah
En sann Pionjär inom vinnäringen i Chile. En klassiker och för många är
detta vinerna med tyngd, men då inte av överarbetad frukt, utan tyngden av sann
kärlek.
Grytornas tid är här och det är med stor finess man kokar ihop allt som finns i råvarukorgen. En kväll som denna skall nötinnanlår få sjuda så länge att köttets fibrer faller isär, till detta så adderas såsom pumpa, rotselleri, morötter, chili, kanel, lök och peppar. Låt oss kalla rätten Chili med stort C.
Grytornas tid är här och det är med stor finess man kokar ihop allt som finns i råvarukorgen. En kväll som denna skall nötinnanlår få sjuda så länge att köttets fibrer faller isär, till detta så adderas såsom pumpa, rotselleri, morötter, chili, kanel, lök och peppar. Låt oss kalla rätten Chili med stort C.
Till Chili så är det ett måste
med något tillbehör som har hög syra som smetana eller Crème fraiche. Smakerna
är kraftiga och för att inte mätta smaksinnet för fort så tar vi till syra och
friska. Även för att vinet inte skall få en käftsmäll och inte tillföra något,
så återigen så kommer syran till pass och blir förmedlaren mellan kött och
druva.
Pionjären från Chile är ingen
annan än, Montes. Vingården grundades år 1987 av Aurelio Montes och Douglas
Murray. För oss äldre vinnördar så kanske namnet Discover Wine som sen ändrade
till Montes.
” Första vinet var den nu smått
legendarisk Montes Alpha Cabernet Sauvignon - som fick fantastiska recensioner
av vinkritiker runt om i världen - och Montes blev snabbt kända som en av de
absolut bästa egendomarna i Chile. Montes var också en av de första att
experimentera med Syrah och vingårdar som var planterade på bergssluttningarna
(som i Europa) snarare än nere i de bördiga dalgångarna.’”
Vinet är dekanterat sen två
timmar tillbaka i tiden, enbart för att komma till sin rätt och det syrliga
”morgon” humöret skall dunsta och få fram en festlighet i vinet. Doften är
gedigen och krallig, toner av rostad smakrika kryddor, fänkål, lakritsrot,
varma björnbär och en rejäl portion med mörk choklad. Doften är som sin smak,
men det är nu man känner vinets storhet med balansen mellan frukt, tanniner,
fat och alkohol är stilfull. Tanninerna leker med tungan en längre tid och
biter sig fast efter klunken intagits.
Grytans smaker är storslagna och
vinet likaså. Men som jag beskrev innan så blir syran från smetanan
sammanförandet och smakerna faller samman. Denna rätt och detta vin är ett
måste i denna kalla månad. Glöm inte att baka lite tunnbröd och hacka lite
sallad som förgyller alla smaker. Smaklig spis och tack till Winefinder Sverige
för vinet och Tobias för receptet.
Kommentarer
Skicka en kommentar