Griseknoa, asiaten & Kärleken av Italien #Enjoywine
Efter ett
fantastiskt kul och gediget bra Sommelier NM på Grand Hôtel så behövs det redi gastronomi för att fylla på alla
de tömda smak/luktsinnena. Snickerboa fortsätter sin resa, genom att ta hand om
alla trevliga styckdetaljer från grisen. Denna afton så serveras saltad
fläsklägg som i sin tur skall bli min egna Tribute to Momofuku New York. Som
vanligt så kommer Asiaten fram i mig, buljongen får sällskap av såsom
cocosmjölk, citrongräs och soya. Den sistnämnda är en galant brobyggare inom
matlagning. Skogens skafferi får stå för de ståtliga och välsmakande
trattkantarellerna, säsongens torkade nötter, vildlökens torkade rötter har
fått koka med i fonden för att få en bitterhet som gör rätten fulländad. Från
landet i Trosa så fick de sista äpplena, löken och morötterna göra sin smakresa
genom den doftande buljongen. Det smakar alltid bättre med egenodlade
grönsaker. Från butiken fick kronärtskockor följa med hem. Jag tänker bara göra
en rätt i kväll, men kommer att beskriva två drycker från Enjoywine. Två helt
olika viner, vill med detta enbart bekräfta att olika viner kan passa till en
och samma rätt, det vi får tänka på är ”inkörs porten” i rätten. Vad kommer
hända med vinerna och vad kommer hända med rätten?
”Första vinet ut i afton är från
Anrika Fontanafredda är en av giganterna i Piemonte och för många synonymt med
ursprunget. Och som i alla bra historier började det hela med kärlek. Italiens
förste kung, Vittorio Emanuele ll, köpte egendomen till sin älskarinna Rosa som
blev grevinnan av Mirafiore och sedan fick vingården La Rosa uppkallad efter
sig. I Serralunga d’Alba vinifieras alla viner under Fontanafredda etiketter,
närmare 7,5 miljoner flaskor per år. 3,5 miljoner av dessa är det söta
mousserande Astivinet och 750 000 är Barolo. Mängden till trots är det idag
experimentlusta, innovation och modernitet som driver Fontanafredda framåt.
Mycket tack vare vinmakaren Danilo Drocco och de nya ägarna Oscar Farinetto
& Luigi Bafiglio. Med Danilo i spetsen görs idag viner med fokus på frukt
och drickvänlighet utan att tappa ursprungstypicitet. Med tanke på just
ursprunget lanseras 2011 en ny vinserie, Mirafiore, med filosofin att ta Barolo
och Langhevinerna tillbaka till sina rötter.”
Vingårdarna
i Fontanafredda ligger på mestadels jämnt profilerad, rundade sluttningar på
höjder mellan 200 och 400 meter, i de kommunala områdena i Serralunga d'Alba,
Diano d'Alba, Barolo och Murisengo. Totalt, 85 hektar, planterade mestadels med
traditionella Nebbiolo, Barbera, Dolcetto och Moscato druvsorter.
Sammansättningen av främst kalkhaltiga jorden kan ändras inom loppet av några
tiotal meter, som innehåller så mycket som nästan 50 % sand men med en högre
halt av ”silt” och framför-allt, lera. Även temperaturmönster under året är
typiska för ett kontinentalt klimat, med nederbörden koncentrerad till vår och
höst, kan villkoren variera avsevärt och detta är vad som kan göra varje årgång
så oerhört olika. Där med extra spännande historia bakom denna producent, för
att skoja till det lite extra, så provar vi en 2010 Marin Langhe Bianco DOC,
som är skapt av 60 % Riesling och 40 % Nascetta. Utseendet är klar och rent,
doften är pigg, fräsch och fruktig. Doften har Rieslings skolboktypiska drag,
såsom petroleum, kalksten, mineraler och exotisk frukt, en gnutta av
acasiahonungens söta doft finns längst bak i paletten. Smaken är lik sin doft
men med en elegant kryddighet och lätt blommig. Ett spännande vin med klassisk
stil men ända inte. Vinet gjorde sig bra med rätten, den friska syra som vinet
utstrålar penetrerade de feta köttet på bästa sätt. Vinet vill och behöver ha
hetta och med chilin dold i cocosens sötma så blev vinet ännu roligare och
smakrikare. Svampens inverkan på vinet blev ett resultat på så sätt att vinet
blev mognare och visade en kropp och balans av den högre skolan. Det som slog
mig mest över att vinet kom perfekt överens med den färska salladen och vinets
mineraler började dansa på min tunga. En smaksensation av den bättre skolan!
