2010 "The Creator"

Helt naturligt gott!
Vem är den där Charles Smith? Han som tycker att folk borde dricka annat än hans egna viner och vill sällan ha sina egna i glaset. Helst står han med öppen trut under en kran med Kriek och bara är högljudd. Charles Smith är mannen med långt rufsigt hår, ofta brillor och med en skön påtaglig kaxighet som är så amerikansk så det står härliga till! Han har en enormt stor kunskap om vin men även om musik då ha en gång i tiden var manager/ turnéledare för stora rockband.
Det hårda livet inom musikbranschen tog hårt på Charles, att ha över 250 resdagar per år var inte vad Mr Smith ville ha. Han tänkte att vinbranschen blir bra. 1999 öppnade han en vinbutik i Brainbridge Island. År 2002 presenterade han sina egna vingårdar i Washington State och Walla Walla. Och idag har han bara 270 resdagar. Mr Smith är självlärd inom vinmakeriet men spenderade en tid nere i Rhône för att få sina kunskaper spetsade. Det som betonar hans viner är Terroir, detta är förövrigt något som precis alla säger som gör vin. Det är växtplats, druvan, vinifikation som är utpräglat i just deras viner. Bull shit säger jag, många fantastiska vinmakare som kan sin Terroir, men alldeles för många tror sig veta. Charles har dock lyckas med detta i många av sina viner. När jag tittar på hans Labels så är det amerikanskt på riktigt. Jag gillar det, ju mer naket och galet desto bättre. Förövrigt är det den danske formgivaren Rikke Korff som tidigare var designchef på Levi Strauss & Co som designar alla labels.

Kvällens vin från Charles Smith är 2010 ”The Creator”. Fick höra något om att det landat endast 86 flaskor i Sverige så det är minsann kul att få prova dessa "kickassviner". Vinet som innehåller 70 % av Cabernet Sauvignon och 30 % Syrah är en perfekt kombination. Vinifikationen är följande, Syrahdruvorna som inte stjälkas får ligga i botten i de öppna karen och över dem välsorterade Cabernet druvorna. Den naturlig jäst som används får vinet sedan lagras på franska fat 18 månader, hälften är nya fat. Utseendet är mörkt rött, köttigt rött med ingen kärna eller kant. Doften är stor med mogna röda och svarta bär, lite fet i stilen med dofter som åldrande krondill, ceder, humidor och bläck av märket Mount Blanc. Smaken är enormt strukturerad och balanserad, det känns som ett Boing 747 kommer landade på tungan med smaker som återspeglar dofterna. Syrahdruvan leker med mina smaklökar som det vore ett gitarrsolo av Jay Jay French! Mr Smith har lyckats att fören Cabernets Sauvignons struktur med Syrah som tongivare och faten som avrundning. Vinet är på tok för ungt att dricka nu men eftersom jag vet att det kommer fler tillfällen att prova dessa viner så njuter jag i mängder redan idag. Vi tog detta vin som ett pausvin efter en skön middag. Nästa gång jag korkar upp en flaska The Creator så grillar jag en stor wagybiff med endast två tillbehör, salt och peppar! Skål. Det är förövrigt Handpicked som tar in vinerna till vårt avlånga land! 

Kommentarer

Populära inlägg