2014 Fleur du Cap Chardonnay #JanakeWine

I några veckors tid så kommer jag att skriva om viner från Sydafrika. Jag låter mig tro att ”bubblan” om att viner från denna del av värld inte kommer att spricka. Idag ser vi mer välgjorda, balanserade och smakrika viner från landet där nere, än på mycket länge. Så följ med mig på resan som kommer bli smakintensiv både i glas och på tallrik.
Först ut denna vecka så kommer jag skriva några rader om Fleur du Cap. Producenten som i dag levererar viner i mångfald, allt från de mest ”enkla” fräscha och lättdruckna, till de viner som anses av många komma i toppen av vinerna från Sydafrika.

”Samtliga vingårdar som ingår i Fleur du Cap Bergkelder Selection ligger i ”Cape Floral Kingdom”, det minsta av sex erkända ”Floral Kingdom” områden som finns i världen, men även om det är minst är det ändå rikast på flora.”

2014 Fleur du Cap Chardonnay, är först ut i denna serie av viner.  Och i vårt glas finner vi ett klart och rent vin, elegans. Doften är fyllig och tydliga toner av gula äpplen, rostade nötter och lime. Smaken är som sin doft men adderar till lätta toner av fat och vanilj. Vinet är en liten doldis till att börja med, händer inte så mycket i första doften, men desto mer i de efterkommande. Vinet vill gärna ha lite luft och lugn i karaff innan servering.

Druvorna skördades från mitten av februari till början av mars. I källaren klarnades juicen och odlad jäst tillsattes. Alkoholjäsningen startade för tjugo procent av vinet i rostfria ståltankar för att sedan flyttas till franska och amerikanska ekfat där jäsningen avslutades. För den återstående delen, åttio procent, skedde alkoholjäsningen i rostfria ståltankar tillsammans med femtio procent franska ekfat och femtio procent amerikanska ekfat. Allt vin lagrades sedan i ekfat under fyra månader där jästen regelbundet rördes runt för att försäkra sig om att få en rikt och fylligt vin. Druvorna kommer från vingårdar i Stellenbosch, Somerset West, Malmesbury, Elgin and Robertson.”

Nu till det som gör vinet ett under, det är såklart vad man har till vinet som utgör hur resultatet blir av det hela . Vinet vill ha mat och de skall vinet få. Kvällen till ära så värmer jag sotad Selles-sur-Cher med egengjord pesto och rostad surdegsbröd.

Det behöver inte vara så komplicerat med mat och vin. Och speciellt så behöver inte maten ta evigheter att tillreda. Se recept på @foodfolder så önskar jag er lycka till med kvällens middag. Vinet finns på systembolaget ordinarie sortiment.

Kommentarer

Populära inlägg