Dra åt skogen så gott! #Enjoywine

Bluemonday, det dunkar toner av Darude utöver fjärden, tänker inte ge mig, inte sätta mig med och bli mer arg över det som sker i världen, speciellt i Paris. Därför kommer denna veckas krönika att bombadera oss alla med hängiven och smakrik gastronomi med kanon goda viner från Enjoy Wine. Det hör inte till vardagen att jag attackerar mina grannar med 90 tals Techno, men det är de värda. Och så känner jag att det blir bättre stämning över viken. Tro inte jag är tokig men Remixen är på 84 minuter. Hoppas på tempo texten igenom, Tejpar därför fast korkskruven och sabreringssvärdet i min legendariska karateband, som i dag bär färgerna blått, rött och en del vitt. För mig är inte slaget om godheten förlorat. Vad lär vi oss av att ramla, jo att igen resa oss upp, och igen blir de som regerar världen med glädje och kärlek. Lämnar därför politiken, dj båset och tar ställning i Snickerboas kärleksfulla kök för nu skall det bombaderas med rättsligt sakförda delikatesser.
Kötta är något som är nyttigt, därför så maler jag ned en mängd med hängmörad ryggbiff från slätterna där över ifrån, menar då anrika Gotland. Denna kväll skall vi sitta till bords är det tänk med att äta bägge rätterna, för att få mer närhet till varandra. Köttet får vila i kylen efter kvarnens masserande knivar. Kommer att servera friterad kapris och inlaga lökbitar. (Jo det går fortfarande att äta lök och syra till vin) Rostad grönkål är en given deltagare och sätter krispet till rätten, många fräser kålen i ungen med olja, som i och för sig blir gott. Men jag tycker att det blir fräschare med torrrostning i het panna. Friterar även en bit av indiskt majsbröd. Även, de får se till att rätten håller stinget uppe med texturer. Skivar tunt ett gäng champinjonen, mest för utseendet skull. Köttet är klart i kylen, perfekt tempererat och nu smaksatt med sesam och chili.
I glaset till denna återkommande rätt i Snickerboa så dricker vi ett piggt och friskt rött vin från Umani Ronchi i Marche. Ett vin som inte kostar skjortan, men levererar mer som ett plagg från en av de bättre klädmärkena i Italien. Doften är hög med tonerna av de blå bären. Smaken är koncentrerad och kryddig med anis toner och en subtil smak av körsbär. Vinet förövrigt, har en bra balans genom nummen och vinets dedikerade fattoner gör vinet större än vad som de utges för att vara. Jag blir genast nyfiken på vad köttets sälta och protein kommer att göra med vinets pigga kropp. För att återigen vara ödmjuk ,så tog köttet hand om vinets fina tanniner och den del garvsyra, fram poppades  nu ännu mer mogen och röd frukt fram. Kul att kaprisen gjorde sig extra bra med vinets kärvare del och mjukad upp hela samspelet mellan mat och vin. För ynka 79 kr så får man mycket vin för pengarna. Vinet som i vanlig ordning, hänger gärna tillsammans med mat för att lyfta sig en nivå till.  Montepulciano 75 %, Sangiovese 25 % är det vi bygger vinet på och det känns som en läcker blandning. Slevar därför upp en sked till med råbiff och fyller upp mitt glas igen med 2013 Tajano Rosso Piceno. (79p) Smarrigt värre.

”De internationella utmärkelserna är många för Umani Ronchi, det familjeägda vinhuset som är beläget i Osimo Scalo, söder om Ancona i regionen Marche. Vinegendomen har fått sitt namn av Dr. Gino Umani Ronchi, och grundades i början av 1950-talet. Nu drivs vinhuset av familjen Bernetti med Massimos son Michele i spetsen. Till sin hjälp i vinkällaren har Michele den innovativa och framgångsrike vinmakaren Giuseppe Caviola som tidigare utsetts till ”Årets vinmakare” av vinguiden Gambero Rosso. Umani Ronchi har förutom sin verksamhet i Marche, där man gjort sig känd som Verdicchiospecialist, även arbetat länge i grannregionen Abruzzo med utveckling av sina Montepulcianoviner. Ambitionen är att nå samma höjder med vinerna från Abruzzo som med dem i Marche. Ett banbrytande steg togs därför 2002 i och med köpet av de 30 hektar vingård i Colline Teramane i norra Abruzzo. Umani Ronchis vingårdar i både Marche och Abruzzo genomgår successivt en övergång till ekologisk odling. Umani Ronchi tillhör sin regions främsta led av vinproducenter, erkänd genom många års kontinuerliga vinpriser och utmärkelser från nationell och internationell press.”

