Oyster Bay Pinot Noir
För er som slänger ut höstens caffe latte och idol mys. Gör som jag, poppa upp en flaska gott
vin, servera några småländska kräftor till så är kvällen räddad!
Rött vin till kräftor? Nu kommer
95% av Sveriges vinbefolknings att protestera, men varför? Rött vin till
skaldjur funkar som handen i handsken.
En kväll som denna så drar vi oss mot Nya Zealand och provar en pigg
Pinot Noir med häpnadsväckande goda toner av skolboksenlig Pinot. Doften är som
en hel blomsterbukett, full av rosor, krysantemum och liljor. Doften hänvisar
även till att vinet kommer ha mer kryddighet och arom än vad som kanske kan
tros av en ”len” druva som denna.
Smaken är vid och det kommer sensuella inslag
från mogna plommon, nektarinens kärna, björnbär och ett uns av fatens inverkan
som fint vals ut från tre byar Allier, Jupilles och Tronçais. Det är påtagligt
att rankorna är unga till detta vin och med en viss kunskap bakom vinet så
används druvor med ålder 4-20 år. Jag känner det tydligt i balansen från vinets
frukt och hur frukten beter sig på min tunga och hur syran känns. Dijon kloner
av (777, 667, 115 och Abel) används och vinet har druvor från tre olika block.
Ett mycket bra vin för dessa
kronor som viner kostar, och personligen så tycker jag att Nya Zeeland är
utomordentligt duktiga på att handskas med Pinot Noir druvan. Nu till det
viktigaste, maten till. Ett stort kräftfat med nykokta kräftor. Det doftar
krondill och ljummen Västerbotten ost. Brödet från ugnen är så där frasigt och
perfekt rostat, en klick med franskt lantsmör som egentligen är alldeles för
kallt för sekunden, men får smälta och rinna ned för fingrarna mina, tack vare
brädets hetta.
Första slurken av kräftan är så
där precis perfekt salt, söt och kryddig som sig bör. Med en tugga av surdeg
och kallt smör så kommer jag nu toppa smakupplevelsen med en stor klunk av 2013 Oyster Bay. Det som saknades innan vinet kom och anstötte min palett så var det
just den där pigga unga fruktigheten av röda bär, med viss inställsam krydda
och sötma av fat. Och allt detta har vinet.
Låt er inte vänta för länge på
detta vin och tillsammans med kräftor växer vinet till inget annat än storhet.
Kommer att spara ett glas till huvudrätten som blir Ceviche på torsk, recept
finner ni i länk nedan. Lycka till och smaka gott!
Kommentarer
Skicka en kommentar