N/v Dauvergne blanc de noirs grand cru brut

I det eviga regnandet så dricks det gott, hela tiden faktiskt! Denna kväll framför grillen så skall det bubblas i finare kostym. Alla är som vanligt samlade runt grillen, och tar en eller kanske två fördrinkar för att komma in i rätt fas, så i de välputsade champagneglasen från Riedel skålar vi med champagne från Producenten François Dauvergne som gör denna Blanc de niors grand Cru Brut. Från byn Bouzy. Det går inte annat än att gurgla och smaka av bubblet flera gånger om. Tar en titt på moussen,  den är lätt, elegant och stilfull. Doften är ren och korrekt. Nyskördat hö, med inslag av äpple lundens alla friska och fruktiga dofter, gråpäronens skal känns i paletten och såklart kommer en mineralitet och snygg brödighet. Smaken är lång och hela gommen fylls av exklusiv lusta. En krämig brödighet med nyskivad champinjon. En avlutning om en viss rökighet kommer infinner sig som en perfekt avslutning.
Såklart så lyfter sig bubblet och stäcker på sig lite extra när vi får en bättre tugga av glad anklever. En fet textur som champagnen livar upp och smakerna i levern fullkomligt exploderar och bara blir så gott tillsammans. Innan fördrinken tog jag mig en runda i trädgården, fick med mig en näve tomater, salladslök, basilika och svarta vinbär, av de råvarorna presenterade jag en god sylt som välkomnades storstilat av champagnen och tack vare druvan Pinot Noir som levererar en till en början dold fruktighet, blommade nu ut ordentligt. Urtypiskt knäckebröd från Leksand fick stå för den hårda texturen och det kändes som att bubblet gillade även knäcket och de mer kända bageridofterna blev nu ännu tydligare i glaset! En magnifik bra start på kvällen.

Odlingsområde: Champagne, Bouzy Grand Cru i Montagne de Reims, Jordmån/jordart: kalksten, Druvsorter: 100 % Pinot Noir, Sockerhalten: 10 g/l och Alkoholhalt: 12 %, Total syrahalt: ca 5,4 g/l. Plantfördelningen i vingården: Pinot Noir (80%) och Chardonnay (20%). Skörd: ca 15 september, metod: skörden sker för hand, avkastning: den tillåtna avkastningen är cirka 10 000 kg/ha. Verifieringsteknik: Vinerna lagras i rostfria tankar. Storlek på vingården/vingårdarna uttryckt i hektar: 5.5 hektar vinodlingar, Antal flaskor: 45 till 50,000 flaskor/år. Producent/vinmakare: François Dauvergne, familjen - 4 personer på gård mor, far och två söner.

Kommentarer

Populära inlägg