Tysken har landat...
Nu ni, nu går det
undan. Hinner vi med alla ting som måste ske den första ”varma” dagen? Alla
sliter som små myror om att få i båten, vattenskotern, sommarhuset skall öppnas
upp och undrar inte om midsommarstången är klädd snart med. Själv så står jag
med min grilltång och tittar ut över fjärden och inser att jag har hela våren
och sommaren på mig att svänga runt på sjön och pensla på huset, samtidigt som
poolen skall hållas snygg och alla fruktträd i lunden skall underhållas. Så med
dessa ord är det förståeligt för er att jag inte har tid med alla vår ting nu. Jag lagar ju vårens primörer och lägger all kraft där. Denna kväll så skall det
mesta tillredas på grillen.
Vår och sparris är ett smått måste för mig, ihärdigt
väntande på den Svenska sparrisen så glädjer jag mig åt den fantastik goda
tyska och holländska. Kvällen till ära, så kokas sparris försiktigt på glödgande
bädd och får ett citronbad med brynt smör. En sked med svart kaviar skedas upp
och bredvid placeras ett stycke sparris. Ett blad av torkad kål får stå för den
fina färgen och texturens skull.
En klassisk Beurre Blanc vispas ihop och ned faller en hög
med örter som dill, gräslök och persilja. Fösta rätten är klart för att servera.
Frågan är bara vad som skall bli i våra glas. Denna gång är det fyra fantastiska
vinskribenter som är inbjudna för att låtas höra vad alla tycker om mitt
skapande av gastronomi och vad som vinet kommer att innebära för alla smaker.
Weingut A. Christmann är det som står för första vinet. 100
% av Riesling och vinet kommer från Pfalz, Tyskland, årgång 2015 (87p). Denna producent
har jag följt under många år och jag tycker som de flesta andra att man blir
aldrig missnöjd med dessa viner. De levererar alltid en bra kropp med stor
personlighet.
Vinet är klart, rent och snyggt. Har en fin ”torrhet” som
gör vinet så spännande. Mycket stor fruktighet med fina linjer av lime, citron,
Grape och ett uns av vita vinbär. Mineraliteten är perfekt och gör vinet så balanserat
och långt. De tydliga spåren av den berikade jordmånen vid Oberrheingraben som
formats under olika tidsperioder. En gedigen blandning av musselkalk, Rotliegend,
granit och gnejs. Det är tack vare den underbara jordmånen som gör vinet lätt
rökigt. Som en ”Ryss” smällare hade bränts av.
”Druvorna skördas för
hand med ett lågt skördeuttag. Musten macererar med skal i 4 timmar och
spontanjäser sedan med hjälp av naturlig jäst. Jäsningen sker långsamt vid låg
temperatur. Därefter vilar vinet på sin jästfällning i några veckor före
klarning och buteljering. Christmann odlar sina vingårdar biodynamiskt och
chaptaliserar aldrig sina viner. Druvorna till Christmanns Guts Riesling hämtas
från de flesta av egendomens klassificerade vingårdar. Det är alltid det vin
som skördas tidigast och där man väljer ut de klasar som mognat först.”
För att knyta ihop säcken så finns det inget annat än att
sätta gaffeln i rätten och tänderna i vinet. Sparrisen har med sin ytters eleganta
syra och friska en lätt ingång till vinets friska del och kaviarens fetma och sälta
gör vinet så avrundat och galant. Fetman i såsen trollbinder vinets spritsiga
delar och fram kommer den nu läcka rökigheten av vinets Terroir. Alla runt
bordet är knäpptysta och vi alla håller samma slut plädering om hur vinet gör
sig med rätten, fantastisk!
Nästkommande rätt är inte långt borta och ikväll så
serveras rosa stekt ”grillat” Magret de Canard från Bourgogne. En varm sallad
på mungböna, spetskål, rädisa, schalottenlök. Även en kräm på palsternacka som
tryfferats. Fy så klassiskt säger alla runt bordet och jag ber dem att hålla
flabben för att invänta vad som komma skall.
– vet samtidigt att alla älskar det som skapas i Snickerboa, så skämt är alltid bra att få höra.
Alla tror att vi fått ett så kallat ”paus vin” i våra glas,
men jag står på mig och säger att vi skall dricka Rosé till ankan. Det blir
tyst runt bordet och första tuggan tas och lika på med vinet. Det finns inget
bättre än ätt överraska mer än 50 års erfarenhet av mat och vin, så sällskapet
får enbart vara tyst och säga va de tycker efter rätten.
I glaset så har vi en ny årgång från Azienda Agricola
Musella, Venetien, Italien. Gjort på 100 % Corvina årgång 2015 (85p) Ett vin
som jag slår ett extra slag för. Vinet utstrålar glädje och en klarhet. Första
sippen är torr och det är en vis knuten bouquet, men med fina inslag av hallon,
skogsbär och timjans skaft.
”Druvorna skördas i
mitten av september. Musten kallmaceras i tre dagar vid åtta grader med
efterföljande jäsning på ståltank. Vinet vilar 6 mån på sin jästfällning. Azienda
Agricola Musella drivs och ägs av Emilio Pasqua tillsammans med dottern
Maddalena och vinmakaren Enrico. Musella är vackert beläget i utkanten av
distriktet Valpolicella ca 20 min öster om Verona. Totalt omfattar gården 40
hektar varav 30 utgör vingårdar. Produktionen är inriktad på Valpolicella
Superiore och Amarone. Ett spännande arbete pågår för tillfället i vingårdarna
och man arbetar idag aktivt med en omställning från konventionell druvodling
och vinframställning till att bli en biodynamisk vinproducent fullt ut. Går
allt enligt planen är alla viner från Musella certifierade enligt Demeter från
och med årgång 2013.”
Som vanligt så har jag rätt om vad som skall serveras till
och vad, hur och när. Ankan är fet och har massor med protein som vill bli
omhändertaget genom tannin eller syror, denna gång så blir det friska syror som
antastar det fina köttet och resulterar i att vinet får en större fruktighet
och smakrikedom Den varma salladen med sin fina bitterhet av rädisa och kål, får vinet mer fruktig och långlivat. Bönans sötma förför sig på vinets frukt
och ger vinet en kick av sommarkänsla. Krämen gjord på palsternacka är en fröjd
för vinet och med sin krämiga textur gör vinet gott.
Att en sådan smakrik rätt, som denna är, och har fler ”tunga”
smaker i sig. kan göra sig till ett sådant pass ”lätt” vin är underbart. Men tro
inte att det alltid har med att rätten är ”tung” och då måste ha ett
stort och kralligt vin, så är det absolut inte. Det som vi finner runt om ankan, är det jag byggt tänket efter denna gång. Återigen så fick jag tyst på mina vänner
vid bordet och upp åkte nu fler viner av typen rosé.
Jag kan inte annat än torka mig runt munnen men den välstrykta
linne servetten och resa mig upp och duka av med ett stort leende. Vad som kom
in på bordet efter dessa viner och rätter återstår att se. Kan ni tänka er
T-bone med dryga mängder Bea och en bättre flaska vitt. Ni får höra och se mer
nästa vecka. Vi tackar er alla för denna kväll och vi ses snart vid det stora
ekbordet igen. Med massa av glas, tomma flaskor och oss fulla av skratt. Det är
detta som räknas med alkohol. Skratt, glädje och upplevelser. Inget annat!
Ordinarie sortiment – 2015 A Christmann (Nr 5882) Riesling, Tyskland.ENDAST 129 PIX
Beställnings sortiment – 2015 Musella (Nr 70537) Drago Rosé Corvina. FINA119 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar