Zinfandel & Mor
Snart är det Mors dag och då skall vi fira långt in på natten. Tänkte rekommendera ett vin som är som mångas mödrar, ett vin som är berikat med mycket. Till detta firande så tänder vi upp grillen, så vi får till en
perfekt middag.
Jag vet inte hur många gånger jag har hört det att druvan är
alldeles för överaktiv och levererar enbart syltig frukt och allt är
överextraherat. Har ni tänk på att det är kanske ni på andra sidan glaset som
inte erkänner för er själva att vinet inte är varken sig Rhone, Piemonte, Barossa
eller silkeslen röd bourgogne? Det är lite som att jämföra undertecknad med
Fantomen. Ni som vet, ni vet. Vi är under samma kategori ”vingalningar” men har
i vissa tillfällen olika syn på vin, och inget är fel med det. Så låt denna
druva vara vad det är, och inget annat.
I glaset har vi 2013 The SEVEN DEADLY ZINS från Lodi och de två mest
galna teateraporna jag någonsin skådat, Michel & David har skapt vinet tillsammans med dess natur.
”En sannerligen
syndfull blandning! Vårt flaggskepp Zinfandel blev upptäckt av de två bröderna
Phillips. De sökte efter en blandad Zin som var så bedårande att ingen kunde
avstå den. För att skapa en jämn kvalitet bestämde sig bröderna för att blanda
frukten av Lodis finaste odlingar. I slutblandningen ingår 7 vingårdar
planterade med gamla Zinfandel druvor. ”
Det är nu som jag skall beskriva vinet som om det vore min
mor. Vinet är vackert i sitt stora kristallglas, likt min mor. Doften är varm, med stor bukett av varma
röda bär, som en kärleksfull doft av mor. Smaken är behärskande och det smakar mycket,
finns ett djup i vinet, med en behaglig kryddighet. Vinet är balanserat och
tack vare dess ålder på stockarna så är det fin och lång smak, vinet blir
omtänksamt och har en styrka och kraft precis som min mor.
Men som vanligt så trivs vinet (mor) bäst med vänner och
smaker, som får vinet att komma till sin rätt, få känna lugnet över att
familjen (smakerna) är samlade runt middagsbordet, speciellt en dag som denna. Vi
grillar Flankstek och gör en spröd sallad på spenat, picklade tomater, grillad haloumi
och rostade solrosfrön.
"Ägarna Michael
& David Philips har varit druvodlare i Kalifornien i sex generationer sedan
1850, men det första egna vinet producerades först 1984. Fokus ligger på
Zinfandelviner gjorda på druvor från gamla vinstockar samt Rhônevinsblandningar
och druvviner från Rhônevinsdruvor som Viognier och Syrah.”
Vinet vill ha mycket motstånd från den gastronomiska sidan
och det får vinet genom flankens smakrika och fiberrika köttt, salladens sälta
och lätta beska. Nötiga och rostade toner från fröna och gedigen textur och
syra från osten. Enkelt men ack så gott. Så lilla mor och dess vin. Ni är då
allt bäst!
Så en släng till Vinsveriges nedvärderande kritiker till
denna druva. Tänkt till, hur många sålda flaskor på monopolet har inte betalat
era räkningar? Zinfandeldruvan älskas av många och jag har inga problem att
bada i viner som dessa. Det är inte alltid gott med oklara viner från liten ,
jätteliten vinbonde i Loire eller södra Rhone.
Kommentarer
Skicka en kommentar