Nysnö och Bubbel! #Enjoywine

Det kan lätt bli tjatig att börja varje text med att det är härligt att våren är här, och de överprisade första primörerna har anlänt. Men ack så är det lika spännande och roligt när det poppar upp örter och växter. Lika glad blir jag över denna årstid, som SL blir lika förvånade över att det kommer löv på spåren varje höst! Sen förstår jag inte denna hysteri om att vara först med primörerna? Gör som jag, önska att det vore två meter nysnö året om och att alltid inhandla råvaror på det där torget mitt i storbyn, de har ju Svensk sparris, kantareller och jordgubbar året om… så varför detta makalösa jagade på den perfekta primören…? (Big smile)
Låt mig direkt få presentera kvällens första bubbel. Ny producent för #Enjoywine, och inte vilken som helst, vi säger stort grattis till dem och gratulerar att Nicolas Feuillatte har kommit i goda händer. Detta hus har en fantastisk historia.

”Nicolas Feuillatte var en exceptionell man i alla avseenden. Med sin känsla för vågad och medfödda entreprenörsanda, under hela sin karriär har han fulländat konsten att omvandla sina idéer till ren magi. Efter att ha gjort sin förmögenhet i USA på kaffe och cacao, bestämde han sig för att skapa en champagne som skulle spegla sin egen personlighet. Hedonistisk och med hög standard när det gäller kvaliteten på den erfarenhet som han njuter av att dela. Och det är från denna lilla gnista som hans största bedrift skulle blomstra. Han hittades ofta i sällskap med dem som var toppen av samhället. Tidigt bestämde han att Nicolas Feuillatte ”varumärket” måste i första hand kunna tillfredsställa de mest kräsna gommar, men också uppfylla ett tycke för en bredare publik. Champagnen han skapade var elegant och sofistikerad och en omedelbar hit med en exceptionell grupp ”A-kändisar”, bland dem Jackie Kennedy-Onassis och Lauren Bacall.” Resten är bara en vacker historia som aldrig kommer få ett slut. Tänk på den när Ni avnjuter en flaska, det är ren och skön historia.”

Blir inget annat än lyrisk när de första av 41 miljoner bubblor landar i mitt putsade sparkling glas härkomst Småland. Lekfulla och eleganta bubblor. Paletten är ljus och har en lätt grön ton av nyslaget hö, bubblet känns lätt krämigt. Doften är magnifik och trädgårdens alla vackra och väldoftande blommor gör anslag på min nos, smörblomman och speciellt den gula krysantemumblomman görs sig mest framträdande. Syran är balanserad och med sin perfekta balanserad frukt kommer kvällen första smaker göra sig mycket bra till bubblet. Druvorna kommer från kontrakterade odlare och vi har 100 % Chardonnay i flaskan. Vinet får lagras minst 6 år innan dem släpps ut till bland annat, oss törstiga sommelierer.

2006 Nicolas Feuillatte Chardonnay Brut”

Vinet har fått en mogen och avrundad syra och är väl uppfostrat. Så gastronomin i afton blir inte några problem, jag tar först en skiva salt suggfläsk och steker på, låter fläsket få torka av och upp på fatet, lika fort som det la sig till rätta på tallriken så försvann den lika fort till min gom, vinet gillade direkt sitt sällskap av salt och rökt. Den angenäma, men så tilltalade syran blev ense med fettet i fläsket och en ännu mer ödmjuk brödighet kom fram ur drycken. De ”jäsiga” tonerna i bubblet blev som nybakta till fläskets rökta stil och att syran gillar sälta och fett går inte att ta miste på.
För att sen komma till kvällens egentliga första rätt som bestod av fint hackad nöt från känd bonde, serverades med sesamfrön, torkad svartkål, stekta rötter av purjolök och en drös med krasse. Asiaten har kommit på besök igen, det går bara inte att hålla sig borta från tartar för läge så är det bara. Vinet till rätten blev en hit. De smakrika köttet mötte vinets mogenhet och tog en andra andning för att stråla ut på bästa vis. Sesamfrön som rostas får en nötighet och precis den nötigheten finner jag även i bubblet. Svartkålens och rötternas krisiga textur möter upp vinets fräschör och vinet känns så behagligt i munnen. En champagne som har kommit till sin första topp och jag vill påstå att vinet kan sparar med glädje i minst 5 år till. För den som kan hålla sig.
Vi kommer att fortsätta med bubbel kvällen lång, men flyttar oss till Italien och serverar en riktigt bra 2009 Rotari Blanc de Blancs Extra Brut. Förtrollande och jag blir förbluffad över att vinhuset håller denna höga kvalitet med tanke på hur många buteljer som släpps årligen. Utseendet är klart och fint. Doften bjuder på en citrus orgie, det är rivet limeskal, varma citroner, ljummen Grape och en hint av pomelo. Men den inlevelsen så är jag redan såld på vinet. Efterföljande toner är bageriet som plockat ut sina nybakta briocher och en plåt med rostade hasselnötter. I Vinet använder man sig enbart av de bästa druvorna (100 %) Chardonnay. Vinet har sin egen tid på 36 månader innan vinet får sin degorgering och är klart för leverans.

”Vinfirman Mezzacorona är Trentinos ledande kooperativ med mer är 1300 medlemmar. Firman grundades 1904. Sedan dess har en enorm expansion ägt rum. Idag står man för över 40 % av Trentinos totala produktion. Man producerar röda och vita druvsortstypiska viner på lokala och internationella druvsorter. Firmans flaggskepp är det mousserande vinet Rotari Riserva som görs enligt Metodo Classico. Mezzacorna producerar lika delar vitt och rött vin. Vinerna är typiska för Trentino, fruktiga och mycket druvsortstypiska.”

 Salmalax med torkad crèmefarisé, betor och en kräm bestående av bläckfisk, kaviar och wasabi. Asiaten fick säga sitt denna gång med. Smakrik lax på bästa sätt, fiskens finna fett penetrerade vinet syra och ”lugnade” ned de livliga mineralerna. Sötman som framhävs i betan och crèmefarisén blev en läcker kombo med vinets fruktighet och mjuka, dolda fruktsötma. Sältan och Umami i krämen blev en sann vän till bubblet och gjorde att vinet inte villa släppa smaklökarna. Höga smaker och efter jag smakat av bubblet så insåg jag att vår Salma lax kommer göra storheter men Mazzacoronas stolthet.
Låt mig inte ta upp er tid mer för denna gång utan bege er till närmsta monopol för inhandla en låda eller två. Här kommer artikelnumren till bubblet. Trevlig vecka önskar GastroVin er alla, njut av våren, den är bara här en gång per år.Stort tack www.enjoywine.se 
Råvaror från känd producent.
Keramik från www.calleforberg.com
Glas från Orrefors Småland.
Snickerboa, Dinnerathome, Miss E 

Kommentarer

Populära inlägg