Grisen är lös och kräftan drar sig till kojs! #Enjoywine
Att finna ro till att skriva några rader denna kväll var inte så
svårt, dörren ut mot terrassen står på glänt och den friska doften gör sig
hänförd, nere vid vattenkanten skvätter sjöfåglarna vatten över varandra. Ser
att grenarna i fruktlunden är överfulla med päron och äpplen. Allt detta
tillsammans gör att lugnet sprider sig över kvällens middag. Såklart så står
grillen i full glöd och det är enkla men ack så goda ting som skall tillredas
på de gråa och stekheta gallret.
Kvällens första smakretare står
klar på grillbordet, nykokta havskräftor som skall på ett gentil vis avnjutas
tillsammans av kvällens gäster runt grillen. Havskräftor är för mig en viktig
del av sensommarens kost. Vattnet som de är fångade i är riktigt kallt och har
en hög salthalt, givetvis så skall denna formidabla sälta följa med köttets
smak hela vägen till gommen, jag brukar nöja mig med att droppa en varm citron
över kräftorna för att få med en varm syra, som är till för att lätta upp de
redan så smakrika skaldjuren. Men även för att vinerna och dess syra skall ha
en gemensam smak när det träffar varandra i gommen. En kall kräm på smetana,
fint hackad stekt rosmarin och ett uns av salt och peppar får bli den som skall
dippas med kräftorna. Jag låter samtidigt kvällens kött få ligga till sig på grillen medans jag så
suger, suttar och biter jag på varenda del på kräftorna. Inget skall lämnas åt
slumpen.
Jag skall även presentera
kvällens vita vin som svalt är upphällt i sitt glas. Dagens sol har värmt ordentligt,
så ett lite för kallt glas gör sig perfekt som öppning för kvällen. Vinet är
klart och tydligt i sin glans. Doften är ordentlig och det doftar väldigt mycket. Följande scenarier utspelar sig i min nos, omogen tropisk frukt
som rullat sig i mineraler och fått en fin syra. Frukten är fräsch och det
viskas om att det doftar honungsmelon som fått några stänk av atlanten bris.
Precis så känner jag och drar åt mig en sniffning till. Mineralerna spelar som
på en trollflöjt för mig och det är fint och piggt vin som jag just flörtar
med. Smaken är korrekt och först kommer en aningen kall strävhet som fort
övergår till mogen persika, mango och aprikos. Aprikosens omogna och morgonsvala
skal gör sig lika stadd om en svanktatuering gjord på Kos 1999, vackert!
Vinet
har lång smak, ett vin som jag egentligen inte förväntar mig överdåd från, men leveransen
är perfekt till snacksen och det är gott nog för mig. Tar därför en kräfta till
och får äntligen tyst på mig själv för en liten stund. 100 % av druvan
Verdiccio odlas och frodas runt staden Jesi. Familjen Ronchi gör verkligen
snygga viner och det är aldrig något orent i vinerna. Varje druva har sitt liv
och de har man full insikt med vinifireringen. Detta vin är enbart ståltanks
lagrat, det gör druvan till sin yttersta glans. Det bästa med vinet är, att
det öppnar upp sig mer och mer mellan alla kräftor och vinet är de perfekta
fördrinks valet, se bara till att ha nära till vattnen som utsikt, det gjorde
vinet extra bra. Vinet får nästan en chock av kräftans sälta men tack vare
citronen inverkan tillsammans med syra och lenheten i smetanan så uppfyller
vinet en fruktighet och elegans. Vinets fruktighet blir lika stilfullt som Babsan
på en bättre efterfest. 2013 Casal di Serra Verdicchio Classico
Superiore
”De internationella utmärkelserna är många för Umani Ronchi, det
familjeägda vinhuset som är beläget i Osimo Scalo, söder om Ancona i regionen
Marche. Vinegendomen har fått sitt namn av Dr. Gino Umani Ronchi, och grundades
i början av 1950-talet. Nu drivs vinhuset av familjen Bernetti med Massimos son
Michele i spetsen. Till sin hjälp i vinkällaren har Michele den innovativa och
framgångsrike vinmakaren Giuseppe Caviola som tidigare utsetts till ”Årets
vinmakare” av vinguiden Gambero Rosso. Umani Ronchi har förutom sin verksamhet
i Marche, där man gjort sig känd som Verdicchiospecialist, även arbetat länge i
grannregionen Abruzzo med utveckling av sina Montepulcianoviner. Ambitionen är
att nå samma höjder med vinerna från Abruzzo som med dem i Marche. Ett banbrytande
steg togs därför 2002 i och med köpet av de 30 hektar vingård i Colline
Teramane i norra Abruzzo. Umani Ronchis vingårdar i både Marche och Abruzzo
genomgår successivt en övergång till ekologisk odling. Umani Ronchi tillhör sin
regions främsta led av vinproducenter, erkänd genom många års kontinuerliga
vinpriser och utmärkelser från nationell och internationell press.”
