Påvens vin i #älskaåre
…In med den sista buteljen för
kvällen och det är en upplevelse att dricka vin från familjen E.Guigal. Etienn
Guigal är grundaren till egendomen och året var 1946. Marcel som är sonen fick
i tidig ålder, redan som 17 åring ta över ansvaret. Idag är det Philippe som
tillsammans med sin far Marcel som ansvarar för vinmakeriet. E.Guigal tillsammans med S Ogier, Chapoutier,
Alain Graillot, Perrin räknas till mina topproducentet i Rhone. Vinet som fått
ligga och ”skapats” i stora ekfat (två år). Givetvis dekanterad i Magnumkaraff
och de syndigt stora Syrahglasen fylldes upp. Och detta kändes helt rätt att
avlsuta med ett vin som detta 2006 E.Guigal
Châteauneuf-du-pape. För att vara en 06:a så har en fin mognadsfas
börjat ta vid och den skarpa röda nästan oxblodstonen, mer gått över till de
lite mer dova och mjuka rödton. Vinet är bara vacket att titta på. Doften är
lätt rökig, varma stenar, rustik röd frukt, lätta antryckningar av fat. Vid
smaken är vinet fortfarande bitigt, lite stökigt, men efter en stunds flörtande
så öppnar vinet upp sig, visar sig från sin bästa sida och de där lite nymalda
pepparn från min Peugeotkvarn är fantastisk. Vad kommer in på den sista
serveringen om inte en mäktig bit Secreto Iberico (grillad på bakgården) med
bakade och skalade Pimentos, en väl reducerad sky med stekt potatis. Köttets
feta textur blev väl möt av vinets kraftiga och påtagliga stil. Det var som vinet
bara fick andas ut och från att varit ett obehandlad tygstycke till att bli en
en bit Kashmir. De söta i paprikan fick ta hand om den lite svårflörtade frukt
om finns i vinet och med ett resultat att tallrikarna var väl avskrapade och
glasen fort tomma så kändes detta som en lyckad anrättning. Mätta och glada så
traskade vi vidare ut i vinterns mörka natt och hur Calvadosen framför brasan
sen smakade, det är en annan historia. Ett Åre som alltid ligger mig varmt om
hjärtat!
Kommentarer
Skicka en kommentar