Heliga vare du Jim #Enjoywine

Tisdag, då är det ju tid för veckans krönika. Den gångna helgen har varit mirakulöst gällande intaget av bra gastronomi och fantastiska viner, två viner som visade upp sig på ett enastående bra vis kommer jag att berätta mer om i denna text. Vi kan inte annat än slås av all destruktiv media idag, det kvittar vilken kanal eller social media, så är det endast tråkigheter. Jag dömer inte, men heller så lägger inte mer kraft en vad som behövs, jag kommer alltid att laga mat för kärlekens skull och såklart gemenskapen som den ger oss. Dricker alltid viner med ett förstånd om hur vinmakaren/gården vill att jag skall njuta av dropparna. Detta kallas respekt och det är kanske ett ord som borde användas mer i vår politiska värld. Jag är inte en del av den nu, jag tillhör den värld som tycker om varandra, inte skada. Så denna text kommer vara ännu mer bombarderad med kärlek och trygghet än mina föregående inlägg, för jag är så trött på att människor vill andra illa.
Kvällen första kärlekspatron är hämtad från andra sidan vattnet och mer exakt på dess västkust. Alla som känner mig vet att jag har större delen av mitt hjärta i Kalifornien, kärleken till vinerna har jag många härliga jänkare att tacka för, speciellt Paul Roberts och Bill Harlan. För att få ut mer känslomässiga smaker och dofter av vinet så får de vakna till liv i karaff. Sensuellt och brett breder vinet ut sig och börjar vakna till liv. Doften är ljuvlig och alldeles ren, tonerna av varma öländska jordgubbar trängs med hallon och solmogna vinbär. Vinet är enligt och galant bra balanserat. Smaken sitter kvar länge och det finns en vis kryddighet och syra i vinet som jag vill komma åt och det gör jag med att servera heta smaker på tallriken. 100 % Pinot Noir från 6 olika lägen i Santa Maria Valley. (94p) Huvudsakligen kommer druvorna från Bien Nacido, Rancho Vedro och Le Bon Climat. Alla de kunniga säger att 2011 är ett svårt år, jag tycker att år 2011 ger mig en stil av mycket hårt arbete i vingården. Vinet har fått sin vackra form av att ligga i fat under 11 månader.

”Au Bon Climat grundades 1982 av Jim Clendenen. Under sin studietid på Santa Barbara University gjorde Jim ett utbytesår i Bordeaux och fick upp ögonen för livets goda. Mat och vin. Det var dock inte förrän några år senare under ett längre besök i Bourgogne som tanken på att börja göra vin själv dök upp. Småskaligheten och de enkla medel som används vid framställning av viner av absolut världsklass lockade Jim till att prova på något liknande hemma i Santa Barbara. Efter att ha tjatat in sig som medhjälpare hos Ken Brown på Zaca Mesa och efter att a gjort tre skördar på ett år. Californien, Australien och Bourgogne, var han redo att dra igång sin egna verksamhet. Tillsammans med Adam Tolmach, idag mest känd för Ojai Vineyard skapade dom Au Bon Climat 1982. Succén var ett faktum direkt med första årgången. Efter nio år tillsammans gick paret skilda vägar och Tolmach startade upp sitt Ojai vineyards, medan Jim fortsatte med Au Bon Climat. Sedan dess har Jim Clenenden fortsatt att producera huvudsakligen Pinot Noir och Chardonnay i sin alldeles egna stil. Egentligen har receptet aldrig förändrats. Målet har alltid varit att göra Californiska viner med inspiration från Bourgogne. Medan trender kommer och går står Au Bon Climat stabilt i den sandiga jorden vid utkanten av Bien Nacido Vineyard och producerar världsklassviner årgång efter årgång utan att ändra på sitt grundrecept.”

