Maffia höstviner! #enjoywine

Ett ruggande och kallt regn smattrar mot vårt fönster. Så denna kväll får Snickerboa se till att leverera värmande och höstlig gastronomi. Det är ett kylslaget Stockholm, vi drar oss gärna in i våra lyor, tänder massa ljus, tänker tillbaka på sommarens högvärme. Men vi tycker samtidigt att hösten är ganska mysig. För det är hösten, mysig och vacker med alla skimrande färgen.  Att ta på sig en extra tröja är inte längre ett besvär, utan att det i den där stickade tröjan mysfaktorn höjs avsevärt.

Jag kommer att hålla kvar vid skaldjuren en tid, det är ju så gott! Det bästa är att smaken är så fantastisk samtidigt känns det lyxigt att få hålla på med havets läckerheter. Så mycket färskt och höstligt blir det i kvällens första rätt. I köksluckan läggs nykokt hummer, Fröja lax, persilja, dill, krasse, fänkål, lime, sjögräs och hibiskus. Vid servering så hälls en ostronjuice över skapelsen.
I glaset denna kväll blir det en klassiker, kan inte annat än att associera till Kapten Haddock när denna form på flaska kommer in. Ber om ursäkt för detta. Men det är något vi får leva med. Och som alla förstår då så är det inte mindre än 2013 Juliusspital Riesling, Trocken Würzburger Stien, Franken, Tyskland. Skolboks Riesling är det första som flyger ur mig. Torr, elegant, perfekt balans mellan ungfrukt, gröna äpplen, omogen lime, och skalet från en solmogen persika. Mineraldriven, men visst är det en aromatisk ton som leker med min nos. Krispigt som en frostig morgon i vackra Jämtland. När klunk nr två intas, så får jag en känsla av att vinet behöver hummers sötma och ostronets sälta för att de aromatiska delen i vinet skall blomma ut, sagt och gjort så inföll alla mina önskningar om hur den perfekta kombinationen är skapt. Sesamfrön som rostades i torr panna blev som pricken över i:et i denna rätt. Kan inte annat än buga för den ”asiatiska” gastronomiska stil som passar så bra till denna typ av vin. Vinifireringen sker under ca 30 dagar. Handskörd är ett måste i den svåra terräng som druvorna växer i. Mycket noggrann selektering sker i vineriet. Det som är intressant för vineriet är den speciella hissen där druvorna får i olika steg med gravitationens krafter ”flyttas” ned från ungefär 13 meters höjd, allt detta för att slippa ”stressa” musten under jäsningen med pumpa om druvjuicen. Vinerna får tillsammans med sin jästfällning vila på stora fat innan buteljering! 

”Juliusspital är en stiftelse som grundades år 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn i Würzburg. Stiftelsen har under åren byggts upp genom frivilliga donationer och är idag med sina 170 hektar en av Tysklands största vinegendomar. Juliusspital äger betydande delar av distriktets yppersta vingårdar som t.ex. Würzburger Stein, Iphöfer Julius-Echter-Berg, Escherndorfer Lump och Randersackerer Pfülben. Alla pengar som tjänas in återinvesteras i stiftelsen som driver ett sjukhus och ett ålderdomshem”
       
6 veckors hängd Svensk högrev från känd bonde, fick i ugnen gotta sig länge och väl till en innertemperatur på 52 grader. En väl reducerad rödvinssky med långpeppar och rostad vitlök napperades vid servering, torkad jordärtskocka med skuren svart tryffel samt en kräm gjord på resterna av jordärtskockan. Salladskål som fick bryna sig i hög värme tillsammans med citron, vitlök och örter. Enkelt men goda smaker. I dekanteringskruset stod nästa pjäs klar för att bombadera våra gommar med smaker av kvalitet. Men en druvblend bestående av 85% Cannonau, 5% Carignano, 5% Bovale Sardo, 5% Malvasia Nera. Vinifireringen sker i separata tankar och efter att blenden är gjord så vilar vinet på fat i nästan 2 år, för att sedan läggas ytterligare 1 år på flaska innan vi som vinälskare kan avnjuta vinet. 2009 Turriga. Låt mig säga så här! 
Vinet är Maffigt och såklart kommer vinet från Sardinien. Alla druvor kommer från vingården Turriga, har perfekt exponering för bästa mognad. Doften är stor och komplext. Kryddig i smaken med toner som långpepparns sötma, cacao och torkade mörka bär. En riktig tuffing, är vad vi har fått i glaset, men jag vet att vinet går att tygla med bra gastronomi och efter första tuggan så är vinet lent som en nypolerad Ferrari. Tanninstukturen är med genom hela gommen och blir den smak i vinet som styr upp hela upplevelsen. Köttets textur och smak tog upp kampen med vinet, om vem som skulle visa vägen på smakresan, resultatet av detta blev i stället ett samspel, som hade fått Andrea och Sarah Brightman att se ut som amatörer. Sötman i krämen och de rostade jordärtskockorna blev galant bra till vinet, vinet har en bra balanserad röd frukt som behövdes flörtas med och det gjorde kockan perfekt. Tryffelns uppgift gick till att bara lyxa runt tillsammans med vinet och det är tryffeln proffs på. Jag ville se vad vinet gick för redan i "ung" ålder och därför åkte salladskålen in med syrliga smaker i ugnen. Och vinet visade upp sin kraft med att bemästra syran och örtigheten på ett mycket elegant sätt. Behöver inte säga mer än att tallriken blev totalt länsad på allt och glasen fanns det inte en droppe kvar. Med ett leende på läpparna och en nöjd gom så insåg jag direkt att jag provar viner från Sardinien alldeles för sällan!


”Cantine Argiolas är en liten familjeägd vingård. Gården anlades för 60 år sedan av Antonio Argiolas. Sedan 1989 drivs firman av Antonios söner Franco och Giuseppe. Egendomen ligger på södra Sardegna vid byn Serdiana strax norr om Cagliari. Den omfattar 200 hektar varav 100 hektar utgör vingårdar och 25 hektar är planterade med olivträd. Produktionen är lika fördelad mellan röda och vita viner. Man gör vin på samtliga Sardegnas lokala druvsorter. I hård konkurrens med firmor som Sella & Mosca och Santadi anses Argiolas tillhöra öns bästa vinhus. Som vinmakare konsulteras Giacomo Tachis. Filosofin är moderna och internationellt anpassade viner tillverkade på lokala druvsorter. De vita vinerna är friska, fruktiga och välgjorda. De röda för tankarna till Spaniens mjuka och mogna viner, mer än italienska. Argiolas toppvin heter Turriga och görs i mycket begränsade volymer under gynnsamma år.”

Vinerna finner Ni på bolaget, men under mycket kort period. Ser att idag finns båda vinerna på Regeringsgatan, Stockholm. 



 Glas från Riedel och porslin från Calle Forsberg. 

Kommentarer

Populära inlägg