Nästa vin
kom in i karaff omgående. En av mina favoritproducenter i Piemonte. Azienda
Agricola La Spinetta. Årgång 2011 Ca´ Di Pian. Ett vin som jag
följt sen 2002 och med glädje kommer följa varje år så länge jag bara kan. Tänk
även vilka lyckliga krögare som kör detta vin på glas, vilka nöjda gäster, vin
med kvalitet och helt naturligt gott! 100 % av druvan Barbera, vinet går inte
annat än gilla, jag tar mig en titt på vinets kulör och inser att här kommer
ett stycke kärlek att blomstra, med ett s.k. svanhopp tar jag min nos ned i
glaset, får direkt ett angenämt mottagande av dofterna från det rostade kaffebönorna,
de torkade tomaterna som legat nära en bukett av färsk timjan och basilika,
dyker djupare ned i glaset och får en känga av de än så omogna körsbären och en
ett uns av de lite mer mognare bigarråerna, i samma scen som detta vackra
simhopp i mitt vin glas sker, får jag snälla klappar i min gom av en tanninstruktur
som är av dess like. Bli inte rädd för dessa lena men lite trilska tanniner, de
behövs för att lyfta vinet. Vinet vilar i ca 12 månader i fat och det gör vinet
gott, ”tänk er själva att få vara på Spa i ett år” Vinet får efter in tid i
faten läggas på flaska och såklart utan filtrering och klarning.
Tänker tillbaka
en tid, vi sitter på stans absolut bästa Italienska restaurang La Vecchia
Signora, tillsammans med Mr Rivetti, och fick oss en resa i hans historia och
hur han handskas med sina druvor. Han måste trott att jag var totalt galen som
satt där med alla glas, slafsade risotto med tryffel och bara ville höra mer om
hans enormt drivande krafter för Italiens bästa viner.
”Azienda Agricola La Spinetta ägs av
familjen Rivetti och har sitt ursprung i Castagnole Lanze, Barbaresco. Här
tillverkades det första vinet 1977, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti. Idag
är La Spinetta långt mer känt för sina kraftfulla men eleganta röda viner, och
från fler ursprung än Barbaresco. År 2000 gjordes det första vinet på Campé i
Barolo, 2001 startade arbetet i Toscana på Casanova och 2011 köptes anrika
Contratto i Canelli för produktion av mousserande vin enligt traditionell metod
av Chardonnay och Pinot Noir. Oavsett i vilket ursprung La Spinetta arbetar är
det alltid typiska, inhemska druvor för området som gäller. Arbetet i vingården
är prioriterat för att nå den druvkvalité familjen kräver för sina viner. Lågt
skördeuttag och grön skörd under sommaren är nyckelfaktorer. La Spinetta
arbetar traditionellt med hästar i cru-vingårdarna, helt utan bekämpningsmedel
och till 75 % biodynamiskt. Flera gånger har man tilldelats tre glas i Gambero
Rosso och 2001 utsågs La Spinetta till Årets Vinhus av guiden.”
Vinet kommer
med sin unga frukt att ta hand om grisens fantastiska smaker, jag tog direkt en
bit svål och nästa klunk vin smakade ännu mer av allt, tillsamman med cocosens
sötma blev vinet ännu mjukare, att smörstekt svamp och vin från La Spinetta är
en unik kombination är en självklarhet. Hettan i rätten gjorde absolut inte
vinet något ont, utan fick vinet att ta fram sin elegans. Jag gjorde en smakrik soyamajonnäs som skapades som mjukningsmedel till vinet, och det blev precis som jag trodde, umami och de feta i majonnäsen skapade en harmoni mellan rätten och vinet.
De sista dropparna fick göra sig sällskap med de sista tuggorna av kronärtskockan som fått sjuda i smör.
Kommer överlåta denna smakupplevelse till Er läsare. Prova och känn efter. Jag lutade mig tillbaka med ett stort leende, mer än så behöver jag inte säga.
De sista dropparna fick göra sig sällskap med de sista tuggorna av kronärtskockan som fått sjuda i smör.
Kommer överlåta denna smakupplevelse till Er läsare. Prova och känn efter. Jag lutade mig tillbaka med ett stort leende, mer än så behöver jag inte säga.
Bägge dessa fantastiska
viner finns på monopolet med nummer och pris som följer.
Porslin från www.calleforberg.com
Glas från: Riedel
Vin och kärlek från: Enjoywine
Gris från känd bonde
Kommentarer
Skicka en kommentar