Till de här dropparna så serverar jag kanske inte den mest stilfulla rätt, men smakerna är enbart tillsatta för att vinet skall stråla på bästa vis. Jag grillar några skivor med fläsk från Nibble gård. Tar även en stor bit av stekt haloumi ost, lägger soltorkade tomater, rostad lök, söt senap och chilihet ketchup i ett stekt majsbröd. Älskar att äta med händerna, det blir en avslappnad känsla. Vinets frukt tog tag i fläskets feta och salta del och frodades väl. Vinet har även sin sida av kryddighet som blev en saga i sig när den rostade löken med hettan i chili ketchupen tog sig till varandra. Ostens syra lekte vidare med vinet unga spartanska frukt. En förförisk upplevelse de två tillsammans.
 
BOOM, så inleds nästa vin, det är geniala drag på absolut högsta nivå, ett vin som är komplett, det blåser i väg allt som jag provat innan från denna producent. Kraften, alla parametrar i vinet stämmer överens, om vad vägen till det perfekta vinet är.

”Sätter på tonerna av Sigur Ros och låter mig hänföras av vinet.”
Jag sitter nu här med glaset i min hand och det är känns som att jag dras med en berättelse som passerar stora ängar med blomstrande träd, det är nyponbuskar som doftar så mycket att jag nyser lika fint som en prinsessa, att få korgar kastade över mig med rosenblad och känna rosens blad så lena och svala. Det piskas till med en kvist med mogna plommon från morfars egen fruktlund. Det är inte ofta som jag inte finner mer vackra ord om ett fantastiskt vin och här har jag ett sådant i min hand. Visst så kommer det gastkramande smaker och dofter av fat, tanniner och Italienska historiska vingslag. Men förlåt mig för ordet, förbaskat vad gott vinet är. Var är det då vi har i glaset? 100 % Nebbiolo från Santa Barbara County, ja ni hörde rätt, det stämmer till punkt och pricka. Vinet får ligga i 300 liters fat under hela sin vinifiering, och dras sedan om till nya fat och få vila till sin stilfulla kropp där i 5-7 år. Är det en galning som gjort vinet eller är det enbart genialisk sätt att skapa de perfekta vinet? Jag kan inte annat än att dras med till Landet Narnia för varje gång jag slurpar på vinet.  2005 Nebbiolo Bricco boun Natale (96p)från samma producent om vår Pinot Noir ikväll. Au Bon Climat.  Jim Clenenden kan jag inte annat än höja till skyarna över hans sätt att skapa hetlevrade viner med stor passion och kärlek.
Tanken är ju som så, att det även skall ätas en bit kött till detta vin och det var inte så svårt att sätta mat till vinet. En köttbit med två tillbehör som salt och peppar sen är rätten klar för att avnjutas. Tänk er nu att stereon har bytt tonerna till stråkar från Hans Zimmers Inception, då förstår ni att vi är redo att lyfta mot den perfekta kombinationen mellan mat och dryck. Ett stycke Amerikans nöt fick beträda grillen och efter en stunds vila så penslades enbart några droppar citron och soya på köttet, sen är det klart för att ätas. Riktigt rött kött med massa smak och protein som kommer att sällskapa med vinets kraftfulla makter, är nu som hugget i sten. Dropparna av citronen tog sig an vinets påtagliga friska syra och förvandlade vinets hårdhet till Casimir, fram kom nu violens toner och ett uns av anis, lakritsrot. Jag kan egentligen skriva en hel uppsats om denna köttbit med tillhörande Nebbiolo, men kommer att lägga över den studien till Er läsare. Det är kanske som så att vinet kostar några kronor mer än vanligt, men med rätt sällskap, rätt mat och rätt glas så kommer detta bli en sagolik upplevelse. Jag har äran att dricka dessa viner lite då och då men njuter av varje droppe som om det vore min sista.  
Det sista vinet ligger just nu på BS, har bubbelkollat med Enjoy Wine. Köp vinet, drick en flaska nu, en till nästa jul och varför inte de resterande till sommarens stora grillfester. För Pinot Noir, så är tiden inne för att ta släden till monopolet. Shoppa loss på ett gäng flaskor, för detta vin passar fantastisk bra till julbordets smakrika revben, köttbullarna med rödkålen och tro det eller ej. Prova omeletten med svamp till vinet så är man riktigt så glad sen.
Tack till. 

Kommentarer

Populära inlägg