Gott nytt år!

Ankomst Jämtland, det är inte mycket till snö, men bergen, sjöarna och den friska luften är precis som vanligt. Folket myser i kapp och det är en händelserik vecka! Nyårsafton är snart här och det vankas som alltid mycket god mat och fantastisk dryck. I väntan på att klockan skall slå 12 så laddar jag på med både högt och lågt, måste hålla mig två dagar till. Jag är en sådan typ, som drar mig undan alla fyrverkerier och galenskap. Jag sitter hellre hemma med min käre och hunden Jeff och bara poppar upp gott och äter lite enkelt. Med detta menar jag, att alla skall fira på sitt sätt och det viktigaste är att man har kul. För det har jag! Låt mig nu få presentera årets sista krönika med Enjoywine för att sen ladda om i 6 dagar innan det är tid för att öppna upp året 2016 med nya sköningar från denna breda och mycket trevliga portfölj.
Vi drar oss till Spanien och letar reda på min favorit druva till druva, som även ligger många nära om hjärtat. Jag tycker om de lätta saltstänken som lätt droppar sig på vinrankas blad och förgyller druvan med läcker sälta och friska. Adderar man sen på druvans typiska karaktär från grape, Jasmine, lime, äppelskal och stenig Terroir så har man det perfekta vinet. Så i glaset slås nu 2013 Castro Valdes Albarino, Riax Baixas. Svala droppar packas på varandra och snart är glaset fyllt, vinet är så kallt så det blir imma på insidan, gillar när det är riktigt kallt. Det som händer med vinet är att man ”döljer” vinets kropp och får till en börjar ren och skär friska, sen låter man vinet så vistas i gommen och tempereras på bästa vis, på så sätt kommer vinet kropp att utvecklas i munnen och kommer smaka mycket mer än vid ankomst. Låt er prova om ni tycker desamma!
Vinet är som sagt friskt och örtigt, syran är god och mineralerna är balanserade. Det är en tun fin linje av både doft och smak från jästfällningen. Detta gör vint lite mer kroppsligt, ett smart drag från vinmakaren. Jag presenterar en god anrättning som är skapt av ägg, kål, svamp, kummin och lax.
I första tallriken så läggs olivoljestekt svamp med bakat ägg och torr kål. På andra fatet kommer Salma laxen som är stekt med socker, salt och kummin. Löjligt gott säger jag! Vad tror man kommer att hända med vinet när alla dessa smaker sätter an på druvan. Vinet älskar att få kärlek från sälta och gröna toner, och det kommer som på beställning av laxens feta sälta och kålens textur. Sötma vill vinet ha i måttliga mängder och de får vinet från fisken och svampen har en viss sötma i sig. Tack vare Umamin i svampen kommer vinet att dedicera sig omgående till äggets krämighet och protein, resultatet av detta är att vinet kommer få en skjuts upp i smakhimlen och det smakar bara helt enkelt mycket mer.

”Något av det vackraste Spanien har att erbjuda i naturväg är Galicien. Här i denna gröna oas i nordvästra hörnet av Spanien, direkt norr om Portugal görs dom bästa vita vinerna i landet. Här trivs också den lokala druvsorten Albariño som allra bäst. DO Rias Baixas som området kallas är ett av de nyaste distrikten med kvalitetsgaranti (DO). Rias Baixas delas upp i fem subregioner, Val do Salnés, O Rosal, Condado do Tea, Soutomaior och Ribera de Ulla. Den absolut största mängden vin produceras i Val do Salnés där jordmånen är bördigare än de övriga regionerna. Odlingarna ligger i stort sett bara på slättland nära atlantkusten. Detta ger möjlighet till maskinskörd och storskalighet, vilket annars är ovanligt inom Rias Baixas. De två regionerna som anses göra de bästa vinerna är Condado de Tea och Ribera de Ulla. Här är det varmare, brantare, torrare och väsentligt magrare jordmån. Rankorna binds upp i ett pergolasystem för att skydda sig från för mycket solljus. Detta tillsammans med stora temperaturskillnader mellan natt och dag innebär att druvorna hänger längre på rankorna än någon annan stans i regionen. Detta ger viner med mer komplexitet och djup tillsammans med en distinkt mineralitet. Adegas Castro Brey från Ribera de Ulla håller till i närheten av den lilla byn Vila de Cruces, här råder ett unikt microklimat genom den direkta närheten till floden som innebär en något högre luftfuktighet än normalt. Deras Castro Valdes var ett av de första vinerna från området att lanseras på Systembolaget för ca 10 år sedan. Sedan dess har man ytterligare förbättrat och moderniserat sin produktion och man tillhör idag ett av mest prisade vinerierna i regionen.”

