2009 Pommard Epenots. Masion Jadot #vinunic

Till klassisk Terroir och Pommard, Epenots i  Bourgogne. Vinet som vi får i nästa glas är från en mycket trevlig producent Louis Jadot. Masion Jardot gör i dag över 100 talet viner från nästan alla delar av Bourgogne, kan inte bli annat än imponerad över att hålla denna klass och kvalitet genom hela sin repertoar från enkla kommunviner till Grand Cru. Vinmakaren Jacques Lardiére gör ett enastående arbete tillsammans med sitt team. Vineriet har byggts ut ytterligare en gång, för att klara större produktion. Detta oroar mig lite för att bli för stor som i vissa lägen är inte bra, risken är att man tappar fokus och vissa viner blir lidande. Jag hoppas att Jaques lyckas hålla samma trevliga stil och klass i fortsättningen. Fermenteringen tar ca fyra veckor och lagras sen 12-15 månader i ekfat. För att vara en 2009:a så är det tur att vi fått in de stora Pinotkuporna, vinet måste få vakna till liv. Provade vinet innan dekantering och insåg direkt att detta var som att väcka sina barn alldeles för tidigt en lördagsmorgon. Vinet vill ha många timmar i kruset för att få en chans till rätt kostym. Jag blir lite förundrad över att vinet inte vill visa sig från sin bästa sida, men vinet är för ungt att dricka nu. Visst känner jag vilket stort vin som finns bakom ridån, men lite för mycket syra och instängd frukt. Vinet är ett absolut toppvin det råder inga tvivel på. Till utseendet så är vinet vackert klar röd, med tunn linje. I doften så känner jag såklart de härliga sommarbären som doftade så gott på torpet i Hälsingland. De soldränkta lingonen fanns med och de dofter som jag finner när jag luktar på nyslaktat vilt. Smaken är kärv och stram, inbiten och lite parfymig. Har helt enkelt öppnat ett vin som jag skall njuta av om 10 år ungefär. Eftersom jag är Ölänning så vill jag bevisa att en ”redi” kroppkaka med saltat fläsk och kryddpeppar, tryffelbuljong och hyvlad Gotländsk tryffel passar vinet perfekt. Och här bevisade vinet än en gång vilket power vinet har och kommer att få. Rätten i sig som består av stora mängder kolhydrater, på så sätt blev vinet ett stycke lenare och de saltade fläsket, de flörtade fram en frukt som jag än idag minns. Tryffeln den är ju som gjord för Pinot. Skål     

Kommentarer

Populära inlägg