Graham Beck! #Enjoywine
Och då kom snön igen,
vilken månad vi färdas i, ena dagen sol och vår och andra dagen regn eller snö.
Tycker nog i alla fall att det skall vara såhär i mars och april, det gör våren
bara mer spännande. Hemkommen från Öland med ryggsäcken full av godsaker, med
detta så är veckans råvaror och rätter nu skapta.
Två viner skall sättas till den perfekta gastronomin, har valt
två viner från samma vinhus denna kväll och vinerna är från det Hippa landet
Sydafrika. Ett vinland som håller och står sig på alla sätt och vis. En flaska
med bubblor och en flaska med lite mer väl byggd kropp och då av mer betydande
frukt.
Först ut är Graham
Beck Brut Rosé ett vin skapt av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Är gjort enligt Méthode Cap Classique, som räknas som Sydafrikas motsvarighet till
traditionell metod eller som med ett annat ord beskrivs som Champagnemetoden,
med en andra jäsning på flaska.
Vacker i sitt glänsande glas, det är så fint att beskåda
rosa droppar. Det får en att känna sig extra lyxig. Fina bubblor som är lika
livliga i glaset som i min gom. Mineralerna är friska och ger vinet luft under
sina vingar, det både doftar och smakar av sommarens varma jordgubbar och röda
bär. Fin stramhet genom hela gomseglet och seglatsen drar vidare med toner av
torkade vita drömmar och en viss brödighet. Vinet smakar mycket och länge.
”Efter andra jäsningen
på flaska får vinet ligga på jästfällningen i 18 månader innan degorgering.”
Första serveringen blir lax som jag enbart har lagt i saltat
vatten under en timme eller två, skurit den fint och placerat ut på en tallrik
med syrad rödlök, torkad blomkål, smörstekta surdegs smulor, körvel och koriander, under
allt, så finns en majonnäs som är smaksatt med Yozo. En frisk och
smakrik rätt, där fetman från laxen gärna lägger sina fenor på vinets syra. Majonnäsen
”dämpar” vinets friska och fruktigheten kommer fram på ett fint sätt. Syran från
löken puffar på vinets minerlaitet och fram kommer en elegant bitterhet från
både vin och lök. Brödet som är stekt i massor med brynt smör gör att vinets
påtagliga smak av bageri, blir nu ännu mer tydlig. En fin början på en ung kväll
som kommer bli så bra.
”Graham Beck Wines
grundades 1983 i området Robertson av entreprenören Graham Beck. Efter stora
framgångar i gruvindustrin kunde han förverkliga sin dröm att bygga ett
toppvineri i ett område där han såg stor potential och i princip ingen annan
odlade druvor. Här kunde Graham också bedriva sin passion med hästuppfödning,
vilken är en stor del av Graham Beck Enterprises. Robertson ligger regionen
Breede River Valley som förutom Robertson består av Breedekloof och Worcester.
Regionen är varm och har väldigt lite nederbörd, så konstbevattning är ett
måste. Robertson är det område som har flest wards i Sydafrika (9 stycken) på
grund av dess mikroklimat, eller Terroir.
Graham Beck är mest
känt för sina mousserande viner av typen Méthode Cap Classique (MCC), som
innebär en andra jäsning i flaskan. Deras ansvarige vinmakare för dessa viner
är ingen mindre än Pieter “Bubbles” Ferreira, som är landets mest kända vinmakare
för mousserande viner. Graham och hans hustru Rhona Beck var också filantroper
och väldigt engagerade i många sociala projekt i området och har bland annat
byggt ett Skill Center där utsatta människor kan få utbildning eller delta i
olika aktiviteter.”
Låter oss inte vänta på nästa rätt utan att in på det stora
och tunga ekbordet kommer nu ett fat med kött från Fjällbete i Jämtland. Tillsammans
med en präktig sallad med romansallad, sparris, brynt lök och krasse. Dessa smaker skall göra nästa vin till
oemotståndligt, och det blir en lätt match. Köttet smälter i munnen och får en
fin textur känsla tillsammans med salladens krispiga stil. Såsen som fick göra
sig med kvällens varma anrättning kom inte med på bild eftersom att efter
endast en minut så var kopparkastrullen länsad av såsen. Så blir det när man
gör en Bea på brynt smör, för att locka fram en fin nötighet i både kött och
vin.
2013 Graham Beck
Pinotgae. Sydafrikas ”egna” druva. Ett vin som är proppat med varm frukt och
bärighet. Fina toner av fat i både doft och smak. En viss rökighet och fetma av
kallt torkat kött. Typiska drag för denna druva. Bärigheten kommer att höjas
ännu mer när köttets smakrikedom möter vinet. Och visst blev det så. Onyttigheterna
från såsen gjorde vinet mer smakrikt och som extra uppgift fick såsen bli smakbron mellan syran i sparrisen med vinets unga frukt. Är detta ett av årets mest
omtyckta grillviner? Varför vänta på att inhandla? Vinet är gott i sin ensamhet,
men som vanligt är vin skapt för att ha en gemensam nämnare och det är inte vi
utan gastronomi. Jag tror på detta vin till grillad kyckling med lite hetare
sås som med chili, vinet skulle dra åt sig lite och visa upp en strävare syra. Tar vi en annan rätt med mer sötma och fetma som BBQ-sås och gratäng som kommer vinet
att uppvisa smakrikedom åt det mer kroppsliga viset.
”Frukten till detta
vin har odlats i Stellenbosch och i Agter Paarl.”
Skall inte slänga ur mig fler konstiga meningsbyggnader för
denna vecka. Utan att jag skall njuta vidare av denna middag, jag vet att Ni
kommer att sakna mina ord, men redan nästa vecka så kommer jag med mer syndiga smakfester och groteska vinmiddagar. Så till dess njut och lev för det gör vinet!
Beställnings sortiment – N/v Graham Beck (Nr 77905) BrutRosé, ENDAST 119 PIX
Beställnings sortiment – 2014 Graham Beck (Nr 12821)Pinotage, FINA 99 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar