Du milda makter!
Nu går det allt
undan, för inte så många dagar sen så var knoppningen knappt påbörjad på vårt
körsbärsträd men nu står det i full blom och det kalasas som aldrig förr av bin
och andra små vingfärdiga djur. Som jag ser så blir det ett bra år för frukten
i vår lund, det kommer skott av alla äppelsorter och såklart av päronen. För
att inte glömma av så är det nu som saven skall tas tillvara på av björken.
Allt detta står jag och tittar på när nu grillen är som varmast och kolen är
sådär grå/röd skimrande, kan tro sig vara i Mordor men inte de, vi är hemma på
gräddhyllan eller som grannen kallar det, vilda västern!
Denna kväll så är sällskapet sugen på sparris (igen), blir
man aldrig trött på denna vita majestätiska och präktiga gröda? Nä inte en
sekund, personligen så tycker jag det är nu som den smakar som bäst. Så vi delar
upp oss, en tar vinerna som skall serveras för kvällen och se till att det är i
fas. En annan hoppar på att duka upp det stora ekbordet, den tredje har koll på
grillen och ser till att den förkokta sparrisen får sin perfekta bränna och lilla jag ställer mig i den svala köket
och steker ett gäng med pilgrimsmusslor som skall harmoniera med sparrisen och
det brynta smöret som fått sällskap av små krisiga äppelbitar och en droppe
citronsaft och soya.
Enkelt och spontanast så slår vi oss ned till bords och framför
oss så har vi nu grillad sparris med perfekt stekt mussla, brynt smör och dess
friska och välsmakande vänner som sällskap. I glaset så hälls 2014 Casal di
Serra Verdicchio Classico Superiore från producenten Umani Ronchi. 100% av
Verdicchio druvan. Ett klart vin breder ut sig i sin tunna kristall kupa. Lätt
halmfärgat och fint att beskåda. Doften är full av tropisk frukt som solmogen
citrus, Pomelo, papaya och skal av mangon. Smaken är som sin doft men adderar
nu till en frisk minerlaitet och läcker fruktsyra. Ett balanserat vin med lång
eftersmak, vi enas runt bordet att vinet är läskande, det är de perfekta ordet för detta vin.
Min tanke med rätten till, är att jag vill framhäva vinets
fina syra och friska kropp med att behålla sparrisens syra och fina beska, och
det lyckas jag med. Sötman från musslorna är som skapt för vinets tropiska
frukt och när jag får känn av nötigheten av smöret och den fina syra från
citron och äpple så strålar viner upp som det fallit 2 meter nysnö en klarblå
dag på berget. Som avslutning på denna harmoniska lilla orgie i smaker så vet ni
som känner mig att jag tycker om att
använda soya som Umamibärare och med sin sälta, gör jag mig och vinet en genväg
till den perfekta upplevelsen.
”Verdicchiodruvorna skördas från Umani Ronchis vingård Casal
di Serra sydväst om den antika staden Jesi. Vinet vinifieras och lagras på
rostfria ståltankar innan buteljering. I Marche dricker man Verdicchio till
nykokta varma blåmusslor, därav så ville jag hålla mig till mollusker/skaldjur.”
”Umani Ronchi är en av
Italiens ledande Verdicchio producenter och har starkt bidragit till att
regionen Marche uppmärksammats som ett kvalitetsområde för vita viner.
Framförallt har man fått erkännande genom Casal di Serra men även Casal di
Serra Vecchie Vigne, Plenio Riserva och Le Busche där Verdicchio har sällskap
av Chardonnay.”
Nästa rätt bli en klassisk grillbricka, det fattas bara
burksparrisen och ananasringarna sen
hade det varit fest på riktigt, vi är lite mer hämmande i detta sällskap. Så vi
sträcker oss till nykokta rödbetor med sparrisknoppar, getost av rang och ramslök,
sparrisen och getosten kommer direkt från kylen så det är den kokta betans
uppgift att ljumma till ”salladens” till korrekt temperatur.
Grillbrickan som består av anka, lammracks och karré från
Fällmans kött. Alla de olika djuren har sin egen kryddblandning, och det gör det
hela mycket mer intressant till kvällens röda vin som nu fått stå och dra sig i
magnumkaraff för att vakan upp till ett inferno av smaker.
Vinet som kommer från min favoritdel av vinvärlden, California du älskade plats. Denna gång är det den mycket fine människan Jim som återigen, skapt ett vin som är svårt att sätta fingret på vad som egentligen är i mitt glas.
Vi tar 100% kärlek, blandar upp det med ”några” resor till
Piemonte, tar sen en bit av den bästa delen av ett halvt hektar i Bien Nacido
med Nebbiolokloner (Lampeia & Micchet ) från Barolo 1994. Adderar till en
fatlagring på minst 5 år, om inte upp till 7 år och då i de klassiska faten tonneaux
från Bourgogne. Sammanför allt detta så har vi den mest enastående druvjuicen jag
på länge haft i min gom, Jim du milda makter så bra detta är. Vissa vill sig
påstå att detta är den bästa Nebbiolo som skapt utanför Piemontes karga
landskap. Jag är lite mer ödmjuk i ämnet och slår mig för bröstet och säger att
detta är det bästa Nebbiolo vinet utanför Piemonte. Det är något jag står för och
ingen runt bordet säger emot.
