Pizza & Michel Bras

Ny vecka, nya viner och upplevelser! Den nu rätt inkörda måndagsklubben är i sin helhet jäkligt het, det provas, det skvätts och det tillreds riktigt bra gastronomi. Denna klubb var lite sliten efter många provningar under den gångna helgen, så jag kände att det få blir lite ”dagen efter” föda fast på ett gott vis och med riktiga råvaror. Men först så skall det göras en egen, och mycket enklare Gargouillou, en rätt som skapats av gud själv Michel Bras.
För att hämna herrarnas hunger, så sätter vi oss tills bord omgående efter bubblorna och ostronen ute på terrassen. Bordet är vackert dukat med vårens blommor och primörer, det ligger sparrisar som har det bra med små rödbetor, det trängs rädisor som vill ha plats mellan de fina morötterna och rabarberna. Ett bord som man kan tillreda på plats, våren är här ropar vi högt.

Lugnet hart lagt sig över viken och de orangegula solstrålarna värmen gott vårt stora ekbord. Jag har förberett förrätten och glasen är redo för att ge sin kunskap åt kvällens viner. In kommer varsin tallrik som är vacker likt en brud på en sommaräng, direkt taget ur en bok av Astrid Lindgren.

Rätten består av följande primörer. Rättika, vitmorot, morot, rädisa, gurka, spritböna, ärtor, mungböna, mangold, spenat, purjolök, vit sparris. Kräm på ärtor och grön sparris samt tunnbröd.
Funderingen behöver inte bli lång, vinet serveras svalt och det är såklart en rosé som skall provas. Vi har den äran att prova 2014 Weingut Jurtschitsch, Österrike, DAC Kamptal av druvan Zweigelt. Ett klart och fint vin som ser inbjudande ut i sitt glas från Orrefors (Primeur) Doften är full av Grape, daggprydda hallon, smultron på strån och kalla jordgubbar. Smaken är mer åt blodgrape och jag känner en ton av hyvlad mandel innan den goda örtigheten slå in.

”Musten får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar. Efter avslutad fermentering ligger vinet kvar i samma tankar tillsammans med jästfällningen fram tills buteljering.”
Vinet sammanstrålar med rätten på ett vackert sätt och alla de friska och smakrika primörerna ger sig till känna av ren kärlek från vinet. Vinets syra och minerlaitet hänför sig speciellt till rädisorna och den gröna krämen av sparris och ärtor. Resten är bara ett berusande smaklopp som inte kommer att ta slut förrns den sista tunnbrödsmulan är i mål. Vilken start på kvällen.
Alla runt bordet är med på hela min version om hur vinet öppnar upp sig tillsammans med alla rättens smaker. Att krämen som är strödd med en vis del vitlök kunde ha sådan betydelse för vinets unga stil. Trevligt!

”Weingut Jurtschitsch med sina månghundraåriga anor är ett av de äldsta vinerierna i Österrike. Källarna på egendomen där man lagrar vinerna innan buteljering är flera hundra år gamla. Idag drivs företaget av en ny generation med Alwin och Stephanie Jurtschitsch i spetsen. Alwin har vuxit upp på egendomen och efter skördar i Australien, Nya Zeeland och Frankrike var han tillbaka hos familjens vineri i Langenlois, Kamptal för ca 7 år sedan. Stephanie kommer från Rheinhessen, Tyskland och har även hon vuxit upp på föräldrarnas vingårdar. I det här fallet Gunderloch. Sedan Alvin och Stephanie tog över ansvaret har man succesivt höjt kvaliteten på varje produkt i sortimentet vilket medfört att man i dag producerar mindre vin än tidigare med av betydligt högre kvalitet. Samtliga ägor är ekologiskt certifierade och på den berömda vulkanen strax utanför Langenlois, Heiligenstein, jobbar man dessutom biodynamiskt. Filosofin är att låta läge och jordmån spegla karaktären av respektive vin. Elegans, balans och renhet är ledorden. Varje druva som plockas och pressas vid skörd måste vara helt fri från angrepp från botrytis och liknande. Nyligen har Alwin och Stephanie blivit utsedda till några av de mest intressanta vinmakarna i Österrike av det ledande vinmagasinet i landet, Gault Millau.”

  In på nästa rätt som hoppas bli kvällens höjdpunkt, med tanke på allt gott som stoppats i munnen under valborg, blir det som ett skönt slut på den långa helgen. Vinet är redan dekanterat och skall hällas upp i de stora Mature glasen även de från Orrefors. Låt mig presentera 2012 Baron de Ley Varietal Graciano, Rioja, Spanien. En modern vinare med stil från den klassiska tiden! Vad jag menar med det är att stilen av modern Rioja är grunden i vinet. Visst har vinet en vis ton av dunkel vanilj, krondill och ett uns av damm, jag personligen gillar den stilen mer än någon annan! Gjord på 100 % Graciano.
Vinet har ett djup i sig, man känner att det är koncentration av bra frukt. Både i doft och smak känner vi alla en stil av mörk choklad, blåbär, övermogna plommon, kallt kaffe av bättre rang, därav en fin syra. Fatens inverkan är fina och ligger hela tiden med i gommen och balanserar vinet på bästa vis. Tanninerna är fina och gentila.

”Druvorna plockas för hand och noggrann selektering sker innan pressning. Vinet jäser i ståltankar under kontrollerad temperatur, ca 7 dagar. Kallmaceration under 3 dagar för att utvinna maximal smak och färg. Vinet får därefter vila på amerikanska ekfat under 6 månader, sedan ytterligare 12 månader på franska ekfat.”

”Baron de Ley har planterat 50 Hektar av Graciano druvan. Den anses vara den druva som ger Rioja vinerna elegans, mörk färg och en pepprig fruktighet. Planteringarna återfinns på en högplatå i Rioja Baja kallad Los Almendros"

Och kvällens huvudrätt blir pizza som alla önskade. Pizza med massor av godsaker. Vi finner 
Pata Negra, champinjoner, soldränkta tomater, vitlöks doftande tomatsås, ruccola, parmesan och massa med nymalt svartpeppar och olivolja. Så långt från den lokala pizzerians halv taskiga snusk.
Att pizza skulle vara en av de bästa rätter att dricka rödvin till håller jag med om, att sen lyfta vinet tillsammans med riktigt bra råvaror, och slänga in en hop med kunniga sommelierer så har vi en upplevelse som är euforisk.
Fetmans och sältan från degen med vinets lätta strävhet, tomater som är söta som få med vinets frukt och Terroir stil, druvans karaktär med den syra som parmesanen har att ge, jag kan fortsätta en stund till men låter munnen tystas av en klunk vin och inser att det är just nu det smakar så jäkla bra.
Så för er som fortfarande sitter längst bak i bussen och inte tror på att pizza och bättre vin inte fungerar, kan ta sig omgående till ex Babette på Roslagsgatan 6, och få en omgång i perfekt uppvisande av galet goda pizzor och enastående viner med en sagolik presentation av super proffsen Fredrik, Johan och Olle.
Stör mig inte mer denna kväll, jag har fullt upp att plocka undan alla tomma glas och tallrikar från gänget med stort G. För de var som vanligt asnöjda med både vinerna och maten, två av dem stack omgående ned till monopolet för att inhandla mer av dessa viner. Galningar kan man tycka men för mig är det bara fint att vara först på dörren vid monopolet, det kallar jag vilja att bara söka efter det bästa. Skål på er alla och njut av våren och sommaren för snart är det tid att knäppa på sig laggen igen. Tack!  

Kommentarer

Populära inlägg