2007 SIEPI, Toscana
2007
Castello Di Fonterutoli Siepi, Toscana, Francesco Mazzei.
Supertoscanaren som för mig försvunnit lite bakom de mer kända vinerna som Masetto, Ornellaia, Sassicaia, Grattamacco osv. Har
följt denna labeln i 10 år och tror om jag inte minns helt fel, var min första
sipp av en Siepi årgång 1997. Vi lät denna flaska dekanteras redan på tidig
eftermiddag och jag provade den första gången runt 18. Runt kl 21 så skulle vinet få visa sig
från sin bästa sida! Vinet som är gjort på 50 % Sangiovese, 50 % Merlot.
Dessa druvor kommer från sk. Cru-, menas med att vinet kommer från specifik
angivet plats. Första årgången som släpptes var 1992. Vinifikationen går till
som så, Merlot druvan får laka ur sig i två veckor och för Sangiovese låter
man druvorna ligga två till tre dagar extra. Temperaturen ligger runt 28 grader
och man gör regelbunden nedpressning av skalmassan. Vinerna lagrad sen separat
i 16-18 månader. Faten som är franska är på 225 liter. Man brukar räkna på att
man använder runt 70% ny ek. Vinets utseende är härligt djupröd. Ingen kärna,
utan enbart en mäktig röd ”mogen” färg genom vinet. Doften är till en början för "ekad", det är vilda diskussioner om hur mycket ek som skall
användas och jag personligen tycker att det ligger lite i överkant, tar bort
lite av den magi som finns i dessa viner. Den mogna frukten som skogens mörka
bär, vinbär (svarta) och lakrits känner jag i doft samt cederträ. Smaken är
stram och nyanserad av ung bärig frukt. kall potatiskällare finns med i kulisserna, och vinet känns inte riktigt i form. Har detta med oroligheterna
redan i från början med val av ek och vinifikation? Men vinet är till min
belåtenhet och det är alltid kul att prova dessa viner som håller så bra klass.
Min idé var att prova en risotto med skaldjur, grillad havskräfta, smörade
musslor och en drös med god parmesan. Och med lite envishet så finner sig vinet
till rätta. Allt stramt och komplext i
vinet klaras upp och vinet blir som sammet. Krämigheten i risotton och sältan i osten är som skapt för vinet. Jag
vill locka fram frukten, speciellt Merlotdruvan och det gjorde den grillade
kräftan så bra. Parmesanen lugnade även ned den lilla detalj som jag talade om innan att vinet hade en för hård ek ton. Så en nöjd provare med ett nöjt vin med dess sällskap!
Kommentarer
Skicka en kommentar