 Nästa rätt är som skapt av Jämtlands vackra natur, allt är plockat och skapt av naturens fina skafferi. Köttet kommer från Fjällbete, rönnbären är plockade och inlagda enligt gammalt recept. Kockan är från trakten, sparad från sista skörden. Tänk bara om vinet kunde vara gjort i Jämtland också? Nej, där drar vi gränsen. Vinet skall komma från Frankrike denna gång. Köttet från ko skall bara stekas, för att få en korrekt och bra yta, sen in i ugnen för att gotta upp sig till en temperatur av 53 grader. Spiller sen Rönnbris och pickad lök över köttet. Gör sen en kräm på 1/3 jordärtskocka, 1/3 smör och sist 1/3 grädde, adderar till lite salt och peppar sen är rätten klar.
Vinet för kvällen är hämtat från södra delarna av Frankrike, mer bestämt AOP Saint Joseph 2011 Francois Villard Saint Joseph Mairlant är vårt vin för varmrätten. 100 % Syrah och de kommer från tre olika byar Ardoix, Félines and Chavanay. Tar mig en titt i karaffen och efter 2 timmar med ny luft så känns vinet redo för att avnjutas. Klart och korrekt med ett djup och en viss antydan till oxblod. Doften är stor och det är inte svårt att finna nymald peppar med efterföljande kavalkad av örter. Smaken är till en börjar stram och sluten, men känner omgående att vinet kommer att växa med värmen från gommen. Låter mig hänföras av vinet och nu uppvisar drycken alla mina önskningar, blåbär, björnbär, viol trängs tillsammans med fina tanniner och fatkänsla. Kan inte annat än bara ta en ny klunk och vänta mig samma upplevelse som första smaken. Men vinet säger ifrån ganska snabbt och vill ha gastronomi för att komma till skott.
Tar mig en skiva kött som och gaffeln är proppad med alla tillbehör. Tar direkt en slurp till av vinet och omgående så vaknar vinet till, vad tros hända med alla de ”tuffa” smaker från vinet, när de träffas av smörighet, gräddighet, krämighet, protein,sälta och skarp syra? – Jo ni, vinet blir snällt som ett lamm. Alla de smakrika tingen från rätten gör vinet fullständigt galet och blir så gott. Att vinet är gjort för att njutas till smakrik mat är inget att hålla på. Från att ha varit en hårding i MC-väst till att bli som dun är rent sagolikt, ibland lyckas man i köket där hemma. För er som fortfarande inte tror på att använda en syra och vinägerliknadne substanser, så är ni så old school, det funkar alldeles utmärkt. 

” Francois Villard har på 20 år etablerat sig som en av Norra Rhônedalens absoluta topp-producenter, Francois arbetade innan som kock men blev tidigt tagen av “vinets magi”. Hans stora arbete ligger enligt han själv i att hela tiden fördjupa sig i de olika jordmåner och microklimat hans odlingar innefattar, att förstå dessa och att kunna förmedla vad de ger hela vägen från vinrankan till flaskan. Condrieu är Francois hjärta och det var där han började sin bana som vinmakare innan han påbörjade sina projekt i Sainth-Joseph och Côte-Rôtie.”

För att inte uppehålla er för mycket inför den stora nyårshelgen, så skall jag sluta här denna gång. För er som har snö under fötterna, ta skotern till bolaget och för er som har grus som underlag, ta en promenad för att göra de goda inköpen för bästa nyårsfesten! Tack för det gånga året och jag ser fram emot ett gott nytt år, tillsammans med Er på Enjoywine och alla fantastiska läsare, följare och anhängare. Utan Er är jag inte mycket att hänga i granen. Tack!   

Beställnings sortiment –  2013 Castro Valdes (Nr 73080) EDNAST 109 PIX

Kommentarer

Populära inlägg