En "tjurig" Konung & en vals i Salzburg
(Text från 23:e sep 2014)
Regnet står
som spön i backen, tittar ut genom Snickeboas ena fönster och inser
höstens tid han anlänt, det regnar så hårt ute så att billarmen går igång, en kvinna går nedför gatan med sin lilla jycke, som absolut inte vill ta en
promenad i detta väder! Tur att på Barolo-tiden är här. Barolosäsongen för mig
innebär, grytor, lingon, tryffel, anka, vaktel och vilt, rotfrukter, inläggningar med såklart tillhörande
robusta viner. Det är även nu vi köper det sista flaskorna Rosé på monopolet, lägger
undan för att till vårens knoppning vara först ute med god Rosé, som för övrigt
vinner mycket på att ligga svalt och mörkt under ett år. Denna afton i
Snickerboa så kommer det serveras vaktel som fått gotta sig med brynt smör.
Höstens kantareller smakar som bäst nu och jag kommer att på två vis tillaga
skogens gula guld. Svarta Belugalinser som sjudit i rött vin och örter. Skroven
från fågeln har fått göra sin insats i att bli en smakrik buljong som med minst
lika delar grädde fick stå för kvällens ”nyttigaste” ingrediens (här får vi inte
glömma att anklevern fick smältas ned i den gräddiga såsen). Morötter från
landet har i några veckors tid fått ligga i burk tillsammans med en klassisk
lag för att få en viss syra i rätten.
Tillbaka till kantarellerna, en näve kantareller torkade jag under natten i ugnen för att sen göra sig hemmastadda med
belugalinserna, den andra näven med kantareller rökte jag snabbt under lock med smak från hassel.
Ut först av
de två vinerna som pippin skulle få simma tillsammans med är 2010 Domaine
Chaterine & Pierre Breton ”Les Perriéres. För mig är detta vad Loire står
för! Talar och skriver om det ofta, Loire och dess Terroir är något
speciellt. Kärleken och känslan att känna rötterna i vinerna. Citerar parets
filosofi om hur vingården skall skötas – ”för att kunna framställa bra viner måste
man älska jorden rankorna växer i”. Vinet har en koncentration som är helt
fantastiskt, redan i nosen så är vinet komplext och välbalanserat. Ett lättare
utryck och scenarier föreställer jag mig att doften är precis som att snubbla ut
för en kulle rullandes, min nos får en släng av nyponbuske, nässlor, björnbär,
vita vinbärsblad, skogshallon, en drös med timjan, rosmarin och innan min sista
kullerbytta så hinner jag med att få en gammal ekplanka med i
paletten, som legat i solen och gassat sig. Ett vin med mycket inlevelse och
vinet kommer sätta står i mitt vinhjärta. Smaken är elegant och dess innehåll i
doften avspeglas på alla goda vis i smaken, vinet har en speciell mineralisk
ton som gör vinet perfekt balanserat. Druvan i vinet är 100 % Cabernet Franc,
en druva som tycker om att frodas runt om i Loire och på dess vackra
sluttningar. Rankorna har en ålder på 60 år och producerar fram kraftfulla
druvor år efter år. Mycket visdom i dessa rankor. Druvan som tas hand om på
bästa sätt från vingård till flaska, får innan butelj forma sig på Fransk Ek i
2 år. Snacka om välformat vin. Tänk er nu ett vin med gentil kraft och elegans.
Den smörstekta pippin med den gräddiga såsens salta sida förförde vinets
mineralitet och ungdomlighet, kantarellernas lättrökta och nötiga smaker
poppade runt med vinet på min tunga så det kändes som att jag befann mig i
Salzburg, förd av toner från Vivaldi dansande wienervals med min gudomligt
vackra Miss E. Detta är ett av höstens bästa viner, och hösten har knappt börjat!
”Domaine Breton är belägen i
Loiredalen i Frankrike och närmare bestämt i den lilla byn Restigné i området
Bourgueil. Catherine och Pierre Breton odlar främst den blå druvan cabernet
franc. Hela deras vinmakarfilosofi är grundad i att – “för att kunna framställa
bra viner måste man älska jorden rankorna växer i”. De arbetar helt ekologiskt
och gör allt för hand, de använder bara naturlig jäst och är väldigt måttfulla
med svavel. Deras viner återspeglar i sin renhet och med all sin frukt och
struktur både paret Breton och vinrankornas ursprung.”
