Graham Beck! #Enjoywine

Och då kom snön igen, vilken månad vi färdas i, ena dagen sol och vår och andra dagen regn eller snö. Tycker nog i alla fall att det skall vara såhär i mars och april, det gör våren bara mer spännande. Hemkommen från Öland med ryggsäcken full av godsaker, med detta så är veckans råvaror och rätter nu skapta.
Två viner skall sättas till den perfekta gastronomin, har valt två viner från samma vinhus denna kväll och vinerna är från det Hippa landet Sydafrika. Ett vinland som håller och står sig på alla sätt och vis. En flaska med bubblor och en flaska med lite mer väl byggd kropp och då av mer betydande frukt.
Först ut är Graham Beck Brut Rosé ett vin skapt av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Är gjort enligt Méthode Cap Classique, som räknas som Sydafrikas motsvarighet till traditionell metod eller som med ett annat ord beskrivs som Champagnemetoden, med en andra jäsning på flaska.
Vacker i sitt glänsande glas, det är så fint att beskåda rosa droppar. Det får en att känna sig extra lyxig. Fina bubblor som är lika livliga i glaset som i min gom. Mineralerna är friska och ger vinet luft under sina vingar, det både doftar och smakar av sommarens varma jordgubbar och röda bär. Fin stramhet genom hela gomseglet och seglatsen drar vidare med toner av torkade vita drömmar och en viss brödighet. Vinet smakar mycket och länge.

”Efter andra jäsningen på flaska får vinet ligga på jästfällningen i 18 månader innan degorgering.”

Första serveringen blir lax som jag enbart har lagt i saltat vatten under en timme eller två, skurit den fint och placerat ut på en tallrik med syrad rödlök, torkad blomkål, smörstekta surdegs smulor, körvel och koriander, under allt, så finns en majonnäs som är smaksatt med Yozo. En frisk och smakrik rätt, där fetman från laxen gärna lägger sina fenor på vinets syra. Majonnäsen ”dämpar” vinets friska och fruktigheten kommer fram på ett fint sätt. Syran från löken puffar på vinets minerlaitet och fram kommer en elegant bitterhet från både vin och lök. Brödet som är stekt i massor med brynt smör gör att vinets påtagliga smak av bageri, blir nu ännu mer tydlig. En fin början på en ung kväll som kommer bli så bra.

”Graham Beck Wines grundades 1983 i området Robertson av entreprenören Graham Beck. Efter stora framgångar i gruvindustrin kunde han förverkliga sin dröm att bygga ett toppvineri i ett område där han såg stor potential och i princip ingen annan odlade druvor. Här kunde Graham också bedriva sin passion med hästuppfödning, vilken är en stor del av Graham Beck Enterprises. Robertson ligger regionen Breede River Valley som förutom Robertson består av Breedekloof och Worcester. Regionen är varm och har väldigt lite nederbörd, så konstbevattning är ett måste. Robertson är det område som har flest wards i Sydafrika (9 stycken) på grund av dess mikroklimat, eller Terroir.

Graham Beck är mest känt för sina mousserande viner av typen Méthode Cap Classique (MCC), som innebär en andra jäsning i flaskan. Deras ansvarige vinmakare för dessa viner är ingen mindre än Pieter “Bubbles” Ferreira, som är landets mest kända vinmakare för mousserande viner. Graham och hans hustru Rhona Beck var också filantroper och väldigt engagerade i många sociala projekt i området och har bland annat byggt ett Skill Center där utsatta människor kan få utbildning eller delta i olika aktiviteter.”

Låter oss inte vänta på nästa rätt utan att in på det stora och tunga ekbordet kommer nu ett fat med kött från Fjällbete i Jämtland. Tillsammans med en präktig sallad med romansallad, sparris, brynt lök och krasse.  Dessa smaker skall göra nästa vin till oemotståndligt, och det blir en lätt match. Köttet smälter i munnen och får en fin textur känsla tillsammans med salladens krispiga stil. Såsen som fick göra sig med kvällens varma anrättning kom inte med på bild eftersom att efter endast en minut så var kopparkastrullen länsad av såsen. Så blir det när man gör en Bea på brynt smör, för att locka fram en fin nötighet i både kött och vin.
2013 Graham Beck Pinotgae. Sydafrikas ”egna” druva. Ett vin som är proppat med varm frukt och bärighet. Fina toner av fat i både doft och smak. En viss rökighet och fetma av kallt torkat kött. Typiska drag för denna druva. Bärigheten kommer att höjas ännu mer när köttets smakrikedom möter vinet. Och visst blev det så. Onyttigheterna från såsen gjorde vinet mer smakrikt och som extra uppgift fick såsen bli smakbron mellan syran i sparrisen med vinets unga frukt. Är detta ett av årets mest omtyckta grillviner? Varför vänta på att inhandla? Vinet är gott i sin ensamhet, men som vanligt är vin skapt för att ha en gemensam nämnare och det är inte vi utan gastronomi. Jag tror på detta vin till grillad kyckling med lite hetare sås som med chili, vinet skulle dra åt sig lite och visa upp en strävare syra. Tar vi en annan rätt med mer sötma och fetma som BBQ-sås och gratäng som kommer vinet att uppvisa smakrikedom åt det mer kroppsliga viset.

”Frukten till detta vin har odlats i Stellenbosch och i Agter Paarl.”

Skall inte slänga ur mig fler konstiga meningsbyggnader för denna vecka. Utan att jag skall njuta vidare av denna middag, jag vet att Ni kommer att sakna mina ord, men redan nästa vecka så kommer jag med mer syndiga smakfester och groteska vinmiddagar. Så till dess njut och lev för det gör vinet! 



Kommentarer

Populära inlägg