Mellan kräftornas stänkande paradnummer,
så hann jag vid åtskilliga tillfällen hålla ett getöga på grillen och köttet
som fått gotta sig under lock med sina grödor som sällskap. Äntligen så är det
tid för huvudrätten. Diset lägger sig över viken och daggen börjar krypa sig
nära. Därför så flyttas kalaset in till det stora ekbordet som är dukat med
finaste silvret och Riedles ståtliga Syrah glas står som uppställda i total perfektion.
Antog att det är någon dirigent som sommarjobbat under någon vaktparad i
Nordkorea, så rakt stod glaset. Fint skall det vara. Grisen som kommer Nibble
gård och är glatt uppvuxen samt fått mängder med kärlek under sitt feta liv. Jag
har inte kryddat köttet med något annat än bara en blöt kyss. Jag tänkte att det är tillräckligt med den kärlek som krydda.
Tillsammans kommer grisen att få tillfälle i akt att på ett fint sätt bekanta
sig med grillade lökar och stekt/grillad färskpotatis, samt sin favoritsås. Gräddfil
med tryffel, svartpeppar och gräslök. Såsen är precis så god som den låter, får
till och de mest insatta fredagsmys potatisarna att rynka på nosen av godhet.
Till denna rätt så kommer vi att
dricka 2014 Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône från
kooperativet Les Vingrens d´Estezargues. Ett förhållandevis ”enkelt” vin eller
det är fel ord. Ett Enkelt vin att tycka om är bättre att skriva, en druvblend
bestående av Grenache 50 %, Syrah 25 %, Carignan 10 %, Cinsault 10 %, Mourvedre
5 %. Endast 5 % av vinet lagas en kortare tid i faten och den tiden är perfekt
avstämd. Varje druva vinifieras separat och jäsningen sker under 15 dagar. Vinet med sin typisk Rhone doft. På ett
välkommande sätt så stoppas nosen full av röda unga bär och vinets kryddighet
eldar på därefter. Vitpeppar och varm sten är dess efterföljande dofter som
även är uppenbara i smaken. Det som gör mig mest nyfiken på vinet. Är att fänkål,
lakritsrot och anis kommer fram efter en stunds sniffande och smakande. Inser här
att jag gjorde helt rätt i att släppa en näve med torkad fänkål över den
grillade löken, och därefter så fick såsen ett extra drag av peppar, enbart för
att möta upp vinets pepprighet. Grisens feta kött är så smakrikt att det är
löjligt, att slippa hälla på mängder med salt och annat är så skönt. Köttets
textur är perfekt och faller isär där jag sätter kniven. Vinet lite sträva och
kaxiga stil blir en fin match med griseknoe. Vinet lugnar ned sig tack vare
fettet i köttet men blir återigen stöddig när vinet backas upp av kryddningen
av potatis och lök. Det är bara att inse att det inte alltid behövs öppnas upp
Storheter till viner för att få en angenäm upplevelse i gastronomins finrum.
”10 vinodlare formar det lilla kooperativet Les Vingrens d´Estezargues
i södra Rhône väster om Avignon. Man producerar framförallt viner från
Signargues, den sydligaste Côtes-du-Rhônebyn. Jordmånen täcks av runda flata
stenar, galets i vingårdar med äldre ”bush wines” tuktade men inte uppbundna
stockar av Grenarche, Syrah, Mouvedre, Carignan och Cinsault. D´Estezargues
skiljer sig från majoriteten av kooperativ genom att vinifiera och respektera
odlarnas olika och unika vingårdsterroir vilket ger naturligt framställda viner
som återspeglar jordmånen. Odlarna framställer sina viner ekologiskt eller som
Terra Vitis, en hård begräsning och reglering av artificiella bekämpningsmedel
och metoder och en strävan att minimera klarning, filtrering och svavling av
vinet.”
"Hoppla" upp på hästryggen och trava Er ned mot monopolet för nya inkör av två bra viner. Här nedan kommer
dess nummer, tills vi hörs nästa gång så får alla ha det bra och drick med
historia benägenheter och inte med alkoholen som ynnest, skål!
Tack till.
Nibble gårdsgris
Bergfalk och dess kräftor
Ann min kramiker
Miss E och Miss W
Miss E och Miss W
Kommentarer
Skicka en kommentar