Lyssna till
Gnossienne No.1 (Solo)
Avundsjuka? Så
känns det när jag tar in nästa Ridelkaraff, Att Italiens konung skall få vänta
så "länge" är inte Konungen van vid, med tanke på vilken dans föregående vin bjöd
upp till så har jag förståelse för Barolon, och lovar nu tillfullo att Konungen
skall få minst lika mycket uppmärksamt som Les Perriéres. Ned faller vinet med
stora droppar i våra Riedel glas, lägger sig till rätta och ”skänker” oss en
doft, burdus är bara förnamnet. Vi tar oss tillbaka till kullen som jag
snubblade utför, ger oss tanken att kullen har en baksida, denna är brantare
och mer kuperad, därför snubblar jag gärna nedför igen men denna gång med näsan
först. På min väg nedför så stångas jag nu med kargare vegetation och mer av
höstens skafferi som torkade nypon, lingon, blåbär, björnbär, jord, och
murklor, vittryffel och den alltid återkommande violen. Nebbiolons karaktärer
är inte svårt att undgå. Som vi alla förstår är det såklart Barolo vi har i
glaset av årgång 2009 (en lysande årgång). Producenten är Paolo Scavino. Ett av
de mesta och bästa vinhusen i Piemonte enligt mig. Vinet kanske inte får mig
att vilja dansa Vals, men tycker vinet visar upp en stil som gör mig lycklig,
vinets kryddighet, balans mellan frukt, ek och tannin är obeskrivligt. Så med
slutna ögon uppe på La Morras kulle, lyssna till toner av Fantastiska Sarah
Brightman- Phantom of the Opera, och njuter av vinets välsvarvade kropp.
För att
återgå till vad som hände med pippin och Barolon så var även de två skapta för
varandra, gräddigheten och anklevern tog sig an vinets kraft och storhet, den
smörstekta svampen fick till ära att bli vinets bästa vän med tanke på vinets
dofter av skog. Så med andra ord plaskade Pippin runt i vinet, sprätte lite
extra och bara hade det gott. Denna kväll gav mig, två stora viner, fast på två
olika sätt, förståelsen av vinernas ursprung och dess historia, gör att vinerna
smakar ännu mer och jag får en extra upplevelse. Sen att sällskapet, tonerna av
musiken, miljön spelar in i hur vi upplever smaker och dofter, men det
viktigaste är… Njut!
"I byn
Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo, Langhe, hittar vi producenten Azienda
Vitivinicola Paolo Scavino. Vinhuset bär namn efter dess grundare Paolo Scavino
som gjorde det första vinet 1921. Nu är det andra och tredje generationen som
håller i rodret. Pappa Enrico Scavino som följt sin fars fotspår sedan liten
och hans två döttrar Enrica och Elisa delar nu arbetet i vingården och
källaren. Familjen Scavino är övertygade om att vinerna ”görs i vingården” och
att sambandet mellan natur, jordmåner, årstider och årgångar spelar en mycket
stor roll för vad vinet slutligen smakar i glaset. Scavinos vinkällare är
mycket modern och man har ofta setts som en innovatör vad gäller
vingårdsarbete, jäsning, fat och allmän vinifiering. I källaren finns både
ståltankar, små franska fat (225 l barriquer) och stora fat på 500 till 2000
liter. – ”Det är inte vad som är på modet som bestämmer hur vi lagrar våra
viner utan vad som är bäst för slutresultatet av det specifika vinet”, säger
Enrico."
Höll på att glömma kvällens aptitretare. Vaktellår stekta i smör, kryddade med krondill, buljong på pippin, serverades med morotskräm och riven svart tryffel. Skål igen mina vänner!
Vinerna i kväll
finns på bolaget.
2009 Barolo
Paolo Scavino (375ml) Nr 90272 med en prislapp på 179 PIX
2010 Domaine
Chaterine & Pierre Breton Les Perriére Nr 99292 Prislapp 249 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar