Hösten i Italien #Enjoywine

”Kalla de Piemonte eller himlajorden om du vill, Terroir vi ärvde och sluttningen den gröna. Vildrosor och blåklockor och Dolcetto och viol låt dem få dofta, de är ju så sköna. Låt druvan dansa som änglar kring din tunga och gom, leka tittut mellan blommande bouquet. Låt tanninerna få flyga och sjunga, för oss till din nos, låt fattonerna simma bland korinter och ceder.”

Ja som sagt, en kväll i Snickerboa, det vankas mat och på den gnistrande spisen sjuder allt från fläsk till nudlar och rischips. Alla talar om den gråa och trista hösten, man gör det till vad att det skall bli. Jag ser årstiden som en vacker och skimrande årstid. Frisk luft och det finns massor av gott kött och grönsaker även vid denna tid på året. Kvällens huvudrätt består av bakad fläsksida, dofter av chili, citron, ingefära, sesam och soya sprider sig i köket, tillsammans med denna grisekona serveras ett snacksfat bestående av rostat tunnbröd, syltat kantarell, rischips samt en kräm av wasabi, enkelt men sagolikt gott.
Fläsket fick gotta sig i gryta för att sedan brännas av i ungen för att få den där knapriga texturen. I vår Första karaff får vi nu ett vin från San Fereolo i Piemonte. Vackert att se på i sitt glas, djupheten är magnifik, vinet får mig att rysa till. Min nos välkomnas av alla de dofter som Evert Taube beskriver i sin text i ”Kalla de himlajorden om du vill” Vinet har med sin ”unga” ålder 2005 gått in i sin första mognadsfas. Återgår till doftandet, inser att jag inte kan slita mig från vinets kryddighet och dess mineralitet. Smaken är gudomlig, personligen är jag väldigt förtjust i violens dofter och smaker. Ett vin som detta trollbinder mig och jag bara njuter. Att vinet är skapat av självaste Nicoletta Bocca, är inte svårt att förstå. Nicoletta är en person som alltid har följt rankans vilja och önskemål, som tack får hon en perfekt frukt, hon följer sina viner dagligen under tidens vila på faten. Detta vin som fått en tid på fat, ca 2 år. Efter buteljering så vilar vinet ytterligare ett år på sin butelj innan vinet går till försäljning. 2005 San Fereolo DOGC Dogliani är ett av de absolut bästa vinerna från södra Piemonte. Vinets mineralitet och dess kryddighet ”bökade” in sig i fläsket feta textur och gjorde sig den tjänsten att bli ännu lenare i sin kropp. Sesamfrön, ingefära och Dolcetto är inga problem, det blev kalas i min gom på alla sätt och vis. Sensommarens kantareller gjorde sig en pakt tillsammans med wasabi krämen, gjorde anspråk på vinets än fräscha mineraler och de tillsammans brottades en stund, vinet kom till sin rätt och tillsammans vandrade de genom min smakpalett som världens bästa vänner. Chipsen och brödet krispighet tog på ett fint sätt fram vinets eleganta och snygga drag av fatkaraktär. Det bästa som finns är att inte ”kombinera” mat och vin, utan att lyfta fram alla dessa olikheter och vad som händer med smakerna både i maten och vinet utan att låta något få för mycket plats eller glöms bort.

            ”San Fereolo är i grund och botten Nicoletta Bocca, hon säger själv att det var slumpen som förde henne till Dogliani. När hon för första gången såg vingårdarna kände hon direkt i sitt hjärta att hon hittat rätt. Nicoletta gör kompromisslösa viner i traditionell stil med stor respekt för jorden och vinrankornas naturliga förutsättningar. Dogliani ligger i Piemontes södra del och här i de lite vegetativt vildare omgivningarna är druvan dolcetto kung. Nicoletta tillhör med sitt San Fereolo sedan flera år tillbaka Vinnatur-rörelsen, vilket innebär att hon arbetar efter naturliga ekologiska/biodynamiska förutsättningar i ett ständigt pågående informationsbyte med övriga producenter för att utveckla framställningen av viner på naturlig väg.” 


