Viner med klass #Enjoywine
Skaldjur är
bra festligt och jag gillar festligheter, en måndag som denna skulle bli
festligare än vanligt, en personlig leverans av gryningens fångst var beställd
och på minuten så plingade det på dörren, och det var fiskarn själv. En kasse
med havskräftor som doftade hav och dill gjorde mig så glad att middagen skulle
börja lite tidigare än väntat, har noll kontroll på mig själv när jag känner
doften av havets läckerheter. Hummern var Jänkare och inhandlad på Hav nere i
högtorgshallen, samt den smakrika bläckfisken med sina örtiga smakvänner, en
asiatisk laxröra råkade åka ned i kassen från hallen också! Tycker det är
trivsamt att strosa omkring i Hötorgshallen och känna, klämma, titta, dofta,
smaka och fantisera om god gastronomi. Personligen så gillar jag skaldjur som
de är, med det menar jag att, vill ha de kalla och enbart med en halva citron
eller lime. Ev. lite sällskap som en god majo och rostat bröd. Som jag förstår
så drar sig många fortfarande för att servera vin till speciellt kräftor undra
varför? Är det den svenska historien som berättar att det skall finnas öl och
mängder med kryddad sprit på våra bord? Visst är det himmelskt gott med en
kvalitets öl och en ljummen snaps, men det räcker med en tycker jag. Dricker
hellre en två glas vin till skaldjuren, lovar att det inte kommer bli fel!
Denna
kväll så är det klassisk mark som skall brytas till de väldoftande och röda
primörerna, en flaska 2011 Francois Crochet Sancerre Le Chêne
Marchand från kalkrika och terroirbesinnade Loire. Sancerre som
garanterat är ett av de mest kända orden i vinvärlden, alla vet vad Sancerre är
och att vinet görs på druvan Sauvignon Blanc. Vinerna är nästan alltid rena, snygga och välskapta. Sancerre som är en appellation i övre Loiredalen. Namnet
kommer från Staden med samma namn och tillhör departementet Cher.
”Francois Crochet är utan tvekan en
av Loiredalens främsta producenter. Francois förfogar över 10,5 hektar
vingårdar kring byn Bué i Sancerre. Jordmånen är rik på kalk och flinta vilket
ger otroligt rena och mineraldrivna viner. Hårt och grundligt arbete i vingården
är nyckeln för bra viner enligt Francois Crochet.”
Jag speglar
mig i den klara ytan som vinet får i mitt Riedelglas, tar glaset mot nosen och
stöter på en doft som är begåvad av dess like. Doften av de kalla ostronskalen
och dess blöta silex gör mig bara mer nyfiken på vinet. Loires tre primära jordmåner
”Terres Blanches” är Kimmeridgean, Les Calilottes och Silex. Vinets kropp har
hög mineralitet och perfekt balanserad syra. Ung grön frukt som vill prestera
och gör det med bravur, en grön gräsighet drar fram som en ljummen vårvind över
Ölands Alvar, kryddigheten och speciellt krusbärsbuskens blad. Att detta vin
inte skulle fungera till kvällens skaldjur är bullshit, vinet parerar mellan sälta,
köttsötma, kryddor, syra och krondillen som om det vore självaste Stenmark som
låg bakom vinet. Toppen kombinationer på alla nivåer. Drick och njut tro inte
det blir bättre!
Jag kände denna
kväll, att en köttbit skulle vara gott att avsluta med efter så fantastiska
skaldjur. Så sagt som gjort serverade jag en kalv entrecôte med puré på blomkål,
rostad majs, vitlök och tomatkräm, basilika, kanel och dill. En enkel servering
med att endast bryna köttet i panna och sen in i ugnen på 65 grader till en innertemperatur
på 50 grader. Rostade majsen på sin kvast. (vilken sötma) blomkålspurén gav
rätten den lena och sensuella delen, tomaten och vitlöken fick stå för det
grova och smakrika i rätten.
I glaset
häller jag upp 2012 Piccini Chianti. 95 % Sangiovese och 5 % Ciliegolo. En del
av vinet kommer från metoden "Goveno all'uso Toscano" detta innebär
att druvorna fått hänga kvar på din ranka och torkat. Detta kan inte bli fel, Att bara sitta och dofta
på kvalitets Chianti är en fetisch som jag har. Det hela känns som hemma på
Ölands slätter. Dofterna som slånbären, de sommartrötta ekbladen som nu gått
från vasst gröna till höstens vackraste och mjukaste färger. De bortglömda
sensommar äpplena som ramlat till marken och nu doftar dagg och kallt bränt
gräs. Kryddigheten i vinet är gemytligt och dofter som kanel, bigarråer,
körsbär och fat. Vinet har en personlighet som är vuxen och förstående. Den
mjälla kalven blev som vaggad av vinet och dess kryddiga sällskap togs direkt hand
om vinets struktur, och tillsammans så vandrade de kärleksfullt bortom min gom
och försvann ned i smarikets brunn. Tar en tugga till tror jag! Att jag tycker
om Piccinis filosofi om vin är självklar, och det är med ödmjukhet som jag
följer vinerna med nöje genom åren.
”Familjen Piccini lever i och är
verksamma i hjärtat av Chianti distriktet i Toscana, Italien. Deras historia
börjar 1882 då Angiolo Piccini med endast 7 hektar började framställa viner
under devisen -det är inte hur mycket vin vi gör, utan hur mycket passion vi
lägger ner i vårt arbete med vinet” Idag är det fjärde generation Piccini genom
syskonen Mario och Martina Piccini som styr familjen och vinerna framåt. Det är
även de som lyckats ta Piccini utanför Toscana och Italiens gränser. Idag
återfinns familjen Piccinis viner runt om i världen och efterfrågan på deras
välgjorda, goda viner fortsätter bara att växa. De har idag fyra egendomar i
Toscana och genomgående från deras Chianti till vinerna från egendomen i
Brunello di Montalcino finns de gemensamma nämnarna: kvalité, drickvänlighet
och respekt för ursprunget!
- “The only wines worth making are
the ones you believe in” Pierangelo Piccini
Vinerna finns ni på bolaget!
2011 Francois Crochet Sancerre Le Chêne Marchand. Kostar 229 PIX.
2012 Piccini Chianti. Kostar 79 PIX
Tallrik till Kalven kommer från Calle Forsberg Keramik.
www.calleforsberg.com
Tallrik till Kalven kommer från Calle Forsberg Keramik.
www.calleforsberg.com
Kommentarer
Skicka en kommentar