Jag vill inte jämföra vinet med Piemonte, utan vill göra en egen
förklaring på att vinet är skapt efter drömmar, kunskap och en jädrans massa
vilja, vinet har sin prägel och sin egen personlighet. Jim du är en magiker i
dessa stunder, eller alltid om jag skall vara sådan!
Doften är inbjudande och stor, övermogna lingon och fått
sina skal alldeles skrumpna. Torkade rosenblad slår mig nos, det drösar över
mig med varma nypon och violer. Smaken är fantastisk och utan jag vet om det så
har tanninerna och vinets kropp slukat hela min käft, det är bara att låta
vinet göra precis som de vill, jag njuter av varje sekund som vinet pucklar på
mina smaklökar och det tar aldrig slut. Vinet har en komplexitet och balans
som är svårt att förklara, tänk er som att åka lite för fört i sin Lambo, det kittlar
lite i magen och det känns spännande, som det gör med detta vin.
”Au Bon Climat
grundades 1982 av Jim Clendenen. Under sin studietid på Santa Barbara
University gjorde Jim ett utbytes år i Bordeaux och fick upp ögonen för livets
goda. Mat och vin. Det var dock inte förrän några år senare under ett längre
besök i Bourgogne som tanken på att börja göra vin själv dök upp.
Småskaligheten och de enkla medel som används vid framställning av viner av
absolut världsklass lockade Jim till att prova på något liknande hemma i Santa
Barbara.
Efter att ha tjatat in sig som medhjälpare hos Ken Brown på Zaca Mesa och efter att ha gjort tre skördar på ett år. Californien, Australien och Bourgogne, var han redo att dra igång sin egna verksamhet. Tillsammans med Adam Tolmach, idag mest känd för Ojai Vineyard skapade dom Au Bon Climat 1982. Succén var ett faktum direkt med första årgången. Efter nio år tillsammans gick paret skilda vägar och Tolmach startade upp sitt Ojai Vineyard, medan Jim fortsatte med Au Bon Climat. Sedan dess har Jim Clenenden fortsatt att producera huvudsakligen Pinot Noir och Chardonnay i sin alldeles egna stil.
Efter att ha tjatat in sig som medhjälpare hos Ken Brown på Zaca Mesa och efter att ha gjort tre skördar på ett år. Californien, Australien och Bourgogne, var han redo att dra igång sin egna verksamhet. Tillsammans med Adam Tolmach, idag mest känd för Ojai Vineyard skapade dom Au Bon Climat 1982. Succén var ett faktum direkt med första årgången. Efter nio år tillsammans gick paret skilda vägar och Tolmach startade upp sitt Ojai Vineyard, medan Jim fortsatte med Au Bon Climat. Sedan dess har Jim Clenenden fortsatt att producera huvudsakligen Pinot Noir och Chardonnay i sin alldeles egna stil.
Egentligen har receptet aldrig förändrats. Målet har alltid varit att göra
Californiska viner med inspiration från Bourgogne. Medan trender kommer och går
står Au Bon Climat stabilt i den sandiga jorden vid utkanten av Bien Nacido
Vineyard och producerar världsklassviner årgång efter årgång utan att ändra på
sitt grundrecept.”
Vi glömmer nästan av att ta tag i allt gott som står på
bordet. Lammet som jag kryddat med ingefära och timjan är som en smärre dröm
till vinet, tanninerna blir lena och ädla, ingefärans kryddighet plockar fram
vinets mogna frukt. Ankan som är penslad med chili och soya så vinet att bjuda upp
till en varm och intim tyckare. Fläsket är som en burdus ungtupp som försöker
att ”sätta vinet på plats” men icke de, vinet bjuder upp till fajt och det blir
ett hiskeligt fyrverkeri i munnen. Kändes för en stund att gommen var grytan
där popcornen poppades, vilket kalas det blev och det är inte slut än, för er
som inte visste det så älskar druvan Nebbiolo att få hänföra sig på sötman från betorna,
och bli bedragen av getostens fetma och syra, inte heller att förglömma ramslöken
fina beska som gör vinet så ungt och sexigt. Fy vad bra detta blev.
Vi gör som vi brukar, låter disken stå till tjänstefolken
(mig alltså) för att förflytta oss ut i trädgården och lukta på kvällens dofter,
och kanske ett rökdon som efterrätt. Ännu en förgylld afton med galant mat, trevliga
sommelierer och mycket bra viner, speciellt det senaste. Tack för kaffet så ses
vi i vimlet där ute bland alla klirrande roséglas.
Plaska er iväg ned till det folkliga monopolet och inhandla
veckans viner. Det är inte stor produktion på Jims Nebbiolo så gör som jag,
skynda att fynda.
Kommentarer
Skicka en kommentar