2014 Fleur du Cap Shiraz Grenache Cinsault #JanakeWine
Vad fick oss att
börja dricka viner från Sydafrika? Vem planterade första vinrankan i detta
land? Och varför räknas vinlandet som nya världen när första plantan
planterades redan 1655 av holländaren Jan Van Riebeek. Kan man
tolka som att landet fick sitt stora genomslag efter upphörandet av Apartheid
1990? - Ja, jag tror faktiskt detta, landet
erbjöd då, smakrika viner med mycket frukt och söta smaker. En stil som vi
önskade.
Men jag tror även att vi blev lite mättade av all frukt och
rökighet i vinerna, Sydafrika ville se sina viner som ETT brand, som skulle de
alla provas av en jury för att framstå som ”typiska” sydafrikanska viner. Så
under en tid så smakade mycket likadant.
Idag så ser Sydafrikas unga vinmakare helt annat på deras
viner och man skördar tidigare, innan för mycket mognad, man tänker mer druva
och Terroir idag än bara frukt och storhet. Alla har vi någon gång druckit ett
vin gjort av druvan Pinotage och det doftar rök, kallt fett och gammalt grillat
kött. De vinerna tycker jag lyser med sin frånvaro på enbart gott vis.
Andra vinet som provas i denna serie med Sydafrikanska viner
är 2014
Fleur du Cap Shiraz Grenache Cinsault. Ett vin som presterar med än vad
man tror. Jag kommer alltid slå ett slag för att vin/dryck skall avnjutas i
sällskap och med gastronomi. Vinet provade jag i ensamt tycke och får mig ett
korrekt vin. Men när fågeln kom fram på bordet så levde vinet upp flera
nivåer.
”100% av grenache och
50% av shiraz vinet har lagrats på 300 liters franska ekfat under 11 månader.
Resterande shiraz vinet har legat på amerikanska ekfat medans cinsaultvinet
bara lagrats på ståltank innan slutgiltig blend.”
I och med att druvorna har fått sina ”olika” stilar med fat i
stål tank så tycker jag viner är bra balanserat. Doften är stor och jag känner
fina stråkar av lakritsrot, söt lakrits, viol och såklart all röd frukt som
hallon och röda vinbär. En avslutande fin balanserad ton av örtighet och fat
inverkan. Ett vin som presterar fint för sina ynka 100 kr på systembolaget.
”Fleur du Caps viner
visar en generositet och biodiversitet som för tankarna till den rika
biologiska mångfalden man finner i ” Cape Floral Kingdom”. Fleur du Cap
Bergkelder Selection reflekterar rikliga och finstämda aromer från den unika
jordmånen och dess omgivning. Samtliga vingårdar som ingår i Fleur du Cap
Bergkelder Selection ligger i ”Cape Floral Kingdom”, det minsta av sex erkända
”Floral Kingdom” områden som finns i världen, men även om det är minst är det
ändå rikast på flora. Bergkelder Selection viner är kända för att ha en
exceptionell kvalitet och tydligt visar druvans karaktär.”
Till detta vin så serveras Rosa stekt anka med en söt kräm på
majs. Varm sallad på grön rättika, ramslök och vårlök. Vinet önskar fett och
protein för att bli mjukare i sin stil och det söta från majsen kryddar på
vinets fruktighet och strävheten blir mjukare utan att bli för tamt. Krispigheten
i salladen tar fram en jordig och intressant stenig ton i vinet. Något som bör
prövas. Recept finns på www.foodfolder.se
Smaklig spis!
Kommentarer
Skicka en kommentar