Grisen är lös och kräftan drar sig till kojs! #Enjoywine

Att finna ro till att skriva några rader denna kväll var inte så svårt, dörren ut mot terrassen står på glänt och den friska doften gör sig hänförd, nere vid vattenkanten skvätter sjöfåglarna vatten över varandra. Ser att grenarna i fruktlunden är överfulla med päron och äpplen. Allt detta tillsammans gör att lugnet sprider sig över kvällens middag. Såklart så står grillen i full glöd och det är enkla men ack så goda ting som skall tillredas på de gråa och stekheta gallret.
Kvällens första smakretare står klar på grillbordet, nykokta havskräftor som skall på ett gentil vis avnjutas tillsammans av kvällens gäster runt grillen. Havskräftor är för mig en viktig del av sensommarens kost. Vattnet som de är fångade i är riktigt kallt och har en hög salthalt, givetvis så skall denna formidabla sälta följa med köttets smak hela vägen till gommen, jag brukar nöja mig med att droppa en varm citron över kräftorna för att få med en varm syra, som är till för att lätta upp de redan så smakrika skaldjuren. Men även för att vinerna och dess syra skall ha en gemensam smak när det träffar varandra i gommen. En kall kräm på smetana, fint hackad stekt rosmarin och ett uns av salt och peppar får bli den som skall dippas med kräftorna. Jag låter samtidigt kvällens kött få ligga till sig på grillen medans jag så suger, suttar och biter jag på varenda del på kräftorna. Inget skall lämnas åt slumpen.
Jag skall även presentera kvällens vita vin som svalt är upphällt i sitt glas. Dagens sol har värmt ordentligt, så ett lite för kallt glas gör sig perfekt som öppning för kvällen. Vinet är klart och tydligt i sin glans. Doften är ordentlig och det doftar väldigt mycket. Följande scenarier utspelar sig i min nos, omogen tropisk frukt som rullat sig i mineraler och fått en fin syra. Frukten är fräsch och det viskas om att det doftar honungsmelon som fått några stänk av atlanten bris. Precis så känner jag och drar åt mig en sniffning till. Mineralerna spelar som på en trollflöjt för mig och det är fint och piggt vin som jag just flörtar med. Smaken är korrekt och först kommer en aningen kall strävhet som fort övergår till mogen persika, mango och aprikos. Aprikosens omogna och morgonsvala skal gör sig lika stadd om en svanktatuering gjord på Kos 1999, vackert! 
Vinet har lång smak, ett vin som jag egentligen inte förväntar mig överdåd från, men leveransen är perfekt till snacksen och det är gott nog för mig. Tar därför en kräfta till och får äntligen tyst på mig själv för en liten stund. 100 % av druvan Verdiccio odlas och frodas runt staden Jesi. Familjen Ronchi gör verkligen snygga viner och det är aldrig något orent i vinerna. Varje druva har sitt liv och de har man full insikt med vinifireringen. Detta vin är enbart ståltanks lagrat, det gör druvan till sin yttersta glans. Det bästa med vinet är, att det öppnar upp sig mer och mer mellan alla kräftor och vinet är de perfekta fördrinks valet, se bara till att ha nära till vattnen som utsikt, det gjorde vinet extra bra. Vinet får nästan en chock av kräftans sälta men tack vare citronen inverkan tillsammans med syra och lenheten i smetanan så uppfyller vinet en fruktighet och elegans. Vinets fruktighet blir lika stilfullt som Babsan på en bättre efterfest. 2013 Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore

”De internationella utmärkelserna är många för Umani Ronchi, det familjeägda vinhuset som är beläget i Osimo Scalo, söder om Ancona i regionen Marche. Vinegendomen har fått sitt namn av Dr. Gino Umani Ronchi, och grundades i början av 1950-talet. Nu drivs vinhuset av familjen Bernetti med Massimos son Michele i spetsen. Till sin hjälp i vinkällaren har Michele den innovativa och framgångsrike vinmakaren Giuseppe Caviola som tidigare utsetts till ”Årets vinmakare” av vinguiden Gambero Rosso. Umani Ronchi har förutom sin verksamhet i Marche, där man gjort sig känd som Verdicchiospecialist, även arbetat länge i grannregionen Abruzzo med utveckling av sina Montepulcianoviner. Ambitionen är att nå samma höjder med vinerna från Abruzzo som med dem i Marche. Ett banbrytande steg togs därför 2002 i och med köpet av de 30 hektar vingård i Colline Teramane i norra Abruzzo. Umani Ronchis vingårdar i både Marche och Abruzzo genomgår successivt en övergång till ekologisk odling. Umani Ronchi tillhör sin regions främsta led av vinproducenter, erkänd genom många års kontinuerliga vinpriser och utmärkelser från nationell och internationell press.”

