Tysken, kräftan och lila jag! #Enjoywine
Kräftan som fick uppleva alla väder…
Intressant det här med väder och vind, personligen så skulle det
ultimata vädret vara 2 meter snö, 5 minus och strålande sol 360 dagar per år
(alport, ett måste) och de resterande 25 grader varmt och torrt underlag
(på Öland). Men det är nog inte att tänka sig! Står i Snickerboa och
filosoferar samtidigt som jag skalar de kokta Vätternkräftorna. Tiden det tar
att skala ca 15 kräftor så upplever skaldjuren, regn, snö, hagel sol och dimma,
visst har vi ett fantastiskt klimat.
Ikväll bjuder GastroVin på smörad kräftsoppa, stjärtar
smaksatta med Smålands kärlek, torkad svartkål, Yuzo och champinjon. Att
servera soppa när det är ruggigt ute är en topp combo, så vi kryper upp vid den
sprakande brasan, och skedar i oss en smakrik rätt i afton. Det som är extra viktigt när jag gör soppa med skaldjur är
att jag är väldigt noggrann med att rosta skalen ordentligt i ugnen, enbart för
att få fram den djupa och smakrika sötman som gör soppan så god. Väljer att
preparera soppan med onyttigheter som grädde och smör, för att låta de övriga
smakerna och ingredienserna få stå för fräschör. Tunt hyvlad champinjon, rivet
kött från Yozon, saltad och torkad svartkål. Sistnämnd gör att rätten får en
textur och ett lätt krispigt tuggmotstånd.
Vinet för kvällen är hämtat från Tyskland och Rheinhessen,
vinerna här ifrån är allt från knastertorra till ädelsöta, perfekt exponering
och lång erfarenhet av vinmakeri gör att vinerna här ifrån tillhör det absolut
bästa i världen. Terroir, fylld med röd skiffer gör vinerna stora, smakrika,
komplexa, mineraliska och friska. Riesling druvorna till detta vin kommer från
två toppgårdar Niersteiner Pettenthal och Nackenheimer Rothenberg. Med hård
selektering och noggrannhet redan i vingården så anländer druvorna till
vineriet där de pressas och får jäsa i låg temperatur i ca 80 dagar, efter så
dras vinerna om till stora Tyska ek liggare där vinerna får dra tillsammans med
sin jästfällning under några månaders tid. I och med denna process så får vinet
en komplett balans och vinet känns stort och smakrikt. Doften är excentriskt
och det går inte ta fel på druva, med sin palett som typisk Tysk Riesling så
adderar jag till brödigheten och jästdoften som finns med i de första
sniffarna! Fatens inverkan på vinet är bedårade, vinet får en speciell
aromatisk stil och ett uns av kryddighet. Smaken sitter länge kvar och vill
inte släppa taget om min gom. Vinet slår en kullerbytta på mitt gomsegel innan
vinet tar sig vidare ned i stupen. Vinet kommer att göra soppan ännu godare och
kommer att höja sina egna smaker några snäpp.
Slurk, skvätt och sörplande… Det är såhär det låter om mig
när jag äter soppa, vill få fram smakerna genom att lufta alla texturer genom
munnen, kanske inte alltid så uppskattat för medpassagerarna runt bordet, men
när det är så gott som ikväll så struntar jag i vad andra skulle tycka. Vinet ”bryter”
ned den feta krämiga känslan i soppan och lockar fram skaldjurssötman som jag
nämnde innan, vinets fattoner gör att vinet utan problem kan följa med i
rättens smakrikedom. Vinets friska och kryddiga stil fick sig en skjuts upp när
vinet träffade på syran i Yozon, svampen tog fram läcker brödighet och jäst stil
i vinet. För mig en perfekt sammankomst mellan vin och gastronomi. Bästa
kryddan i afton, för att allt skall smaka gott. Är ett öppet sinne och en glädje
till att tycka om mat och vin. Svårare än så är det inte. Skål på er, för jag
tänker sörpla vidare, medans ni tar en tur till Monopolet och införskaffar er
en låda eller så av vinet.
”Vinhuset Gunderloch
grundades redan år 1890 och ligger i byn Nackenheim. Egendomen omfattar runt 14
hektar i de bästa vingårdarna i Nackenheim och Nierstein, bland annat äger man
nästan helt den berömda vingården Rothenberg. Gunderloch är kända både för sina
smakrika torra viner och för sina enastående ädelsöta viner från Rothenberg.
1996 köpte Gunderloch vinegendomen Balbach i grannbyn Nierstein och fördubblade
på så sätt sin vingårdsareal till drygt 30 hektar. Enligt filosofin i
Hasselbach familjen, så skapas vinet i vingårdarna. Människan kan bara följa
skapandeprocessen och bör ingripa så lite som möjligt. De försöker hitta rätt
åtgärder för att hjälpa vinstockar att hitta sin naturliga balans i de givna
omständigheterna växtsäsonger.”
Vin från www.enoywine.se
Keramik från www.calleforsberg.com
Glas från Riedel
Musik denna afton, klassisk tyrole Apreski
Framför spisen: Mig själv
Vid sidan om mig: Miss E
Kommentarer
Skicka en kommentar