En Tysk, en Fransos & en torsk!

Det är inte för att påstå att vädret är lite oklart för stunden, för en vecka sedan så stod herrarna och värmde sina små välputsade händer invid grillen för att inte förfrysa sig och denna kväll så är det ett förskräckligt gnäll över att poolen är för varm. Tänk att Svensken aldrig kan vara nöjd, är det inte det ena så är de det andra. Därför så kommer jag att sätta de på poolkanten i afton och förvirra dem med så gott jag kan med vin och dryck. Risken är att deras kunskap bemästrar min vetskap om hur kunniga de är, och det slutar med att jag som får skit och tar disken som vanligt!
Först lite kurragömma som tema för första rätten i kväll. Eftersom det är så varmt så avnjuter vi rätten intill poolen, så de som vill får ”svalka” sig i poolen och de som vill få bada fossingarna. Gömd anklever kallar jag denna rätt och det är en återkommande rätt i Snickerboa. Även en av de mest uppskattade för DinnerAtHomes gäster under vintern och vårens festligheter.
Glad ankelver från svensk gård som doppas i calvados för att sen rinna av och torka sig i ett bad av torkade äpplen, smulade hasselnötter och brynt smör, för att sen läggas platt på tallriken och få ett täcke av tunt frasiga maränger med smak av fänkål och lakrits. Förbluffande gott och enkelt, typ!
Eftersom grabbarna är i poolen så är det jag som får springa efter vinerna och dess karaffer. Först ut i Orrefors Fruit glas kommer nu ett svalkande vin som påpassligt skall fungera till leverns fetma och tillhörande smaker. Innan jag ens hunnit hälla upp första glaset så ropar Mr. Von C, Riesling.. va tusan tänker jag och låter de tro det då.

Ett piggt och friskt vin, med påtagliga skolbokskänslor som lutar åt en viss druva. Med en innehållsförteckning på följande. Friskt och lätt fruktig doft med inslag av persika, nysladdat däck tillhörande BMW:s  M5 modell äldre på väg mot A4 München, en hint av bensinmack, många preferenser om vad en bensin mack nu luktar? Smaken har fyllande mineraler med grön frukt, lång och har balanserad syra som hänför sig utomordentligt på vinets goda fruktighet!  

”Weingut Josef Spreitzer grundades år 1641 och ligger i byn Oestrich i distriktet Rheingau. Idag drivs familjeegendom av bröderna Andreas och Bernd som på ett drygt decennium fört egendomen från anonymitet till att bli ett av distriktets mest välrenommerade producenter. Grunden för framgångarna är ett mycket noggrant arbete ute i vingårdarna och en skonsam behandling av musten i källaren. Vinifikationen anpassas efter vilken karaktär som eftersträvas hos de olika vinerna. Här används både naturlig och odlad jäst såväl som både gamla träfat och rostfria ståltankar.”

Låt mig presentera 2015 Weingut Spreitzer,Riesling 101. Ett vin som är skapt för sommarens varma och lättsamma stunder. Detta vin dricker jag gärna medans jag ligger på min stora badanka i poolen en het sommardag, lika så innan middagen för att svalka sig en stund i hammocken, eller varför inte som vi till en ankleveranrättning, där både vi och rätten behöver friska och fruktighet för att inte bli förstummande av levens fina fetma. Vinet livar upp rätten på ett fint vis och det går inte att beskriva när vinet fick en smak av hasselnötens rostade sötma tillsammans med marängens sälta. Vinet växte till sig ordentligt och tro mig, vinet strålar tillsammans med fettet och dess spritighet av calvados. Ett måste inhandla för att förstå vinets besittning av att kunna ta hand om oss som enkel sommelier!

Det går inte att med dessa herrar vänta för länge mellan rätterna, så in till bord med en gång för att avnjuta varmrätten. Plaskvåta sätter vi oss vid det stora ekbordet och sjunker ned i de mjuka matsalsstolarna.
In på bordet kommer det nu en större bit med pocherad torsk med rimliga mängder med brynt smör. Stekt bacon och kokt sparris. Sommarens rätt nr 1, eller en av dem i alla fall. Och kvällen till ära så är det Miss E som skapt denna presentation. I glasen får vi en icke dekanterad servering, utan serveras sval, direkt ur flaska.

Första sniffen på vinet och alla är med på noterna och sjunger ut Bourgogne, och dess södra slätter. Alla förstår att det inte är Cru vin men alla de runt bordet är smarta och pålästa med sina nosar så vi håller oss till ett kooperativ med vis härkomst som kan tydas med sin stil på både doft och smak.

”Vinbönder i Mâconnais har gått ihop och bildat ett kooperativ och en serie viner under gemensamt namn, Blason de Bourgogne, som garant för en bra och prisvärd Bourgogne. I syfte att öka kvaliteten på sina viner startades ambitiösa program med utbildning och hjälp av experter som talade om för varje vinbonde hur och när vingårdarna skall beskäras för att sänka skördeuttag. När tidpunkt för skörd för optimal mognad av druvorna ska ske, och att upphöra med besprutning av vingårdar och övergå till ett skonsamt nästintill ekologiskt vingårdsarbete. Samt att använda sig av moderna och bättre kontrollerade vinifikations-metoder i vinkällaren.”

Alla vi runt bordet tycker i samråd om att inte jämföra vinet med dess större bröder som har betydligt större kropp och absolut en större prislapp, utan att vi låter oss ta del av vinet och inte bry oss om så mycket etikett eller specifik bonde. Vinet är klart och har en vacker nyans i glaset. Vi pushade på vinet lite med att servera vinet i ett mindre Montrache kupa för att vinet inte skulle känna sig vilset.

Doften är korrekt och har en torkad halm ton i sig som gör vinet lite mer spännande. Såklart kommer en lätt smörighet och samspelar med gråpäron, äppelskrutt och en viss den torkade örter.
Vi ger oss an rätten med vinet och får oss det klart ganska fort att vinet har en kropp som visar upp sig tillsammans med fiskens sälta, tack vare det brynta smöret från torskens bad, så kom vinet väl till pass och kryddade upp fisken med sin fina frukt, nötigheten från smöret gjorde så då att vinets lätta fatkaraktär kom fram på ett bra vis. Sparrisen med sin syra är perfekt till vinet med ungdomliga toner. Att bacon och fett alltid är en sann vän till vin och i alla klasser så spädde rättens smaker på tack vare det rökta fläsket. Vinet tackade inte nej till de och uppvisade nu sin ”tyngd” i att vara ett balanserat och gott vin till torsk! I glaset har vi 2013 Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay.

”Vingårdar från de bästa småbyarna i Mâconnais betecknas Mâcon-Villages och erbjuder friska, fruktiga viner med mineralkaraktär från kalkhaltig jordmån som påminner lite om oekad Chablis. Härifrån skördas Chardonnaydruvorna och vinifieras till ett torrt vitt vin som lagras på ståltankar i 4 månader innan buteljering.”

”Blason de Bourgogne startade 2002 som en serie viner under en gemensam etikett men från olika ursprung från nästan hela Bourgogne, norr till söder; Chablis, Haut-Côtes de Nuits,  Montagny, Pouilly Fuisse, Mercurey, Mâcon-Villages, Saint-Veran till Crémant de Bourgogne och kännetecknas av kvalitet, prisvärdhet och ursprungstypicitet. Det är fem ledande kooperativ i Bourgogne som producerar viner för varumärket Blason de Bourgogne.”

Vi tackar för denna kväll och packar ihop våra badkläder och skriver ned våra notes för kvällen och tittar lite på tabellen för när mjölkbilen kan tänkas plocka upp oss för ett besök på monopolet. Det är så det funkar på landet, man samåker och samråder lite som det var förr men samtidigt inte länge.


Kommentarer

Populära inlägg