Mellan kräftornas stänkande paradnummer, så hann jag vid åtskilliga tillfällen hålla ett getöga på grillen och köttet som fått gotta sig under lock med sina grödor som sällskap. Äntligen så är det tid för huvudrätten. Diset lägger sig över viken och daggen börjar krypa sig nära. Därför så flyttas kalaset in till det stora ekbordet som är dukat med finaste silvret och Riedles ståtliga Syrah glas står som uppställda i total perfektion. Antog att det är någon dirigent som sommarjobbat under någon vaktparad i Nordkorea, så rakt stod glaset. Fint skall det vara. Grisen som kommer Nibble gård och är glatt uppvuxen samt fått mängder med kärlek under sitt feta liv. Jag har inte kryddat köttet med något annat än bara en blöt kyss. Jag tänkte att det är tillräckligt med den kärlek som krydda. Tillsammans kommer grisen att få tillfälle i akt att på ett fint sätt bekanta sig med grillade lökar och stekt/grillad färskpotatis, samt sin favoritsås. Gräddfil med tryffel, svartpeppar och gräslök. Såsen är precis så god som den låter, får till och de mest insatta fredagsmys potatisarna att rynka på nosen av godhet.
Till denna rätt så kommer vi att dricka 2014 Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône från kooperativet Les Vingrens d´Estezargues. Ett förhållandevis ”enkelt” vin eller det är fel ord. Ett Enkelt vin att tycka om är bättre att skriva, en druvblend bestående av Grenache 50 %, Syrah 25 %, Carignan 10 %, Cinsault 10 %, Mourvedre 5 %. Endast 5 % av vinet lagas en kortare tid i faten och den tiden är perfekt avstämd. Varje druva vinifieras separat och jäsningen sker under 15 dagar. Vinet med sin typisk Rhone doft. På ett välkommande sätt så stoppas nosen full av röda unga bär och vinets kryddighet eldar på därefter. Vitpeppar och varm sten är dess efterföljande dofter som även är uppenbara i smaken. Det som gör mig mest nyfiken på vinet. Är att fänkål, lakritsrot och anis kommer fram efter en stunds sniffande och smakande. Inser här att jag gjorde helt rätt i att släppa en näve med torkad fänkål över den grillade löken, och därefter så fick såsen ett extra drag av peppar, enbart för att möta upp vinets pepprighet. Grisens feta kött är så smakrikt att det är löjligt, att slippa hälla på mängder med salt och annat är så skönt. Köttets textur är perfekt och faller isär där jag sätter kniven. Vinet lite sträva och kaxiga stil blir en fin match med griseknoe. Vinet lugnar ned sig tack vare fettet i köttet men blir återigen stöddig när vinet backas upp av kryddningen av potatis och lök. Det är bara att inse att det inte alltid behövs öppnas upp Storheter till viner för att få en angenäm upplevelse i gastronomins finrum.

”10 vinodlare formar det lilla kooperativet Les Vingrens d´Estezargues i södra Rhône väster om Avignon. Man producerar framförallt viner från Signargues, den sydligaste Côtes-du-Rhônebyn. Jordmånen täcks av runda flata stenar, galets i vingårdar med äldre ”bush wines” tuktade men inte uppbundna stockar av Grenarche, Syrah, Mouvedre, Carignan och Cinsault. D´Estezargues skiljer sig från majoriteten av kooperativ genom att vinifiera och respektera odlarnas olika och unika vingårdsterroir vilket ger naturligt framställda viner som återspeglar jordmånen. Odlarna framställer sina viner ekologiskt eller som Terra Vitis, en hård begräsning och reglering av artificiella bekämpningsmedel och metoder och en strävan att minimera klarning, filtrering och svavling av vinet.”

 
 
"Hoppla" upp på hästryggen och trava Er ned mot monopolet för nya inkör av två bra viner. Här nedan kommer dess nummer, tills vi hörs nästa gång så får alla ha det bra och drick med historia benägenheter och inte med alkoholen som ynnest, skål!Tack till.
Nibble gårdsgris
Bergfalk och dess kräftor
Ann min kramiker
Miss E och Miss W

Kommentarer

Populära inlägg