Vi spolar fram tiden en timme och inser att tartaren nu lagt sig tillrätta och att kvigan i köket vill bli smaksatt. Medans vi åt förrätten så fick kvigan hoppa in i spisen för att gotta till sig i ett delikat paket av soya, paprika, sesam, dill och en del mixad chili, såklart en del palmsocker för att köttet skall få en fin färg. Väl uppe på skärbrädan så penslades köttet än en gång med samma smaker som de i spisen. Vilken strålade och glänsande ton köttet la till sig. De övriga smakerna som bringar en komplett anrättning blir spenat, dill kräm gjord på smetana. Tunt skivad lök och små bitar av mesost, där av blev rätten komplett.
I glaset får vi nu en riktig pjäs, det är inte varje dag som det poppas La Poja i Landfjärden, synd är väl det, men man blir ännu gladare när det väl händer. Det är inget vanligt vin detta. 2010 La Poja (96p) är det som breder ut sig i mitt Syrah glas av märket Riedel. Vinet är stort och det är en finstämd känsla att få njuta av dessa goda droppar. 100 % Corvina är vinet gjort av. Låt mig säga såhär, för att hänga kvar i klädesbranschen en sväng, så är detta vin lika vackert som en perfekt åtsittande kostym av märket Armani. Vinet är så genialiskt gjort och det finns inga som helst funderingar på att vilja göra något annat med vinet än bara älska det.  Doften är stor och komplext, har en liten bitter mandel ton som anstryker min nos på de mest lenaste. Antar att doften är en avkomma av vinets tid i fat. Efterkommande dofter bli en drös av rostade varma kaffebönor, fint riven, kall choklad från Hermitage. Lägg sen till smakernas inverkan av plommon, julkryddornas inslag av såsom nejlika och anis. Vinet är rent ut sagt fantastisk gott. För att vara ärlig så fick vinet stå i karaff, ungefär 3 timmar innan middagen, det behövs för denna bjässe. Tro nu inte att detta är ett vin enbart för den kunniga. Vinet smakar mycket och det är kanske lite med koncentration än vad gemeneman är van vid. Ett tips, låt vinet vakna till liv i karaff och ta fram ett glas som har en stor kupa för att vinet skall komma till sitt bästa. Sen är det bara att luta sig tillbaka och njuta i fulla drag.
   
”Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Företaget grundades för 151 år sedan. Det leds i dag av syskonen Franco och Marilisa Allegrini samt deras framlidne broder Walters dotter Silvia Allegrini. Franco är vinmakare, Marilisa har hand om försäljningen och Silvia ansvarar för marknadsföring och PR. Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest kända vingårdarna finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som kullen, d v s La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen. Druvorna därifrån ger ett av Italiens bästa och mest kända viner. Allegrini producerar även en amarone av världsklass. För 20 år sedan beslöt man att rensa bort alla botrytisangripna druvor i samband med amaroneproduktionen. Många av de andra producenterna menade att det var fel. Att det var ett avsteg från den normala processen. Allegrini tog striden eftersom man ansåg att ädelrötan var negativ för såväl tanniner som polyfenoler och antocyaner, de viktigaste grundstenarna i rödvinsbygget och i dag har de allra flesta valt bort botrytisen. Franco Allegrini leder också ett samarbetsprojekt, där Allegrini tillsammans med två stora kooperativ samt en privat producent i Verona-området producerar en vinserie med namnet Corte Giara, avsedd att erbjuda en bred publik det bästa av Verona-områdets viner till konkurrenskraftiga priser”

Vi får inte glömma att vi har en bit mat till dropparna. Vinet som förövrigt är som en bok, man inte vill sluta läsa. Vinet ger mig så mycket. Skivade upp kvigan och lät bitarna falla över det nybakta majsbrödet. Fyllde på med löken, spenaten och krämen av dill och anis. Vek ihop allt och tog mig en tugga tillsammans med vinet. Herre Jisses, säger jag. Nu förstår varför jag drog på mixen med Darude. Sa… i gatan, förlåt men så gott är vinet med maten. Blir alldeles till mig och vet inte vad jag skall börja i min smakrecension. Köttets fina röda textur med sin kryddighet fann direkt vinets kärna och unga frukt. Att råa grönsaker inte tål vin är bullshit, (i måttliga mängder och med rätta tillbehör) i detta läge så tog löken sin beska och åtog sig vinet fat, tro inte att beskan blir påtaglig, den förvann direkt och fram kom en sötma från löken som är ett äventyr i sig. Krämen med örterna och anisen fann sig omgående med vinets kryddighet och jag vet inte om det känns klokt att sägas med vinet fann sig i alla de smaker som jag tillfört. Men storheten i det hela kommer jag åverlåta till när ni provar vinet. Vinet blev som befäst med mesosten, mer än så säger jag inte. Tänker oss att vinet i sin ensamhet är snyggt burdust och smakrikt. Så hävdade sig vinet till rätten blev absolut inte mindre smakrikt, utan bara mer angenämt. Vilken kombo! Låt er prova desamma.
Kötta nu ned till butiken och inhandla gott kött (Känd Svensk bonde) och slira förbi monopolet för att lägga en bra order. Som Ni ser, så kostar Allegrini La Poja en slant, men återigen. Jag vet att ni inte kommer bli besvikna. Drick La Poja till pastan med grädde och oxfilé, prova vinet till tryffelrisotto. Ja ni kommer att häpnas över hur bra vinet är. Lycka till med att sprida kärlek så skall vi få bukt med de onda som skall bråka i onödan. Skål och njut det blir godare tillsammans.


Beställnings sortiment2009 La Poja (Nr: 99483) ENDAST 451 PIX 

Tack till.
www.enjoywine.se 

Kommentarer

Populära inlägg