De två äro så goda! #Enjoywine
Då var det tisdag igen, galet vad dagarna rullar på, den ena vindagen
efter den andra. Och som grädden på nosen så drar GastroVin mot Åre och
Jämtland igen, för att tömma vinkällare och enbart snacka toppgastronomi. Vi
kan väl hoppas att det blir en och annan skiddag också.
Vårens känslor blandas med höstens rusk en tid som denna, därför så
åker grillen, badtunnan, bastus och poolen fram och tillbaka. Ena dagen fint
och riktigt skönt i solen gassande strålar och som i dag då, dräpande regn med
blöta inslag in i märgen. Typiskt svensk även att klaga på vädret. Men i Åre är
det två meter snö, minus 5 och strålade sol… eller? Februaris sista krönika
skriven från Snickerboa.
Två viner dukas upp mot 6 smaker.
Hur kommer man lyckas få ihop detta då? Finns bara ett svar och ett recept. Ta
några fina vänner, ge dem några glas, be dem sjunga något fint och låt maten
tysta mun, salta och peppra med fin gastronomi och dutta på en sked med kärlek
på toppen så kommer allt bli galet gott tillsammans. Tror att det är så här som
man lär ut på dagens finare utbildningar i kursen mat och vin i kombination?
Vem orkar hålla på med texturer, temperaturer, grundsmaker, säsong och allt
annat tjafs? Hmm..
Vi börjar med vinet som kommer
från Italien och har en etikett som man kan tro kommer från Da vinci koden.
Primitivo 40 % , Montepulciano 30 % , Nero d`Avola 20 % , Merlot 10 %. En
druvblend som kan få en att hoppa till. Men jag tycker att det låter
intressant och vi alla runt bordet för nosen mot glaset. Observera att vinerna inte är dekanterade
denna kväll, enbart för att få ett brysk uppvaknade av ung och verbal frukt.
Låter mig säga såhär, vinets smak är inget att gå miste på, man är i Italien
det är en klarhet, men sen tar det stop för att lokalisera sig mer än så. Det
är väl inte så konstigt, eftersom druvorna kommer från Sicilien, Veneto,
Abruzzo och Apulien. En härlig mix tycker jag, alla runt bordet instämmer.
Vinet strålar med unga röda bär, fina fat inspirerade toner. Vinet har en
bra balans i hela sin väg genom gommen, och jag som gillar viner med frukt och
gärna lite bitska tanniner håller detta vin till de goda. Finner även brända
toner av björkbark, rostade kaffebönor, torkade fikon, Valrhona choklad. Det
som jag tycker är mest intressant med detta vin är delen av passito di
Primitivo som jag tycker knyter ihop vinet får de hela att kännas fulländat. I
glaset har vi N/v Memoro Piccini. (82p)
Vinet Memoro har det jag söker
efter, i en prisklass som denna. Vinet skall inte sättas upp mot dem största och
mest kraftiga smakerna, inte heller får man vara för feg. Vinet klarar av
mer än vad man kan tro. Det jag hade tills hands under middagen var som vanligt
min citron för att reglera syran i vinet och på så sätt kunna bräcka på med mer
onyttigt som fett, salt och sött i rätten. Prova ni med nästa gång.
”Familjen Piccini lever i och är
verksamma i hjärtat av Chianti distriktet i Toscana, Italien. Deras historia
börjar 1882 då Angiolo Piccini med endast 7 hektar började framställa viner
under devisen -”det är inte hur mycket vin vi gör, utan hur mycket passion vi
lägger ner i vårt arbete med vinet. Idag är det fjärde generation Piccini genom
syskonen Mario och Martina Piccini som styr familjen och vinerna framåt. Det är
även de som lyckats ta Piccini utanför Toscana och Italiens gränser. Idag
återfinns familjen Piccinis viner runt om i världen och efterfrågan på deras
välgjorda, goda viner fortsätter bara att växa. De har idag fyra egendomar i
Toscana och genomgående från deras Chianti till vinerna från egendomen i
Brunello di Montalcino finns de gemensamma nämnarna: kvalité, drickvänlighet
och respekt för ursprunget!”
- “The only wines worth making
are the ones you believe in” Pierangelo Piccini
Smakerna som står på bordet denna
kväll är ett litet stycke med ankbröst, torkad grönkål och apelsinkräm. Vi
finner även en stor panna med konfiterade potatisar med örter. För att slå
till på stort så kommer en även en sallad på kapris och rå rödbeta sammanstråla
med övriga smaker. För crispet skull så har vi även friterad lotusrot.
