2009 Pommard Epenots. Masion Jadot #vinunic
Till
klassisk Terroir och Pommard, Epenots i Bourgogne. Vinet som vi får i nästa
glas är från en mycket trevlig producent Louis Jadot. Masion Jardot gör i dag
över 100 talet viner från nästan alla delar av Bourgogne, kan inte bli annat än
imponerad över att hålla denna klass och kvalitet genom hela sin repertoar från
enkla kommunviner till Grand Cru. Vinmakaren Jacques Lardiére gör ett
enastående arbete tillsammans med sitt team. Vineriet har byggts ut ytterligare
en gång, för att klara större produktion. Detta oroar mig lite för att bli för
stor som i vissa lägen är inte bra, risken är att man tappar fokus och vissa viner blir lidande.
Jag hoppas att Jaques lyckas hålla samma trevliga stil och klass i fortsättningen.
Fermenteringen tar ca fyra veckor och lagras sen 12-15 månader i ekfat. För att
vara en 2009:a så är det tur att vi fått in de stora Pinotkuporna, vinet måste
få vakna till liv. Provade vinet innan dekantering och insåg direkt att detta
var som att väcka sina barn alldeles för tidigt en lördagsmorgon. Vinet vill ha
många timmar i kruset för att få en chans till rätt kostym. Jag blir lite
förundrad över att vinet inte vill visa sig från sin bästa sida, men vinet är
för ungt att dricka nu. Visst känner jag vilket stort vin som finns bakom ridån,
men lite för mycket syra och instängd frukt. Vinet är ett absolut toppvin det
råder inga tvivel på. Till utseendet så är vinet vackert klar röd, med tunn
linje. I doften så känner jag såklart de härliga sommarbären som doftade
så gott på torpet i Hälsingland. De soldränkta lingonen fanns med och de dofter
som jag finner när jag luktar på nyslaktat vilt. Smaken är kärv och stram,
inbiten och lite parfymig. Har helt enkelt öppnat ett vin som jag skall njuta
av om 10 år ungefär. Eftersom jag är Ölänning så vill jag bevisa att en ”redi” kroppkaka
med saltat fläsk och kryddpeppar, tryffelbuljong och hyvlad Gotländsk tryffel
passar vinet perfekt. Och här bevisade vinet än en gång vilket power vinet har
och kommer att få. Rätten i sig som består av stora mängder kolhydrater, på så sätt blev vinet ett stycke lenare och de saltade fläsket, de flörtade fram en frukt som jag än idag minns. Tryffeln den är ju som gjord för Pinot. Skål
Kommentarer
Skicka en kommentar