2015 Neethlingshof Sauvignon Blanc
Sensommarens pärlor. Friska viner
med fina toner av citrus och fläder. Låter inte det bara så himla gott?
Sommaren är inte på väg att ta slut, den vänder bara på tiden, och det blir de
varma kvällarna istället för de glödheta dagarna. Självklart behöver man då ett
gott glas vin till lunchen eller middagen.
Denna gång så provar vi ett
riktigt druvtypiskt vin och doften ger oss härliga inslag av krusbär,
fläderblomma, omogna äpplen, nyskördat grönt hö och en del torkade fikon. Med
alla dessa hintar om vilken druva vi har i glaset, så säger vi alla i kör 100 %
Sauvignon Blanc.
Viner klarar sig fint på egen
hand, som en vän i bersån eller som kompis intill poolen. Som vanligt så väljer jag gärna en matbit till vinet, enbart för att få uppleva det godaste
och den innersta från flaskan.
”I Neethlingshof vingårdar arbetar man för att allt ska vara så
naturligt som möjligt, varför man tagit bort en del av vinet och istället
planterat buskar och träd där. Dessa ”öar” med naturlig vegetation drar till
sig insekter, små reptiler och olika sorters däggdjur som stormtrivs och håller
de onyttiga skadedjuren i schack. Man har även satt upp höga stolpar i
vingården för att få dit ugglor som livnär sig på möss och andra gnagare som
skadar vinrankorna. Eftersom det finns orm arbetar man också mycket med att
utbilda personalen som arbetar i vingårdarna hur man hanterar dessa då de är
nyttodjur och inte får dödas. Neethlinshof är medlem i Biodiversity & Wine
Initiative som är en föregångare mellan Sydafrikas vinindustri och sektionen
för bevarande av Sydafrikas natur. Man kan beskriva det som att de arbetar på
liknade sätt som på ekologiska vingårdar men har gått steget längre, då man
vill bevara sydafrikas natur och växtkultur. Farmen är även Integrity &
Sustainability Certifierad.”
Smaken är enkelt och sagt mycket
god, pärlande på tungan av den unga gröna frukten, bra mineraler och fin balans
mellan syra och fruktighet. Vinet har en trevlig kropp och är långlivad på
tungan. Vad bättre kan inte passa till detta vin om inte, torsk i salvia och soyasmör, morötter och mandlar. En fantastisk god rätt, som ber om att få syra/ pigg frukt för att smaka så där gott, som bara torsk kan.
Torsken får en fin sälta och
örtighet som vinets pigga frukt vill åt. Soya med mycket umami, kompletterar
vinets frukt och balanserar vinet på bästa sätt. Nötigheten från smöret gör att
vinet får en rundare smak och förlänger smakglädjen under hela middagen.
Läs receptet och låt er njuta av god mat och gott vin.
Smaklig spis!
Kommentarer
Skicka en kommentar