Vi var inte sena denna kväll att
fylla upp nästa vin som har en mer "syltighet" gillar inte ordet för
vin, men det är en god förklaring på hur vinet är. 100 % petit Sirah har sin
egendomliga men ack så fina smaker och dofter från björnbär, örter och choklad.
Jag personligen håller denna druva högt och tycker att den passar bra med vår
nord nordiska mat, speciellt nu mitt i vintern. Skall inte göra bort mig och
säga att den inte kommer att passa galant till sommarens stora stekar och
smakrika såsen på den stora grillfesten. Jag vet för jag provade i somras. 2013Gnarley Head Petite Sirah (83p) har vi i våra glas, från firman Delicato Family
Vineyards. Såklart är vi i hemma
kära distrikt Lodi. Det låter fel att säga att detta vin passade ännu bättre
till våra smaker på bordet, låt mig förklara så här.
Ibland är man sugen på disco och ibland är det skönare att slå sig ned i en fin glamorös cocktail bar och bara njuta i fulla drag. Memoro blir lent och elegant till maten medans Gnarley Head sätter fart på ankan så det poppar till ordentligt i munnen, och med tanke på den konfiterade potatisen till de båda vinerna så fungera de två ypperst gott till. Memoro lägger sig som en fin pläd över de feta och smakrika knölarna. Medans Gnarely brottas med potatisen och kör rakt över alla godheter.
Ibland är man sugen på disco och ibland är det skönare att slå sig ned i en fin glamorös cocktail bar och bara njuta i fulla drag. Memoro blir lent och elegant till maten medans Gnarley Head sätter fart på ankan så det poppar till ordentligt i munnen, och med tanke på den konfiterade potatisen till de båda vinerna så fungera de två ypperst gott till. Memoro lägger sig som en fin pläd över de feta och smakrika knölarna. Medans Gnarely brottas med potatisen och kör rakt över alla godheter.
För en som inte provat lotus-rot har missat något, skala, fritera och salta. Galet gott, till snacks och som
texturhöjare i all mat. Vi skålar runt bordet ännu en gång och låter oss ge
oss till känna om vilket vin som blev bäst till maten och vi alla hade samma
tanke som jag beskrev de två. De är fina bägge, med på två olika sätt. Detta
sätt att prova vin på gör jag för sällan, laga upp en stor rätt och sen poppar
olika viner till samma, det är i dessa stunder man får de mest ärliga och bästa
resultaten om hur vin gör sig till smaker och hur de utvecklas. Man blir lite
av en kemist som sitter med sina glas, doftar, provar ,smuttar, testar smakerna
från tallriken. Det är detta som är så kul med mat och vin i sin helhet. Glöm
inte den bästa kryddan..vännerna!
”När Gasparé Indelicato på 1920-talet emigrerade till Kalifornien från
den lilla byn Campobello på Sicilien var det helt naturligt för honom att
fortsätta med det hans far, farfar och flera generationer hade livnärt sig på –
att odla druvor. Våren 192 planterades de allra första druvorna och inom några
år hade ryktet om Gasparés fina Kalifornien druvor spridit sig i landet,
orderblocket var fulltecknat! Men förbudstiden 1919 till 1933 och den
påföljande stora depressionen lamslog försäljningen. Gasparé hankade sig fram
genom att sälja druvor huvudsakligen till Chicago, där privatpersoner tilläts
göra 200 gallon vin för eget bruk. 1935 beslöt sig Gasparé för att själv göra
vin av delar av sin skörd, i den gamla höladan på vingården pressades för hand
druvorna till det allra första vinet från familjen Indelicato. Den andra
generationen bestående av Gasparés söner Vincent, Frank och Anthony drev på och
utvecklade företaget genom att utöka produktionen avsevärt och ”skräddarsy”
viner till andra vinerier i Kalifornien. Idag är det Anthonys söner Chris och
Jay Indelicato som står vid rodret. Chris, som är vd, fick 2012 den fina
utmärkelsen ”Wine Star Award Winner” som årligen delas ut av tidningen Wine
Enthusiast
Magazine. En vinvärldens motsvarighet till filmvärldens Oscar.
