Pippi på middag! #Enjoywine

Vilket Pippi kalas! Denna dag skall fågeln få sitt livs afton! Dofter och smaker från hela året, kvällen kommer bli fantastiskt! Glad anklever, gårdskyckling, torkad björk och två mycket goda viner från Enjoy Wine skall forma kvällen i Snickerboa!
 Att anklever skall vara prefekt tempererad vid servering är lika självklart som Astrid Lindgren kommer vara det mest Svenskaste vi haft och kommer att uppleva i Svensk historia! Många vill servera söta viner till anklever, jag själv är en av dom som uppskattar ett glas Château d'Yquem gärna av årgångar som 1929, 76 eller varför inte 2008. Men tycker det kan kännas lite för ”enkelt” bara sådär, krånglar ogärna till min gastronomi, men vill prova mig fram och uppleva och lära mig nya smaker och händelser mellan mat och dryck. Hur den perfekta matchningen upplevs och varför!
Denna första rätt är skapad utefter vad vinet önskar. Då vinet inte saknade något, med ville bygga upp sin kropp ett snäpp. Jag skrev om denna producent redan förra veckan och fick merkänsla av Weingut Tement så första vinet ut är 2013 Domaine Ciringa från Slovenien. Vinet är gjort på 100 % Sauvignon Blanc, enbart jäst i ståltank och lagras en tid innan butelj även då på stål. Weingut Tement som hör hemma i Österrike och är ensamägare till bland annat vingårdsläget Zieregg. Denna gård sträcker sig över till den slovenska sidan, därför kallar man detta vin för Domaine Ciringa. Vinets utseende är klart och rent, snyggt att se på. Doften är barnsligt lekfull, dofter som krusbärsbuske, fläder, vinbärsblad och med en pigg mineralitet äntrar näsan, jästighet finns kvar i vinet och det är speciellt den doften jag blev så förtjust i, smaken är stor, syran är bra balanserad i vinet och den omogna citrusen finns med på hela tungan. Vinet utstrålar en fräschhet som är inbjudande!

”Weingut Tement drivs idag av Stefan och Armin Tement som är tredje generationen vinbönder i familjeegendomen som producerade vin för första gången i början av 70-talet. Idag förfogar man över ca 80 hektar huvudsakligen planterade med Sauvignon Blanc, Weissburgunder och Morillon. Südstiermark alldeles på gränsen mellan Österrike och Slovenien är, till skillnad från övriga Österrike, kända för att framförallt producera excellenta viner på Sauvignon Blanc och Chardonnay, eller Morillon som druvan heter här. Weingut Tement ligger på en platå med utsikt över deras mest berömda vingårdsläge Zieregg. Produktionen inriktar sig framförallt på två huvudstilar. Dels Steirische Klassik som står för en lätt frisk och fruktdriven stil utan inblandning av fat. Man låter vinerna ligga med sin jästfällning i mellan 3 – 8 månader innan buteljering för att få ytterligare finess och komplexitet. Den andra stilen man inriktar sig på är så kallade Lagenweine. Motsvarande Grand Cru i andra länder. Druvorna till dessa viner plockas från de bästa lägena i deras mest ansedda vingårdar. Man plockar något senare jämfört med Klassik och jäsningen sker långsamt under lång temperatur.”

Rätten i sig är enkel, tempererad glad anklever serveras med jäst och stekt lök, brynt selleri, krasse och rödbetsskott, ett uns av sötma adderade jag till rätten genom att göra en karamell på lakrits. Anklever behandlar man på två vis, antingen så ”lyder” man leverns fetma, serverar ett sött/ fortified vin till, lägger till ett salt inslag för att balansera fetma och sötma. Eller så gör man tvärtom! ”Bryter” levens fetma med att servera ett mineraliskt och syra laddat vin, enbart för att ”lätta” upp råvarona, men då måste vi se till att rätten får tillgång till de primära och sekundära smakerna som finns för övrigt på tallriken, i detta läge så den jästa löken, lök upplevs söt vid tillagning likaså med sellerin. Krassens roll i rätten får vinet att leva ut sin gröna och unga frukt, tänk er en skarp lakrits syra/sötma, ungefär som en luring i lösgodiskrätsen, både surt och, salt och sött på samman gång. På så sätt har vi nu skapat en helhet mellan vin och mat. Sötma som bakad anklever gärna ser om sällskap fick rätten genom att både, selleri, lök och karamell tillsammans fick utgöra den ”trygga” sötman till ankan! Det är givande att lyssna till gastronomins toner och vinets melodi! Då får jag vara med och skapa ett stycke mästerverk. Till denna rätt så spelas Hans Zimmers underbara Inception/Time.     
Andra skapelsen för kvällen är den väldoftande gårdskycklingen som enbart pickat god förda, köttet i sig ser verkligen saftigt ut. Ser att köttets textur är välformat och med det inser jag att kycklingen ätit i det tempo som pippin önskat. Skinnet är fett och det tänker jag ta hand om och göra chips av. Är det något som kan smaka mycket så är det krispigt kyckling skinn. Torkad svartkål och dess uppgift i rätten blir att skapa textur och att det händer något i munnen. Kycklingen som fått tillreda sig i ugnen på lågtemp för att sedan trancheras upp och smörstektas, är smakrik i sig. Med årsinlagd ekologisk citron skapas nu ännu högre smaker tillsammans med pippin. Torkade björkskott har fått under hösten torkat till i skafferiet och tillsätter rätten en friskhet och syrlighet, för att jämna ut alla rättens smaker så gjorde jag en kräm på palsternacka, lök och morot, lät koka i en timme och sen en tid i termomixern för slätaste och bästa resultat. Några skott från mangold och rödbeta fick sällskapa på tallriken.
Vin nummer 2 kommer från samma producent som första vinet, Weingut Tement, men nu provar vi deras Chardonnay och är tillbaka på Österrikisk mark. 2013 Tement Morillon Muschelkalk. Ett vin som för mig var lite slutet vid första sniffen, men efter en stunds tillvaknande i Orrefors Difference Mature kupa, så händer det saker, oj vilket bouquet. Dofter som Lepaan melonin skal (äppelsort) nyklippt grönt gräs, citrus, härliga mineraler som nästan slås för att komma först till min nos. Med ett leende från min sida så doftar jag vidare på vinet en god stund, det är fantastisk vad vinet öppnar upp sig och växer, vinet har en välbalanserad och välskapt kropp. Smaken är stor, elegant, drar inte åt något håll, äpplena som jag fick fram i doften har nu bakats och fått en mjukare stil som kommer fram tydligt i smaken, jästtoner en antydan av typisk Chardonnays fetma -popcorn stil, sval, nästan lite pärlande på tungan. Vinet ser gärna att man skapar smakrik mat till. 12,5 % alkohol som vinet bär på kan kännas lite påträngande till en början men det är bara ett bevis på att det finns en ryggrad i vinet som klarar av mycket smaker från rätten. Det blev nästan så pippin hoppade till i munnen tillsammans med vinet. Den lena texturen från krämen gjorde vinet mjukt som siden. Kycklingens skinn blev den smakrika delen av tallriken och lekte med vinets fetma och nu kom den rostade majsens smaker fram i vinet. Den fina känslan av torkad svartkål, syrlig och salt citron som lockade fram vinets fräschör, tänk att addera smaker till ett vin och på så sätt komma fram till nya dofter och upplevelser i vinet. Till denna rätt skall det spelas Trance Dance – Don´t Say Go.

Återigen en lyckad kväll i Snickerboa. Vi tackar EnjoyWine för trevliga och spännande viner. Orrefors för spektakulära och perfekta glas. Råvaror från känd butik. Anklever, kyckling från känd gård. Till min vän och gamla kollega Olle Tagesson/Cellton som har lärt mig att ta tillvara på årets råvaror genom syra, salta och torka!

Vinerna finner vi på monopolet under följande nummer!Kommentarer

Populära inlägg