Freakshow Cabernet
Grilla, grilla, grilla! Det är
något jag inte får nog av! Vi grillar för stunden i hela landet, och det är bland annat här som de bästa recepten och det godaste vinerna finns för
den perfekta kvällen, på campingen, på båten, vid stugan, på bryggan, ja vart
som!
Ni har smakat på dem förr och nu
är det dags igen. De där två herrarna från andra sidan Atlanten.
Ӏgarna Michael & David Philips har varit druvodlare i Kalifornien
i sex generationer sedan 1850, men det första egna vinet producerades först 1984.
Fokus ligger på Zinfandelviner gjorda på druvor från gamla vinstockar samt
Rhônevinsblandningar och druvviner från Rhônevinsdruvor som Viognier och Syrah”
Vinet har en dov ton i sin pallet, doften är ljuvlig, det proppas med dofter runt min nos och jag kan utan
problem särskilja dem alla, det är toner av ceder, varma vinbärsblad, lätt
rostade ek chips, en rökig ton som kommer att bli kvällens geniala drag till
köket som för övrigt ligger på grillen.
Vinets smak är stor, burdust,
kaxigt, annorlunda och alldeles rörande. Lutar mig tillbaka på det som
skolboken säger om Amerikansk Cabernet, (Ceder, vinbär, stall, varm herre, gräsig, tobak, potatiskällare, paprika osv). Vi finner med det en graciös bärighet
med kryddighet och god balans mellan druva och fat. Vinet önskar att få bli
dekanterat en timme innan servering så det ”gröna” lite omogna inslagen luftas
bort.
Det här är ett vin som har det
som då inte behövs på tallriken. Skippa gratängen, Bea eller vad som nu
grundligt gjort i köket, i alla fall till de första två tuggorna. Enbart för
att känna vinets kraft till att bemästra en god köttbit och få bli den där
pricken och i:et.
Denna gång så provar vi att steka
kantareller och göra en puré på jordärtskocka, och det blev en saga i sig. Recept
till allt finner ni i länken nedan. Vinet önskar sig nyttigheter såsom grädde, smör och protein för att kunna "landa" i sin smak. Finns dom som kan uppleva vinet torrt, kraftigt och kanske lite syltigt och då måste man ta tillvara på de känslorna och ha liknade ting i maten. Som så denna gång, Grädde i purén, smör med kantarellerna och såklart finns det sötma i skockan. Och som vanligt glöm inte den grillade varma citronen. Den gör underverk både med mat och dryck.
Smaklig spis och grilla lugnt.
Länk till recept. www.foodfolder.se
Länk till vinet. www.janake.se
Kommentarer
Skicka en kommentar