Korlat 2010
Ju mer jag lär mig om
vin, ju mer förstår jag hur lite jag kan. För ett tag sen så kom det ett gäng
med flaskor hem till Snickerboa och jag är inte sen som så att poppa upp och
prova med mina nära och kära, alltid kul att få en bredare blick över vinerna än
att bara en dryg vinnörd som jag skall sitta och leka Mr. Jr. Parker. Men denna
gång kom vinerna från ett land som jag inte alls är berest i och hade inte en
susning om hur vinerna skulle tilltala mig.
Kroatien är ett vinland som jag borde kunna mer om, ett land
som gör vissa viner med riktigt hög klass. Jag har sen vinerna anlänt, blivit
mer nyfiken på landet och dess viner, speciellt viner gjorda på inhemska druvor
så som de gröna Kranjska Rizling (Riesling) Rizvanac, Posip, Zlahtina, och
Grasevina. Och för de röda så tycker jag att Zweigelt, Merlot, Cabernet och
Syrah håller god standard. Arial för druvor i landet uppgår till ca 38.000 hk
och blir i slut ändan ca 2 miljoner hektoliter.
Första vinet som fick stå till tjänst är 2010 Korlat
Cabernet Sauvignon. (Nr: 70707 222 PIX) (89p) Ett vin som slår mig på nosen direkt.
Hade förväntat mig en lättare doft av urvattnade svartavinbär men så fel jag
hade. Doften är stor och vinet är proppat med plommon, jordighet, örter och
fantastiska moreller. Smaken är bred och balanserad, kryddig med inslag av
samtliga dofter. Vinet har en eldighet och fat ton som gör vinet stort och
elegant. Jag fick bita mig i läppen och dra på en sked till med Bea över min
grillade fläsknacke från Patanegragrisen.
Va inte rädd för att ladda på med smaker i maten till detta vin, för de
klarar av de mesta i hetta och smakrikedom. Mycket överraskad över hur vinet är
skapt. Kan inte säga att vinet skall drickas nu eller om 4 år, för mig så var
vinet perfekt i just detta nu.
Nästa vin som har fått vakna till liv i karaff. Efter jag
tagit första sippen av Cabben så insåg jag att Syrah inte kommer att vara ”lugnare”
och rätt gjort så. Efter 2 timmar i karaff så var vi redo att ta hand om vinet.
På tallriken hade vi laddat med grillade ribbs, som blev kvar från julbordet. Penslade
med ingefära, chili och peppar. (Fredde i Solsidan, känns torr om man jämför
med våra mängder glace). I glaset har vi nu 2010 Korlat Syrah (Nr: 70139
222 PIX) (92p) Håll i hatten, doften är kraftig, stora mängder av mocka, choklad, kakao,
mogen röd frukt och fat. Smaken är som sin doft men vinet spär på med galet
härliga tanniner och frukt. Viner smakar mycket och länge. Vitpepparn och ceder
toner kommer som ett fint efterlängtande kroppsdel. Vinet är mycket, mycket
bra. Skall inte jämföra länder, men tänk er en soldränkt Shiraz från bättre Terroir
i Australien. Kan inte annat än fylla på glaset ytterligare en gång och ta tag
i nästa revben och slita det i stycken med mina ny polerade gaddar. Samma
tecken visar detta vin som föregående att man behöver inte vara rädd att ladda
på med smaker som sälta, fetma och sötma i maten, vinet tål mycket smaker. Min
enkla plädering blir att vinet är strålande. Drick i dag, glöm ett år eller två
i källaren, jag tror inte att vinet kommer att tappa, men återigen. Vinet är
perfekt just nu.
Sista vinet för
kvällen blir 2011 Mediterano Plavac Mali (Nr: 71335 181 PIX) (88p) Ett ”lättare” vin
som jag borde börjar med innan de två bjässarna till huvudrätterna. Men inget
att göra åt nu. Tar ett åk i skogen med de feta laggen och inväntar neutralisering
av min gom för att uppskatta vinet bäst. Väl hemma igen vid brasan så står det
en Clubba med grillad bacon, anklever och för stora mängder ost.
Vinet är
upphällt och det är ett ”påigt” vin som äntrar min nos. Redan i sin doft så
klargör jag att vinet är balanserat och känner skogens röda bär. Syran är bra och
tanninerna spelar på bra. Ett vin som har elegans och finess. Ett bra vin som
kommer bli intressant att följa i sin utveckling.
Tackar www.triggollo.com
för äran att prova era viner. Jag erkänner att jag inte visst om det var bu
eller bä som skulle komma på posten. Men är mycket glad över att provat riktigt
bra kvalitet från Kroatien och varför inte lägga in en resa, rätt omgående för
att få steppa runt mer i dess vingårdar. Läs mer på www.korlat-vina.hr för mer info om
vinerna. Skål på Er!
Kommentarer
Skicka en kommentar