Mätt och glad plockas nu osten fram, en ost som jag drömt om sen lunchen på Auberge de L`Ill Rue de Collonges au Mont d'Or i Alsace. Denna ”enkla” ost men med så mycket kärlek av smaker och historia. Echourgnac tillverkas sedan 1933 i klostret la Trappe av cistercienser nunnor. Idag består klostret av 27 systrar från 26 till 95 år, som alla är delaktiga på något sätt i osttillverkningen. Osten får mogna i en speciell valnötslikör från destilleriet i Perigord. 
Ost är en av de bästa vännerna till vin, gör det så enkelt som möjligt. En god ost, ett gott vin, tillsammans bli det en hel drös med upplevelser i min mun. I glaset har jag nu ett vin från Kampanien och DOC Aglianico del Vulture 2010 Donpá. Vinet strålar redan i sitt glas, det skördas dofter från fruktträdgårdens skafferi, plommon, äpplen, mogna gråpäron (skalet) fyll sedan fruktkorgen med björnbär och några blad av svarta vinbär. Det doftar faster Lisas höslind från ladugården, torkad halm och doften av gården på landet. Vinet har en viss strävhet, känns lite blygt till en början. Jag vet vad osten kommer att göra med vinets blyghet, gå från blyg till att bli balens konung på dansgolvet. Tänk er nu osten eleganta krämighet och nötighet från tiden i likörbadet av valnötter. Syran i osten som täcks av Echournac onyttiga textur. Både syran och nötigheten vill jag locka fram tillsammans med vinet, vipps så får både vinet och osten ännu mer fart och ur glaset sprätter nu dofter och smaker av örter, rå lakrits, fatens lena inslag ännu mer av de välsmakade plommonen, osten eleganta och fräscha smaker har nu blottats och upplevelsen är total. Tror ni att man behöver marmelader och sylter till dessa ostar? Nä! 
 Donpá är Regio Cantinas flaggskepp och det är en galen selektering när druvorna väljs ut till detta vin. Vinet får ligga i faten ungefär i ett år.

”Den lilla vingården Regio Cantina som står bakom vinet ligger mitt i hjärtat av Basilicata, strax utanför byn Venosa och har sina vinodlingar vid foten av den numera inaktiva vulkanen Monte Vulture. Donpà 2010 belönades nyligen med en Regional Trophy medalj från erkända tidskriften Decanter. Familjen Piccini lever i och är verksamma i hjärtat av Chianti distriktet i Toscana, Italien. Deras historia börjar 1882 då Angiolo Piccini med endast 7 hektar började framställa viner under devisen -”det är inte hur mycket vin vi gör, utan hur mycket passion vi lägger ner i vårt arbete med vinet” Idag är det fjärde generation Piccini genom syskonen Mario och Martina Piccini som styr familjen och vinerna framåt. Det är även de som lyckats ta Piccini utanför Toscana och Italiens gränser. Idag återfinns familjen Piccinis viner runt om i världen och efterfrågan på deras välgjorda, goda viner fortsätter bara att växa. De har idag fyra egendomar i Toscana och genomgående från deras Chianti till vinerna från egendomen i Brunello di Montalcino finns de gemensamma nämnarna: kvalité, drickvänlighet och respekt för ursprunget!

- “The only wines worth making are the ones you believe in” Pierangelo Piccini   
  

Vinerna  finner vi på Monopolet under följande nummer.

2005 San Fereolo DOGC Dogliani, Endast 189 PIX (Se mer info www.enjoywine.se) 


Viner från www.enjoywine.se
Glas från Riedel
Tallrikar från www.calleforsberg.com
Kärlek och galenskap från Mig.
Samt med stora tankar till Klas "Klabbe" Ingesson för allt han gjort för Svensk fotbolls historia och Italien. Tack Klabbe för allt!  

                                            

Kommentarer

Populära inlägg