Jordan Wines #Vinunic

Finns det något mer klassiskt än att få slå sig ned i de vackert klädda stolarna på Wedholms fisk, få spegla sig i de välputsade silvret. Klinka lite i de skimrande glasen. Atmosfären på Wedholms är något riktigt speciellt. Denna dag så skulle vi äta gott och såklart njuta i andakt av Kathy Jordans viner från Jordan Wine of Stellenbosch. Det som slog mig först när Kathy öppnade upp för provningen, vad vilken fantastisk röst och vilken inlevelse hon har, vilket perfekt vinspråk. 

Först ut 2014 Jordan The Real McCoy Riesling (Nr: 72209 149 kr BS) Vackert vin. Klart och tydligt, rent och fräscht. Lätt anstöt av petroleum om god minerlaitet. Lång smak och elegant. Antydan mot kryddigt och nyrivet limeskal. Nästa vin är 2014 Jordan Inspector Peringuey Chenin Blanc (Nr: 88037 139kr BS) Klart och rent vin, dofterna storhet är oljig, varm majs och rostade toner. Smaken är god och väl balanserad, god syra som bär upp vinet och inte får en för fet inlevelse. Till dessa två riktigt bra viner avnjöt vi en mycket god laxtartar. Rätten gjorde sig mycket bra till båda vinerna.
 2014 Jordan Unoaked Chardonnay (Nr: 72303 129 kr BS) Goda dofter och smaker åt rostade majskorn som stekt i brynt smör. Friskheten i vinet övervinner allt och vinet känns bra hela vägen. Vinet känns stiligt och har en god potential att utvecklas under ett år eller två. 2013 Jordan Chardonnay Barrel Fermented (Nr: 73585 139kr BS) Det första som slår mig när jag doftar på vinet är kall cigarrök med påhängande aska. Är Burgundisk i sin stil och tack vara att vinet fått en längre tid i sitt glas så strålar viner verkligen ut ordentligt, blommigt, smörigt och perfekt fattoner. 2013 Jordan Nine Yards Chardonnay (Nr: 73585 259kr BS) Storhet är en lättsammare slutsats av detta vin. Vinet har allt det jag söker och längtar efter, när det hälls upp ett vin som detta. Vinet är poppigt och retsamt till en början, envisas med att ha en lite för glad minerlaitet! Torkade murklor och ny putsade kantareller ligger som en snygg antydan i bakgrunden. Lång smak med väl avvägda toner åt rostat fat. Löjligt gott. 2010 Jordan Chardonnay Barrel fermented (Nr: 73585) Vinet har utvecklats mycket om vi jämför med ynglingen från 2013. Vi höjer upp smakpaletten ett par steg och får en typisk Meursault stil i vinet. Terroir betingad med skiffer och varm sten. Till dessa underbart goda viner njöt vi alla av en stor bit helgeflundra med en drös av kantareller och en smakrik champagnesås. Pricken över allt i denna rätt är såklart det lilla nybakta smördegs fras till Bouchéer. Vinernas smakrikedom befuktade rätten på ett sensuellt vis och för min del så föll de alla i min smak, med ett undantag att 2010 Barrel Fermented var extra bra till fiskes perfekta sälta och syran i såsen.
   
 Två röda viner skulle provas och det blev 2010 Jordan The Prospect Syrah (159kr) Vinet har en klarhet och vissa mognadstoner, stort djup och dofterna drar åt vitpeppar, kryddighet, skogens röda bär och björnbär. Kall riven choklad av Hermitage stil. Ett lockade vin som kommer leverera på topp redan idag! 2010 Jordan Cobblers Hill Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet franc. Kraftigt vin med god ryggrad, balanserat vin med hög tannin struktur, behöver få sin tid i karaff innan njutning. Toner av chili, svarta vinbär, ett uns av ceder och perfekta fat inslag. Till de två viner, fick vi en bättre bit ko ost som fått bada i calvados. Syran och sältan i osten behövdes för att lugna ned de bryska inslagen i vinerna.
Som avslutning så fick vi såklart en perfekt bakad crème brulle, perfekt bränt täcke av råsocker och till de några bär. Det kan inte avslutas bättre än så, om inte med ett glas 2011 Jordan Mellifera. (169kr) 100 % Riesling med anstrykningar av honung, sommarblommor, persiska och aprikos. Ädla droppar av nektar. Barnsligt gott!
Stort tack till Vinunic och Wedholms fisk för en mycket trevlig lunch. Stort tack Cattis, för allt!


”På Jordan Wines i Stellenbosch har det strävsamma paret Gary och Kathy Jordan gjort viner som väckt internationell uppmärksamhet i snart 15 år. I början av 1980-talet köpte Garys föräldrar den historiska egendomen och lade ner stor möda på att undersöka jordmånen i de olika lägena och inledde därefter ett ambitiöst nyplanteringsprogram. Sonen Gary läste samtidigt geologi på universitet och var naturligtvis till stor hjälp vid anläggningen av vingårdarna. Han träffade sedermera en vinintresserad ekonom som hette Kathy, de gifte sig och beslöt sig för att satsa på vinproduktion tillsammans. För att skaffa kunskap reste de ut i vinvärlden och jobbade bland annat i Frankrike under en tid. När de kom tillbaka till Jordan Winery år 1992 byggde de en vinkällare på egendomen, året därpå gjorde de sitt första vin under Jordans etikett. Mottagandet blev översvallande - en vinkritiker skrev: ”En ny stjärna har fötts på vinhimlen.” I dag tillverkar paret ett par dussin olika viner, som alla har en distinkt individuell karaktär. Alla vingårdar och -källare är utvecklade efter de allra senaste teknikerna. I Jordan's viner kombineras den tillgängligt fruktiga "Nya världen-stilen" med den Gamla världens klassiska elegans vilket har visat sig vara en framgångsrik kombination. Gary Jordan's egna, nyligen uttalade, ord får sammanfatta företagets ambitiösa och ödmjuka inställning: ”Nu behöver vi bara göra det vi gör - fast bättre.” 

Kommentarer

Populära inlägg