N/v Dauvergne blanc de noirs grand cru brut
I det eviga regnandet så dricks
det gott, hela tiden faktiskt! Denna kväll framför grillen så skall det
bubblas i finare kostym. Alla är som vanligt samlade runt grillen, och tar en eller
kanske två fördrinkar för att komma in i rätt fas, så i de välputsade
champagneglasen från Riedel skålar vi med champagne från Producenten François
Dauvergne som gör denna Blanc de niors grand Cru Brut. Från byn Bouzy. Det går
inte annat än att gurgla och smaka av bubblet flera gånger om. Tar en titt på
moussen, den är lätt, elegant och stilfull. Doften är ren och korrekt. Nyskördat
hö, med inslag av äpple lundens alla friska och fruktiga dofter, gråpäronens
skal känns i paletten och såklart kommer en mineralitet och snygg brödighet.
Smaken är lång och hela gommen fylls av exklusiv lusta. En krämig brödighet med
nyskivad champinjon. En avlutning om en viss rökighet kommer infinner sig som
en perfekt avslutning.
Såklart så lyfter sig bubblet och
stäcker på sig lite extra när vi får en bättre tugga av glad anklever. En fet
textur som champagnen livar upp och smakerna i levern fullkomligt exploderar
och bara blir så gott tillsammans. Innan fördrinken tog jag mig en runda i trädgården, fick med mig en näve tomater, salladslök, basilika och svarta vinbär, av de råvarorna presenterade
jag en god sylt som välkomnades storstilat av champagnen och tack vare druvan Pinot Noir som levererar en till en början dold fruktighet, blommade
nu ut ordentligt. Urtypiskt knäckebröd från Leksand fick stå för den hårda texturen
och det kändes som att bubblet gillade även knäcket och de mer kända bageridofterna blev nu ännu tydligare i glaset! En magnifik bra start på kvällen.
Odlingsområde: Champagne, Bouzy
Grand Cru i Montagne de Reims, Jordmån/jordart: kalksten, Druvsorter: 100 %
Pinot Noir, Sockerhalten: 10 g/l och Alkoholhalt: 12 %, Total syrahalt: ca 5,4 g/l.
Plantfördelningen i vingården: Pinot Noir (80%) och Chardonnay (20%). Skörd: ca
15 september, metod: skörden sker för hand, avkastning: den tillåtna avkastningen
är cirka 10 000 kg/ha. Verifieringsteknik: Vinerna lagras i rostfria tankar. Storlek
på vingården/vingårdarna uttryckt i hektar: 5.5 hektar vinodlingar, Antal
flaskor: 45 till 50,000 flaskor/år. Producent/vinmakare: François Dauvergne,
familjen - 4 personer på gård mor, far och två söner.
Kommentarer
Skicka en kommentar