Johannes Hasselbach på Esperanto #Enjoywine

Raka beslut, total kontroll, glädje, respekt, ett j-vla anamma och en stor kunskap, så blir mina sinnes funderingar om Johannes Hasselbach och dess viner. Att han är Tysk, det märks i hans sätt att tänka och verka, resultatet är det vi finner i glasen. Perfektion!  
Kvällen på Esperanto Lounch blev en minst sagt lyckad kväll! Ett tiotal härliga vinnördar samlades runt det vackra och fint slitna bordet. Råkultur/Esperanto är ett smakmekka och speciellt för viner som dessa. Satt och funderade länge efter varje bit fisk och varje klunk vin om vad det är som gör de två tillsammans så kompletta i smaker, texturer. Men känns i själva verket helt obetydligt, då allt känns perfekt i gommen och i sinnet så varför analysera allt? Njut för bövelen och gör det nu!
Först ut i kväll är deras två instegs viner, 2013/2007 Gunderloch Riesling Trocken. 2013 skrev jag om för två veckor sen, se tidigare inlägg på www.gastrovin.se denna årgång är löjligt publik, ett vin gjort för den svenska marknaden, ett vin som passar perfekt innan middagen, gärna under middagen och varför inte som sängfösare? Den smular ju inte i sängen! Vinet är rent och klart, snyggt. Doften är flörtig, pigg, kryddig, örtig, persikans toner, skal från gråpäron. Smaken är balanserad, en viss smak av stjälksellerins blast och ett uns av pepprighet dyker upp. Vinet har en viss sötma som gör dropparna så bra för den svenska marknaden. 2007 var ett av kvällens bästa viner, har samma grund som sin yngre bror, med vi får addera till dofter som slitet gummiband, pappas gamla verkstad med oljiga dofter. Vinet för mig till 10 årsdagen då jag fick min första egna bike. Doften från cykelbutiken gjorde sig anmärkningsvärd, antar att det är den där gummidoften som gör sig så bra, vilket vin. Snacka om att det är kul att stöta på vinet som detta, att få lägga ned en låda eller två av den yngre bror och få uppleva ett vin som detta om 7 år. Då är det ett prisvärt vin, även att jag inte gillar ordet prisvärt!
Till de två första vinerna serverade underbara och ur duktiga Johanna en Sashimi Scandinave.
Tre nya viner och då har vi 2011 Nackenheimer Riesling Trocken i första glaset. Kan redan här sluta med metodiken, och hoppa över den första instegs analys om klarhet, mognad, renhet, utseende. För alla Johannes viner har perfekta förhållanden genomgående. Doften får mig att tänka på solrosor vajande på de stora fälten, acasiahonungens sötma, rostade nötter och ett pikant drag. Smaken är gemytlig och det framkommer toner av stenfrukter, persikans omogna skal, kryddig och örtig.
2011 Niersteiner Riesling Trocken. Doften kommer från nykokta havskräftor som fått svalna en tid på bryggan, lättrostade hummerklor, ett uns av dofterna från varm klipphälls sten. Vid första klunken, så kommer det direkt en aromatisk vind som anstryker min tunga och leker med mina smaklökar, vinet växer till sig ännu mer och när temperaturen är perfekt i gommen så blommar vinet ut och smakerna exploderar. Mineralerna är galanta och gör vinet balanserat.
2013 Niersteiner Riesling Trocken. Kvällens första vin som kändes knutet till en början, svårflörtad och blyg, lyckades locka fram tuttifrutti toner och en lekfullhet som gjorde mig lugn över att få ge vinet några år i källaren så kommer vinet att prestera på topp. Oljigheten och dess markanta avtryck från örterna på Alvaret och maskinhall gjorde mig bara mer nyfiken på hur bra vinet kommer att bli.
Till de tre vinerna serverades enastående fiskar av Nigiri sushi, Gunkan sushi och Maki sushi. Varje tugga och varje sipp blev en himmelsk smakupplevelse.  
Tre viner till 2011 Pettenthal Riesling Trocken. Vingården Pettenthal i närheten av byn Nierstein är en av de främsta vingårdarna i Rheinhessen. Det är en mycket brant sydostsluttning. Jordmånen är röd skiffer. Pettenthal ger strama, koncentrerade och eleganta viner med en karakteristisk, kryddig mineralton. Grosses Gewächs är kvalitetsbeteckning för enskilda vingårdar som skapats av den Tyska vinodlarorganisationen VDP. Beteckningen motsvarar Frankrikes Grand Cru och är den högsta klassificeringen.  Doften för mig blir en ostig upplevelse, känner toner från ung getost och en sälta. Smaken är fantastisk och den kalla gurkans skal är påtaglig, färsk dragon och en kvist citrontimjan, känslan att ta sig en ”slick” på blöt kalksten är en perfekt beskrivning. Det är nu jag känner kraften av Terroir. Ge vinet 5 år till i källaren så skall ni få känna på tysk perfektion.
2013 Pettenthal Riesling Trocken. Dofterna från piggelinglassen är tydlig, kall grön frukt, kalkig och stening, visst är det en ton an dyrare handkräm som flyktigt drar förbi min nos. Smaken är stor och vinets är likt sin 2 år äldre bror. Balansen i vinet gör klunkana lena och fräscha genom gomseglet.
2013 VIRGO. Blev först lite stött när jag inte kunde placera vinet varken sig i doft eller smak. Men visade sig att detta är ett vin som är ett projekt i sig, VIRGO som betyder Vergonen In Rothenberg Ganz Ohne. Rakt översatt till Riesling druvor från Grand Cru gården Rothenberg. Ingen tillsatt jäst och får ligga i 120 liters Amfora, nedgrävd i vingården (Rothenberg) detta för att vinet inte skall komma i kontakt med de övriga jäststammarna som redan är befintliga i vingårdens vineri. Jag är rak, ärlig och säger så här, låt vinet få vila så alla vinets parametrar får sluta sig samman, vinet är som en tjurig tonårig. MEN säger jag, vinet kommer att stråla och bli helt fantastisk med åren, jag kommer med nöje följa detta projekt. Fick känslan av ung vit Rhône av spritig, salt Viogner med oljiga inslag.

”Vinhuset Gunderloch grundades redan år 1890 och ligger i byn Nackenheim. Egendomen omfattar runt 14 hektar i de bästa vingårdarna i Nackenheim och Nierstein, bland annat äger man nästan helt den berömda vingården Rothenberg. Gunderloch är kända både för sina smakrika torra viner och för sina enastående ädelsöta viner från Rothenberg. 1996 köpte Gunderloch vinegendomen Balbach i grannbyn Nierstein och fördubblade på så sätt sin vingårdsareal till drygt 30 hektar.”

Kan bara med dessa ord tacka Johannes Hasselbach med hans enastående kunnande och vilja att bära fram landets vinkultur till något riktigt bra, Enjoy Wine & Erik ”Riesling” Hjort för en mycket trevlig afton, samt ett stort tack till Johanna på Råkultur! Vilken kväll. Tack!

Kommentarer

Populära inlägg