“Vår familj är känd för sin innovativa förmåga, jag tillhör den tredje
generationen och visst hade det varit enkelt att bara luta sig tillbaka och ta
vid där andra generationen slutade. Över 80 år – det är en lång tid att
framgångsrikt verka i den oförutsägbara vinbranschen. Att Delicato Family
Vineyards finns kvar och växer är till stor del tack vare vara förfäder som
aldrig gav upp”, säger Chris Indelicato.
San Bernabe i Monterey – hörnstenen i familjensvinodlande och
vinframställande: Monterey är ett stort vinområde i Kalifornien som mestadels
producerar vita viner, men även röda som cabernet sauvignon och Pinot Noir. Här
ligger familjens kronjuvel, vingården San Bernabe, som köptes 1998. San Bernabe
ligger i ett odlingsområde med torrt klimat och svalkande vindar från havet.
Redan från starten genomfördes här ett ambitiöst program för att förbättra
kvalitén i vingården. Man om- och nyplanterade specifika druvsorter och kloner,
förbättrade klonstammar och spaljeringsmetoder, d.v.s. hur vinrankorna ska
växa. San Bernabe är idag världens mest enskilda diversifierade vingård och
hörnstenen i familjens vinodlande och vinframställande. Här odlas idag hela 21
olika sorters druvor! Chardonnay, Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah/Shiraz,
sauvignon blanc, Pinot Noir, barbera, Gewürztraminer, white Riesling, lagrein
och valdiguié, för att nämna några. Härifrån kommer bl. a. Irony Monterey Pinot
Noir och vinserien Noble Vines.
Tredje generationens starkaste avtryck är kanske miljöfilosofin, vilket
innebär att familjen bara ser sig som långsiktiga förvaltare av den mark de
odlar. De eftersträvar en stor artrikedom, så att naturen själv kan skapa sitt
egna naturliga ekosystem. Familjens omsorg och arbete med San Bernabe har
bidragit till en storslagen naturlig miljö som inte tidigare funnits på denna
plats. Bland invånarna på vingården San Bernabe finns idag både vildsvin,
prärievargar, kaniner, grävlingar, rådjur, pumor, örnar, falkar, hägrar,
starar, gamar och rikligt med fisk för att bara nämna några arter. Lodi, en av
de äldsta vinregionerna i Kalifornien Clay Station är en annan av familjens
vingårdar, belägen i vindistriktet Lodi. I mitten av nittiotalet odlade
familjen främst druvor i norra Kalifornien, men ville pröva något nytt. I Lodi
fann man en bit mark som aldrig tidigare rörts av en plog. Vingården fick sitt
namn efter ett historiskt stopp för diligenser under Kaliforniens guldrush –
Clay Station. Här experimenterade man tidigt med druvor som nästan aldrig
odlats i detta område – viognier och Syrah (druvor från södra Frankrike),
Malbec (från Bordeaux), Pinot grigio (från Italien) och petite sirah (från
Montpellier, Frankrike). Lodi är en av de äldsta vinregionerna i
Kalifornien,
men också en plats där några av de mest moderna vinmakarmetoderna utövas. Lodi
är även Kaliforniens mest kända område för druvan Zinfandel, eller Zin som den
kallas i folkmun. I Delicato Family Vineyards vinportfölj ingår varumärkena
Gnarly Head, Irony, Brazin, Noble Vines, Stone Barn, Black Stallion, Clay
Station, Elvis The King, Fog Head, Loredona och Bucephalus.”
Bägge vinerna finner ni på
monopolet under följande nummer. Jag vill bara med dessa sista ord tacka för
vinerna, sällskapet och alla skratt. Vin är allt bra roligt. Jag gillar att
arbeta med folkhälsan och dess förpliktelser. Nästa vecka kommer raderna att
skrivas från ett vitt Åre och ett soligt sådant. Glöm inte att komma förbi
Copperhill och hälsa på i min vinbar. Tro inget annat än att det kommer
serveras galet massa bra viner. Och ni behöver inte ställa frågan om vilken
låda det kommer finnas flest viner från! Tack och ses i snön, åk ni först så
väntar jag där nere...
Ordinarie sortiment - N/v Memoro,Piccini (Nr: 2392) YNKA 89 PIX
Ordinarie sortiment - 2013Gnarley Head, (Nr: 74570) ENDAST 95 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar