Jordan Wines #Vinunic
Finns det något mer klassiskt än att
få slå sig ned i de vackert klädda stolarna på Wedholms fisk, få spegla sig i de välputsade silvret. Klinka lite i de skimrande glasen. Atmosfären på Wedholms
är något riktigt speciellt. Denna dag så skulle vi äta gott och såklart njuta i
andakt av Kathy Jordans viner från Jordan Wine of Stellenbosch. Det som slog
mig först när Kathy öppnade upp för provningen, vad vilken fantastisk röst och
vilken inlevelse hon har, vilket perfekt vinspråk.
Först ut 2014 Jordan The Real
McCoy Riesling (Nr: 72209 149 kr BS) Vackert vin. Klart och tydligt, rent och
fräscht. Lätt anstöt av petroleum om god minerlaitet. Lång smak och elegant.
Antydan mot kryddigt och nyrivet limeskal. Nästa vin är 2014 Jordan
Inspector Peringuey Chenin Blanc (Nr: 88037 139kr BS) Klart och rent vin, dofterna
storhet är oljig, varm majs och rostade toner. Smaken är god och väl
balanserad, god syra som bär upp vinet och inte får en för fet inlevelse. Till
dessa två riktigt bra viner avnjöt vi en mycket god laxtartar. Rätten gjorde
sig mycket bra till båda vinerna.
2014 Jordan Unoaked Chardonnay (Nr:
72303 129 kr BS) Goda dofter och smaker åt rostade majskorn som stekt i brynt
smör. Friskheten i vinet övervinner allt och vinet känns bra hela vägen. Vinet
känns stiligt och har en god potential att utvecklas under ett år eller två.
2013 Jordan Chardonnay Barrel Fermented (Nr: 73585 139kr BS) Det första som
slår mig när jag doftar på vinet är kall cigarrök med påhängande aska. Är
Burgundisk i sin stil och tack vara att vinet fått en längre tid i sitt glas så
strålar viner verkligen ut ordentligt, blommigt, smörigt och perfekt fattoner.
2013 Jordan Nine Yards Chardonnay (Nr: 73585 259kr BS) Storhet är en
lättsammare slutsats av detta vin. Vinet har allt det jag söker och längtar
efter, när det hälls upp ett vin som detta. Vinet är poppigt och retsamt till en
början, envisas med att ha en lite för glad minerlaitet! Torkade murklor och ny
putsade kantareller ligger som en snygg antydan i bakgrunden. Lång smak med väl avvägda toner åt rostat fat. Löjligt
gott. 2010 Jordan Chardonnay Barrel fermented (Nr: 73585) Vinet har utvecklats
mycket om vi jämför med ynglingen från 2013. Vi höjer upp smakpaletten ett par
steg och får en typisk Meursault stil i vinet. Terroir betingad med skiffer och
varm sten. Till dessa underbart goda viner njöt vi alla av en stor bit helgeflundra
med en drös av kantareller och en smakrik champagnesås. Pricken över allt i
denna rätt är såklart det lilla nybakta smördegs fras till Bouchéer. Vinernas
smakrikedom befuktade rätten på ett sensuellt vis och för min del så föll de
alla i min smak, med ett undantag att 2010 Barrel Fermented var extra bra till
fiskes perfekta sälta och syran i såsen.
Två röda viner skulle provas och
det blev 2010 Jordan The Prospect Syrah (159kr) Vinet har en klarhet och vissa
mognadstoner, stort djup och dofterna drar åt vitpeppar, kryddighet, skogens
röda bär och björnbär. Kall riven choklad av Hermitage stil. Ett lockade vin
som kommer leverera på topp redan idag! 2010 Jordan Cobblers Hill Cabernet
Sauvignon, Merlot, Cabernet franc. Kraftigt vin med god ryggrad, balanserat vin
med hög tannin struktur, behöver få sin tid i karaff innan njutning. Toner av
chili, svarta vinbär, ett uns av ceder och perfekta fat inslag. Till de två viner,
fick vi en bättre bit ko ost som fått bada i calvados. Syran och sältan i osten
behövdes för att lugna ned de bryska inslagen i vinerna.
Som avslutning så fick vi såklart
en perfekt bakad crème brulle, perfekt bränt täcke av råsocker och till de
några bär. Det kan inte avslutas bättre än så, om inte med ett glas 2011 Jordan
Mellifera. (169kr) 100 % Riesling med anstrykningar av honung, sommarblommor,
persiska och aprikos. Ädla droppar av nektar. Barnsligt gott!
Stort tack till Vinunic och
Wedholms fisk för en mycket trevlig lunch. Stort tack Cattis, för allt!
”På Jordan Wines i Stellenbosch har det strävsamma paret Gary och Kathy
Jordan gjort viner som väckt internationell uppmärksamhet i snart 15 år. I
början av 1980-talet köpte Garys föräldrar den historiska egendomen och lade
ner stor möda på att undersöka jordmånen i de olika lägena och inledde därefter
ett ambitiöst nyplanteringsprogram. Sonen Gary läste samtidigt geologi på
universitet och var naturligtvis till stor hjälp vid anläggningen av
vingårdarna. Han träffade sedermera en vinintresserad ekonom som hette Kathy,
de gifte sig och beslöt sig för att satsa på vinproduktion tillsammans. För att
skaffa kunskap reste de ut i vinvärlden och jobbade bland annat i Frankrike
under en tid. När de kom tillbaka till Jordan Winery år 1992 byggde de en
vinkällare på egendomen, året därpå gjorde de sitt första vin under Jordans
etikett. Mottagandet blev översvallande - en vinkritiker skrev: ”En ny stjärna
har fötts på vinhimlen.” I dag tillverkar paret ett par dussin olika viner, som
alla har en distinkt individuell karaktär. Alla vingårdar och -källare är
utvecklade efter de allra senaste teknikerna. I Jordan's viner kombineras den
tillgängligt fruktiga "Nya världen-stilen" med den Gamla världens
klassiska elegans vilket har visat sig vara en framgångsrik kombination. Gary
Jordan's egna, nyligen uttalade, ord får sammanfatta företagets ambitiösa och
ödmjuka inställning: ”Nu behöver vi bara göra det vi gör - fast bättre.”
Kommentarer
Skicka en kommentar